Park prirode – Husremovac (FOTO)

Park prirode – Husremovac (FOTO)

Ukoliko krećete iz Sarajeva, nakon Krupca skrenete desno prema Bjelašnici i Igmanu…nakon 10-tak kilometara, kako kaže i putokaz, skrećete lijevo kod table na kojoj piše Trnovo, Dejčići, Pendičići. Vozite vijugavom asfaltiranom cestom prateći putokaze za planinarski dom Husremovac.

Nakon što prođete kroz Dejčiće , skrećete desno na makadamski put, odakle opet skrećete desno i krivudavom cestom kroz borovu šumu popet ćete se na prelijepi plato gdje se nalazi planinarski dom. Nastavite li ipak voziti pravo, proći ćete iznad Senabota te ćete stići do Ledičkog vodopada gdje je nekada bilo dvadesetak vodenica. Ravno naprijed je selo Ledići u kojem je bila planirana izgradnja etno sela.

Na samo 30 km od gradske vreve i betona nalazi se Husremovac – park prirode. Pripada mjesnoj zajednici Dejčići, opština Trnovo. Obuhvata kompleks livada-pašnjaka površine oko 2 miliona kvadratnih metara (dvije hiljade dunuma  zemljišta) sa nekoliko desetina dunuma crnogorične i bjelogorične šume. Nadmorska visina cijelog kompleksa je 900-1000 metara.

Ovaj mali prostor ispresijecan je brojnim manjim rijekama, potocima, izvorima i vodopadima koji su poznati po čistoj, pitkoj i ljekovitoj vodi. . Senabot je prirodni izvor okružen mostićima i potočićima koji pristižu sa svih strana. Nazivaju ga i “malo vrelo Bosne”.

Husrembegova vrela se nalaze nedaleko od planinarskog doma. Nalaze se jedan pored drugog, na razdaljini od 7 metara, a razlika u temperaturi vode je 5ºC. Jedan je ljekovit, drugi nije.

Na brdu iznad njih razbacani su stećci.

Ovo područje pripada oblasti sa najvišim stupnjem vegetacije i ekološke raznolikosti. Na travnatim površinama, livadama i pašnjacima mogu se pronaći različite vrste ljekovitog, aromatičnog i vitaminskog bilja te se često mogu vidjeti izletnici koji beru ljekovito bilje kako bi u zimskim danima imali čaj.

Planinski Dom Husremovac je idealno mjesto za odmor, opuštanje i druženja te organizovanje škola u prirodi. U ponudi imaju specijalitete bosanske kuhinje po veoma pristupačnim cijenama.

 

Izvor: Furaj.ba

 

Previous Intenziviranje ekonomske saradnje - Bosanske firme gradit će energetsku mrežu i hidroelektranu u Indoneziji
Next Srebrenica: Vedad Ibišević donirao sportsku opremu za FK Guber i FK Jadar

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Stećci u Mršićima, Vlasenica

  Mršići su selo koje je od Vlasenice udaljeno oko 6 km. zračne linije na sjevernu stranu. Na Mršića brdu, poviše sela, nalazi se nekropola sa 7 stećaka (2 sanduka

BH RAZGLEDNICA

Konji s ranča “Zelena dolina” kod Prnjavora nižu nagrade

  Mihad Iriškić iz Prnjavora ranč “Zelena dolina” osnovao je prije 36 godina kada je kupio četiri dunuma zemlje, napravio manju štalu i kupio jednog konja. Zbog ljubavi prema životinjama,

BAŠTINA

Nacionalni spomenik: Najstarija kuća porodičnog življenja u Banjaluci – “Šeranića kuća” čeka obnovu

  Alen Šeranić, čija je majka bila posljednji stanar “Šeranića kuće”, ispričao je kako je cilj nasljednika da nakon obnove ovaj zaštićeni objekat bude održiv i da služi kao kulturno-istorijski