Obilježavanje 24 godine od zločina u Pionirskoj ulici: VIŠEGRADSKA ŽIVA LOMAČA

Obilježavanje 24 godine od zločina u Pionirskoj ulici: VIŠEGRADSKA ŽIVA LOMAČA

-Plamen je lizao po plafonu, vatra je zahvatila i odjeću, ljudi su plakali i vrištali,- rekla je zaštićeni svjedok VG 13, koja je 2001. godine svjedočila u Hagu u slučaju Pionirska ulica.

Tada su dvoje zatočenika iskočili kroz prozor zapaljene kuće, a nakon njih je to učinio i svjedokinjin sin. Dok je Mitar Vasiljević osvjetljavao prostor oko kuće, a Milan Lukić pucao za bjeguncima, i svjedokinja VG 13 je iskočila kroz jedan od prozora.

-Odlučila sam da me ubiju, radije nego da izgorim- rekla je.

Prilikom bjega pogođena je u lijevo rame, dok je već ranije, u samoj kući, dobila prostrijelnu ranu u predjelu lijevog koljena. Ipak je uspjela pobjeći niz obližnji potok i skrila se na pedesetak metara od mjesta zločina. Na tom mjestu je, u vodi, sjedila dva sata, gledajući živu buktinju i slušajući krike žrtava. Zadnje što je čula bile su riječi desetogodišnje djevojčice Halide Kurspahić: “Majko, ne daj me.”

Naredna tri dana VG 13 se sakrivala u obližnjoj kanalizaciji. Rane na lijevoj ruci i nozi bile su potpuno pokrivene crvima. Ipak je nekako uspjela doći do sela Kosovo Polje, gdje je dobila improviziranu prvu pomoć, piše novinska agencija Patria.

Obnovljena kuća u Pionirskoj…

Najmlađa žrtva imala je samo dva dana. Živa je izgorjela u majčinom naručju. Zajedno sa još 70 višegradskih Bošnjaka zatvoreni su u kuću rahmetli Adema Omeragića, danas u vlasništvu njegove kćerke Sumbule Zeba, u Pionirskoj ulici u Višegradu, gdje su spaljeni, Danas, 24 godine poslije ovog stravičnog zločina u Pionirskoj ulici okupit će se članovi porodica žrtava i neki od preživjelih kako bi odali počast nevinim žrtvama.

Oni će protestnom šetnjom do kuće zvane “živa lomača” iskazati svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da zločinci, ali i mnogi drugi Višegrađani, njihove bivše komšije Srbi,neće da kažu gdje su kosti žrtava kako bi porodice 24 godine poslije ukopale ih. Na mjestu gdje su u vatri živa izgorjela 72 Bošnjaka ( bebe,djeca, žene, muškarci, starci) bit će položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Za zločin u Pionorskoj ulicu pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” izrazila je nadu da će i još jedan zločinac odgovoran za “živu lomaču” Radomir Šušnjar napokon biti izručen iz Francuske u BiH kako bi mu se sudilo.

 

Previous ŽIVOTNA PRIČA UZEIRA SRNE: Majku su mi četnici živu zapalili
Next Amel Tuka pobijedio u Luzernu

You might also like

NAŠI DANI

Abel “The Weeknd” Tesfaye će obezbijediti četiri miliona obroka za podršku hitnim humanitarnim naporima u Gazi

Ambasador dobre volje Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) i multiplatinasti svjetski izvođač Abel “The Weeknd” Tesfaye usmjerava 2,5 miliona američkih dolara iz svog XO humanitarnog fonda na humanitarne

NAŠI DANI

Tužilaštvu BiH predate krivične prijave za nepoštovanje odluka Ustavnog suda

Nekoliko boračkih udruženja i udruženja civilnog društva predalo je u ponedjeljak Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivične prijave za, kako su naveli, nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, za narušavanje i podrivanje

NAŠI DANI

Džaferović razgovarao sa šefovima država i vlada EU – Učinili smo danas sve što smo mogli

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je učestvovao na samitu EU – zapadni Balkan, ali je razgovarao i pojedinačno sa šefovima država i vlada članica EU, te zvaničnicima evropskih institucija,