Kada ćemo se moći kupati u Miljacki i Bosni

Kada ćemo se moći kupati u Miljacki i Bosni

Uposlenici preduzeća Vodovod i kanalizacija ovih dana testiraju rad obnovljenog postrojenja prečistača otpadnih voda u Butilama, koji bi, kada počne s radom, u znatnoj mjeri trebao očistiti rijeke Miljacku i Bosnu.

– Imali smo nekih neplaniranih odlaganja usljed niskih temperatura i poplava, zbog čega malo kasnimo, ali sada ide sve po planu. Postrojenje bi u punoj funkciji trebalo biti od augusta, zbog čega radimo punom parom i trudit ćemo se da ispoštujemo vremenske rokove. Trenutno testiramo i štimamo elektro i mašinsku opremu. Pustili smo u rad samo manji Rajlovački kolektor, ali se već postiže određeni efekat, jer se Miljacka nije nikako prečišćavala od rata – kazao je za Faktor kontrolor ekoloških procesa Aljoša Dizdarević.

Dva kolektora

Objašnjava da će se, kada postrojenje bude u potpunosti u funkciji, pored Rajlovačkog pustiti u rad i glavni kolektor, čime će se prikupljati otpadna voda grada Sarajeva, koja će proći kroz seriju tretmana prije svog izlaska u rijeku Bosnu.

Postrojenjem će se tretirati više od 90 posto otpadnih voda, u skladu sa domaćim i međunarodnim pravnim regulativama o zaštiti vode, ali naš sagovornik nije mogao precizirati koliko vremena će biti potrebno da se Miljacka i Bosna očiste.

– Teško je i okvirno predvidjeti koliko vremena će trebati, vidjet ćemo s kakvim parametrima ćemo raspolagati kada se sve pusti u puni pogon. Rijeke su jako kontaminirane, spadaju u treću, od ukupno četiri kategorije zagađenosti. Prema našim pretpostavkama, moći ćemo da očistimo vodu do druge kategorije, što će omogućiti rekreaciju, navodnjavanje, ribolov i uopće, poboljšanje kvalitete ekosistema nizvodno, što je zadovoljavajuće, jer će voda biti čak i za kupanje – tvrdi Dizdarević, dodajući da bi se radom ovog postrojenja trebalo utjecati i na poboljšanje kvalitete Zujevine, Jošanice i Dobrinje.

Prema njegovim riječima, svrha postrojenja nije samo da prečisti otpadne vode, nego i da se izvrši obrada mulja koja će se iskoristiti za znatno smanjenje troškova održavanja samog postrojenja.

Od mulja praviti gas

– Prilikom prečišćavanja vode, kao nusprodukt će se stvarati mulj. Tako da imamo i tretman i obradu mulja od kojeg se stvara plin, koji ćemo koristiti kao obnovljivu energiju, da zadovoljimo potrebe električne eksploatacije na postrojenju, ali i grijanja – ističe Dizdarević.

Prema navodima iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, ovo će biti postrojenje kojeg se ne bi postidjela niti jedna prijestolnica u svijetu, a prije zvaničnog otvorenja, ostali su još finalni radovi, asfaltiranje i uređenje zelenih površina.

Vrijednost projekta 13 miliona KM

Kako bi se popravio sastav otpadnih voda koje dolaze na Postrojenje, planirana je i rekonstrukcija kanalizacione mreže koja ne funkcioniše na ispravan način.

Ulice u kojima su neophodne hitne popravke na kanalizacionoj mreži su Alipašina, Bolnička, Kovači-Širokac-Mejdan, Nevjestina mahala-Hendek, Pirin Brijeg, Arapova, Mejdan, Carina, Marcela Šnajdera, Fekalni kolektor na Bjelašnici, Nahorevska-Slatina-Patriotske lige, Omera Stupca, Avde Jabučice, Goruša, Kalemova, Strošići, Mehe Porobića i Bare kod Stupa.

Kako su nam potvrdili iz Vodovoda i kanalizacije do sada je izvršena rekonstrukcija 17,34 kilometara kanalizacione mreže vrijednosti od 8.500.000 KM. Trenutno je u toku realizacija 4 ugovora, kojima je planirana rekonstrukcija oko 7,13 kilometara kanalizacione mreže u ukupnoj vrijednosti od 4.800.000 KM.

Previous ZMAJEVI NAKON OSVOJENOG TURNIRA – OPRAVDALI POZIV I OČEKIVANJA NACIJE!
Next Dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči

You might also like

NAŠI DANI

Zagreb: Francišković na sudu zbog protesta protiv ‘kovid mjera’ – ‘Nisam kriv, optužnica je besmislena’

Marko Francišković, njegova supruga Lana Ujdenica i Natko Kovačević izjasnili su se danas na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za javno poticanje na terorizam. Franciškovića optužnica, koju je pred

NAŠI DANI

U Goraždu upriličena promocija vojnog poziva OS Bosne i Hercegovine

U organizaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga (OS) BiH danas je u Goraždu upriličena promocija vojnog poziva za učenike završnih razreda srednjih škola s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Na

NAŠI DANI

Na Velikom polju na Igmanu odata počast šehidima i poginulim borcima (Foto)

Defileom bivših pripadnika Armije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine na Velikom polju na Igmanu danas je završena dvodnevna Manifestacija ”Odbrana BiH-Igman 2016” kojom je odata počast šehidima