Napokon podignuta optužnica za zločin u Štrpcima

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv pet bivših pripadnika “Vojske  RS” zbog sumnje da su prije 22 godine u Štrpcima oteli i ubili 20 putnika iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, prenosi novinska agencija Patria.

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići (BiH) 27. februara 1993. godine.
-Podizanjem ove optužnice je poslije 22 godine od otmice 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza u stanici Štrpci, načinjen prvi korak ka utvrđivanju istine o ovom događaju i ka dostizanju pravde za žrtve i njihove porodice, navelo je Tužilašto u saopštenju.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu protiv još 10 osoba osumnjičenih za taj zločin.

Svih 15 osumnjičenih je uhapšeno 5. decembra 2014. godine, zajedničkom akcijom pripadnika policijskih snaga i Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Voz 671 na relaciji Beograd-Bar 27. februara 1993. godine zaustavila je uniformisana grupa predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 20 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porekla.

Putnici su potom odvedeni u obližnje selo u opštini Višegrad i ubijeni.

(mb/NAP)

Previous Aida Hadžialić u Švedskoj proglašena najmoćnijom osobom budućnosti
Next Fudbal: Bosna i Hercegovina bolja od Srbije

You might also like

NAŠI DANI

Subvencije za rješavanje stambenog pitanja dobilo 459 mladih u Kantonu Sarajevo

Četristo i pedeset devet mladih osoba s područja Kantona Sarajevo dobilo je danas odluke kojima Vlada KS subvencionira rješavanje njihovog stambenog pitanja sa po 10.000 KM. Na osnovu Odluke o

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjeverin: 24. godišnjica od otmice i ubistva 17 Bošnjaka

Sjeverin pripada teritoriji Srbije, zarobljeni civili nisu bili učesnici rata, već su autobusom krenuli u firme u Priboju u kojima su radili U Sjeverinu, na magistralnom putu Rudo – Priboj,

BAŠTINA

Na današnji dan svečano otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most. Svečanost je upriličena u prisustvu najmanje 50 delegacija, pet predsjednika država, dvaju premijera, jednog predsjednika parlamenta, pet