Dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči

Dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i centralnom manifestacijom održanom na Golom brdu na Žuči večeras je obilježen Dan odbrane Općine Novi Grad i 24. godišnjica bitke za brdo Žuč.

U znak sjećanja na herojski put kojim su hodili hrabri vitezovi Armije RBiH, upriličen je prigodan kulturno – umjetnički program, kao i zajednički iftar za postače.

Priznanja

Dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči prvi put se ove godine obilježava na Golom brdu, na lokalitetu gdje će se graditi Memorijalni kompleks Žuč, a za potrebe njegove izgradnje Općina Novi Grad u proteklom je periodu otkupila 85 dunuma zemlje.

– Velike i značajne bitke izvojevane su na brdu Žuč. Jedna od prvih pobjeda Armije RBiH na sarajevskom ratištu u ratu je bila 8. juna i ona je u psihološkom smislu značila mnogo. Pokazala je i razuvjerila mnoge koji su mislili da se ne možemo boriti protiv agresora i snage koju on ima. Pobjedom 8. juna borci su pokazali da to možemo, rekao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Na manifestaciji su uručena najveća općinska priznanja pojedinačna i kolektivna Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad. Tako je Zlatna plaketa dodijeljena Esadu Čelji, komandantu Patriotske lige na području MZ Briješće. Zlatna plaketa dodijeljena je i posthumno Osmanu Lunji, a kolektivna Zlatna plaketa 101. motorizovanoj brigadi za izuzetne zasluge u odbrani općine i BiH.

Dva dijela

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. Tog dana osujećena je namjera agresora da Sarajevo podijeli na dva dijela. Na ovaj dan, 8. juna 1992, u akciji jedinica TO BiH s tri sarajevske općine, Novog Grada, Novog Sarajeva i Vogošće, oslobođeno je brdo Orlić, te plato na Žuči, piše Oslobođenje.

 

Previous Kada ćemo se moći kupati u Miljacki i Bosni
Next Talentovani košarkaš Karahodžić nakon dozvole da nastupa za BiH: Ostvarila se moja najveća životna želja!

You might also like

NAŠI DANI

Zenica u plavoj-žutim bojama. Baždarević odabrao početni sastav (FOTO)

Kolone navijača u dresovima reprezentacije Bosne i Hercegovine i “naoružani” navijačkim rekvizitima slijevaju se prema stadionu Bilino polje, gdje od 20.45 sati reprezentacija Bosne i Hercegovine dočekuje selekciju Estonije. Atmosfera

MADE IN BOSNIA-387

Od 15. decembra “Arix” na policama trgovina u Bosni i Hercegovini

Zvanično je završena rekonstrukcija parovoda od Termoelektrane Tuzla do Fabrike deterženata “Dita” Tuzla. Para bi u sistem trebala biti puštena već danas, čime bi početkom naredne sedmice počela proizvodnja praškastog

NAŠI DANI

Brnabić uputila poziv Konakoviću da razmotri pristupanje BiH Inicijativi „Otvoreni Balkan”

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem o unapređenju bilateralnih odnosa, ekonomskoj i regionalnoj saradnji, infrastrukturnim projektima i političkom