AFAN ABAZOVIĆ, TURISTIČKI VODIČ: VRANICA IMA POSEBNO MJESTO U MOM SRCU!

AFAN ABAZOVIĆ, TURISTIČKI VODIČ: VRANICA IMA POSEBNO MJESTO U MOM SRCU!

Afan Abazović, turistički vodič iz Zenice, i ovog ramazana aktivno nastavlja rad na svome jedinstvenom projektu „Šetnja do iftara“. Njegovi sugrađani, njih preko 200, prošle su godine uživali obilazeći nekoliko vidikovaca oko Zenice, družili se, zajedno iftarili i upoznavali ljepote svoga kraja. Afan je i za ovaj ramazan spremio četiri staze koje će građani moći obići, a zahvaljujući prepoznavanju projekta od strane Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, svaki učesnik će dobiti prigodan iftarski paketić. Slogan projekta je „Svi imaju bujruma!“

  • Pa bujrum svima na ova lijepa druženja – na početku razgovora za pozitiva.ba poziva Afan.13346350_10209704920802069_2285250368023433454_o

Iako diplomirani pravnik po struci, ipak je ponajviše planinar, vodič, prirodnjak i aktivni promoter bh. prirodnih, kulturnih i drugih bogotstava. Kroz njegove „ruke“ do sada je prošlo preko 2000 turista, domaćih i stranih. U razgovoru za pozitiva.ba podijelio je dio svoga iskustva.

  • Turizam me uvijek privlačio. Nakon gimnazijalske ekskurzije u Španiju, zbog svog interesovanja i angažmana tokom njenog trajanja, dobio sam ponudu da budem vodič u agenciji „Biss-tours“ u Zenici. Odatle počinje moje aktivno bavljenje turizmom. Nakon brojnih turističkih tura u Španiju, Francusku, Italiju, Grčku, a ponajviše Tursku, 2009. godine položio sam ispit za turističkog vodiča pred komisijom Ministarstva za okoliš i turizam Federacije Bosne i Hercegovine – kaže za portal pozitiva Afan.

Turisti, učenici osnovnih i srednjih škola, apsolventi, obični ljudi iz cijele BiH ali i svijeta bilo je iza njegovih leđa na brojim turističkim turama.

13316995_10153698306160835_6329355530431132097_o

  • Ipak, najdraža grupa, koju sam po Bosni i Hercegovini vodio, bila je grupa turista iz prijateljske nam Malezije, sa kojima sam proveo pet predivnih dana, kada smo obišli veliki dio Hercegovine. Općenito, svi turisti su očarani zelenilom, šumama i planinama, ali su i razočarani nebrigom o historijskim mjestima, a najviše ih ljute divlje deponije – govori o svojim iksutvima s terena.

 

  • Tvrdi kako je turizam u Bosni i Hercegovini još uvijek „u povojima“, ma kako to potcjenjivački zvučalo nekome.
  • Turistička legislativa je nikakva, a od nje sve počinje. Nakon toga, turistička signalizacija, a onda i marketing. Nemamo državne turističke organizacije, koja bi vodila projekat i strategiju turističke promocije na državnom nivou, a benefiti toga bi bili ogromni. Austrija, na primjer, dala je nevladinim organizacijama milione iz budžeta da vode turizam na državnom nivou. Imamo izuzetne potencijale u svim granama turizma, ali to ne znamo (ili nećemo) upakovati, predstaviti i prodati zainteresovanim gostima – kaže i pominje još niz problema:
  • Zbog toga imamo situaciju da turiste kroz Bosnu i Hercegovinu vode osobe koje nemaju ni temeljna znanja o snalaženju u prostoru, a kamoli o historiji ili geografiji prostora u kojem se nalaze. Sređivanjem i uvođenjem reda s vrha dosta bi se toga dobilo i očekujem da će se to uraditi u narednih nekoliko godina, čim prije – tim bolje – apeluje naš sagovornik.13308490_10209645337032512_8640155198082356020_o

Poseban turistički potencijal vidi u bh. prirodnim bogatstvima. On je aktivni planinar, a planinarenje je od djetinjstva, kada ga, kako kaže, otac Amir vodio na visove Vranice i kada se zaljubio u taj prelijepi, zdravi i veoma koristan hobi.

  • Zajedno smo prošli pola domovine sa ruksacima na leđima i time još više učvrstili vezu oca i sina.

Na kraju, kaže kako se domovina se voli na poseban način, te da je to zemlja od koje si stvoren, ma kako to nekome mrsko zvučalo.

  • Na jednom tako malom geografskom prostoru ima toliko mnogo toga da se vidi, da se uživa, cijeni i voli. I rijeke i polja i jezera…. Ali, ako me pitate o onome što je meni srcu najmilije, otkrit ću vam tajnu. Sve ljepote na jednu stranu, ali planina Vranica ima posebno mjesto u mom srcu. Ne prođe mnogo vremena između naših susreta, a oni su uvijek iskreni i gostoprimljivi. Ko je bio na Vranici, zna o čemu govorim – svojevrsna je Afanova poruka čitateljima da i oni praktikuju redovne susrete sa nekom od mnogobrojnih bosanskohercegovačkih ljepotica i ljepotica.
Previous Amel Tuka oborio lični rekord u disciplini 400 metara na atletskom mitingu u Centru "Safet Zajko"
Next U novembru 93' ekshumirane su žrtve iz Kazana, 14 osoba je uhapšeno i osuđeno za ubistva

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevski duh za nostalgičare u Bijeljini: Bosanski restoran u vlasništvu Bratislava Bošnjaka

Velika zidna tapeta noćne panorame Sarajeva, znak ZOI 1984., jelovnik kao na Baščaršiji i veliki natpis “Sarajevski ćevap” na fasadi u centru grada. Ipak, restoran “Vučko” nije u Sarajevu. Ćevapi

BH RAZGLEDNICA

Strbački buk pod snijegom, snimci iz zraka

  Čarobni Štrbački buk na rijeci Uni. Helifilm video u 4K …

BH RAZGLEDNICA

Različitim aktivnostima u OŠ „Porodice ef. Ramić“ obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Osnovnoj školi „Porodice ef. Ramić“ održana je priredba, a kroz muziku, ples, glumu, pjesmu, recitaciju učenici su predstavili svoje tačke. Direktor škole