Vlada Srbije kreditirala proboj PINK-a na bosansko tržište!

Vlada Srbije kreditirala proboj PINK-a na bosansko tržište!

Srbija je 2005. godine osnovala Agenciju za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) a jedan od značajnijih korisnika ovih sredstava je i Televizija PINK koja je dobila kredit za osvajanje medijskog tržišta regije, uključujući i BiH.

Nekadašnji ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić svojevremeno je rekao da se povoljni krediti ove Agencije neće davati bilo kome već samo potvrđenim izvoznicima, a među takve je uvrštena i Televizija PINK Željka Mitrovića koja u BiH preko vlastitih 50-ak tv kanala izvozi različite televizijske sadržaje, među njima i one informativnog i propagandnog karaktera.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije objavio je podatke iz dva ugovora koji su dugo skrivani od javnosti, iz kojih je vidljivo da iza pohoda PINK-a na tržište BiH stoji država Srbija!

Prvi ugovor pokazuje da je u augustu 2014. godine srbijanska državna Agencija AOFI Pinku izdala garanciju do iznosa od 2,5 miliona eura u korist AIK banke. Drugi ugovor sklopljen je nekoliko mjeseci kasnije, u decembru.

Pink tada od AOFI-ja dobija kredit od 1,4 miliona eura, kojim je omogućeno finansiranje ugovora ove firme sa preduzećima BH Telecom iz Sarajeva i MTEL iz Podgorice.

Ostaje sporno pitanje gdje je PINK potrošio taj novac, budući da prema pouzdanim saznanjima Slobodne Bosne, BH Telecom nije dobio ni jednu marku za potpisani ugovor s PINKOM. Upravo obrnuto, na temelju ovog ugovora BH Telecom svakog mjeseca plaća Mitrovićevom PINKU oko 280 hiljada KM, odnosno jedan euro po svakom korisniku usluge MOJA TV. Trenutno BH Telecom ima oko 124 hiljade korisnika, te svakog mjeseca PINKU plaća 124 hiljade eura, odnosno oko 280 hiljada KM!

Već smo ranije pisali da je ovaj ugovor ispred BH Telecoma potpisao nekadašnji direktor Hamdo Katica, po koga je Mitrović u Sarajevo poslao privatni avion.

S Katicom je tada za Beograd otputovao i bivši vlasnik kablovskog operatera HS Enes Hajdarević, koji je u međuvremenu prodao svoju tvrtku srbijanskom tajkunu Draganu Šolaku, suvlasniku Telemacha.

Mitrovićev PINK, od svog osnivanja do danas, ostao je blizak svakom vladajućem režimu u Srbiji. Danas je glasnogovornik Vučićevog režima jednako kao što je ranije bio u funkciji propagande balkanskog kasapina Slobodana Miloševića i njegove supruge Mire Marković koja je, uostalom, Mitroviću i omogućila munjevitu medijsku ekspanziju, najprije u  Srbiji a kasnije na prostoru ex Jugoslavije.

Ugovor između Mitrovićevog PINK-a i BH Telecoma višestruko je sporan i štetan za medijsko tržište BiH. Naime, PINK preko svojih 50-tak kanala u BiH emitira i veliki broj informativnih emisija upitne vjerodostojnosti ali i  komercijalnih oglasa na čiji prihod ne plaća porez u BiH (17 posto PDV-a) čime izravno potkopava reklamnu industriju BiH i nezavisne izdavače koji su suočeni s nelojalnom konkurencijom iz Srbije.

Svi komercijalni oglasi koje PINK iz Beograda emitira u BiH morali bi se “zatamniti” ali to PINK ne čini jer ga na to ne obavezuju odredbe ugovora koji je ispred BH Telecoma velikodušno (i besplatno!?) potpisao Hamdo Katica.

 

POTRČKO MIRE MARKOVIĆ

O angamžmanu Mitrović u JUL-u, partiji koju je osnovala, Mira Marković je svojevremeno napisala slijedeće:

Mitrović je bio kandidat za člana Glavnog odbora. Kad su na kraju Kongresa na monitoru u sali emitovana imena kandidata za članove Glavnog odbora i imena novoizabranih članova Glavnog odbora, neko me je diskretno obavijestio da Željkova imena nema na ekranu i da je odjurio kući sav očajan. Razumije se, radilo se o propustu. Bio je vrlo aktivan u partiji, narodni poslanik, bilo je logično da bude ne samo kandidat za člana Glavnog odbora nego i član Glavnog odbora. Odmah sam ga pozvala kući, razgovarala sam s jednim očajnim čovekom. Nabrojao mi je, uzbuđeno, sve svoje zasluge za JUL i svu svoju ljubav prema JUL-u, a ja sam sve prihvatila i zamolila ga da dođe kod mene kući. Rekla sam mu da se radi o propusti i da ćemo to odmah ispraviti. I ispravili smo”, ispričala je udovica Slobodana Miloševića.

Izvor: SB

Previous Saračević-Helać: RTV BiH nije prekinuo program ni kada su nas bombardovali, bravo Čović i Dodik!
Next Sarajevo obilježilo 31. maj: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Okončani protesti rudara: Ovo je početak borbe

Protesti rudara ispred Vlade FBiH u Sarajevu završeni su, a rudari su se nakon protesta vratili na Željezničku stanicu u Sarajevu, odakle su se uputili u mjesta odakle su stigli.

NAŠI DANI

U Foči hapšenja za zločine iz ’92.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU FOČE, 1992. GODINE Osumnjičeni se terete za krivična djela ubistva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke

NAŠI DANI

Zukić: Uz julsku penziju 36.000 penzionera u TK dobit će jednokratnu pomoć od 100 KM

 Penzioneri s najnižim penzijama u Tuzlanskom kantonu (TK) dobit će uz ovogodišnju julsku penziju još po 100 KM jednokratne pomoći. Time će biti realizirana inicijativa koju je u Skupštini Tuzlanskog