Kada ćemo se moći kupati u Miljacki i Bosni

Kada ćemo se moći kupati u Miljacki i Bosni

Uposlenici preduzeća Vodovod i kanalizacija ovih dana testiraju rad obnovljenog postrojenja prečistača otpadnih voda u Butilama, koji bi, kada počne s radom, u znatnoj mjeri trebao očistiti rijeke Miljacku i Bosnu.

– Imali smo nekih neplaniranih odlaganja usljed niskih temperatura i poplava, zbog čega malo kasnimo, ali sada ide sve po planu. Postrojenje bi u punoj funkciji trebalo biti od augusta, zbog čega radimo punom parom i trudit ćemo se da ispoštujemo vremenske rokove. Trenutno testiramo i štimamo elektro i mašinsku opremu. Pustili smo u rad samo manji Rajlovački kolektor, ali se već postiže određeni efekat, jer se Miljacka nije nikako prečišćavala od rata – kazao je za Faktor kontrolor ekoloških procesa Aljoša Dizdarević.

Dva kolektora

Objašnjava da će se, kada postrojenje bude u potpunosti u funkciji, pored Rajlovačkog pustiti u rad i glavni kolektor, čime će se prikupljati otpadna voda grada Sarajeva, koja će proći kroz seriju tretmana prije svog izlaska u rijeku Bosnu.

Postrojenjem će se tretirati više od 90 posto otpadnih voda, u skladu sa domaćim i međunarodnim pravnim regulativama o zaštiti vode, ali naš sagovornik nije mogao precizirati koliko vremena će biti potrebno da se Miljacka i Bosna očiste.

– Teško je i okvirno predvidjeti koliko vremena će trebati, vidjet ćemo s kakvim parametrima ćemo raspolagati kada se sve pusti u puni pogon. Rijeke su jako kontaminirane, spadaju u treću, od ukupno četiri kategorije zagađenosti. Prema našim pretpostavkama, moći ćemo da očistimo vodu do druge kategorije, što će omogućiti rekreaciju, navodnjavanje, ribolov i uopće, poboljšanje kvalitete ekosistema nizvodno, što je zadovoljavajuće, jer će voda biti čak i za kupanje – tvrdi Dizdarević, dodajući da bi se radom ovog postrojenja trebalo utjecati i na poboljšanje kvalitete Zujevine, Jošanice i Dobrinje.

Prema njegovim riječima, svrha postrojenja nije samo da prečisti otpadne vode, nego i da se izvrši obrada mulja koja će se iskoristiti za znatno smanjenje troškova održavanja samog postrojenja.

Od mulja praviti gas

– Prilikom prečišćavanja vode, kao nusprodukt će se stvarati mulj. Tako da imamo i tretman i obradu mulja od kojeg se stvara plin, koji ćemo koristiti kao obnovljivu energiju, da zadovoljimo potrebe električne eksploatacije na postrojenju, ali i grijanja – ističe Dizdarević.

Prema navodima iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, ovo će biti postrojenje kojeg se ne bi postidjela niti jedna prijestolnica u svijetu, a prije zvaničnog otvorenja, ostali su još finalni radovi, asfaltiranje i uređenje zelenih površina.

Vrijednost projekta 13 miliona KM

Kako bi se popravio sastav otpadnih voda koje dolaze na Postrojenje, planirana je i rekonstrukcija kanalizacione mreže koja ne funkcioniše na ispravan način.

Ulice u kojima su neophodne hitne popravke na kanalizacionoj mreži su Alipašina, Bolnička, Kovači-Širokac-Mejdan, Nevjestina mahala-Hendek, Pirin Brijeg, Arapova, Mejdan, Carina, Marcela Šnajdera, Fekalni kolektor na Bjelašnici, Nahorevska-Slatina-Patriotske lige, Omera Stupca, Avde Jabučice, Goruša, Kalemova, Strošići, Mehe Porobića i Bare kod Stupa.

Kako su nam potvrdili iz Vodovoda i kanalizacije do sada je izvršena rekonstrukcija 17,34 kilometara kanalizacione mreže vrijednosti od 8.500.000 KM. Trenutno je u toku realizacija 4 ugovora, kojima je planirana rekonstrukcija oko 7,13 kilometara kanalizacione mreže u ukupnoj vrijednosti od 4.800.000 KM.

Previous ZMAJEVI NAKON OSVOJENOG TURNIRA – OPRAVDALI POZIV I OČEKIVANJA NACIJE!
Next Dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči

You might also like

NAŠI DANI

Inicijativa mladih za ljudska prava RH zahtijeva od čelnika te zemlje izvinjenje za zločine HVO-a

Na današnji dan 1993. godine u srednjoj Bosni, u selu Ahmići počinjeni su zločini koji su izvršeni od strane pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Masakr u Ahmićima bio je sastavni

NAŠI DANI

Predstavnici udruženja žrtava i logoraša otputovali u Hag: Presuda Mladiću historijski čin

Predstavnici Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i udruženja žrtava sa područja cijele zemlje otputovali su jutros u Hag gdje će prisutvovati izricanju presude Ratku Mladiću, koja je zakazana za

NAŠI DANI

Duraković nudi Odgovor – Pokret koji će se baviti pitanjem prava povratnika

Ćamil Duraković je danas je saopćenjem za javnost najavio formiranje novog udruženja građana i pokreta na nivou RS-a, a koje će se zvati Odgovor.  “Posljednjih godinu dana sam proveo razgovarajući