Rafting na Tari bez prelaska u Crnu Goru

Rafting na Tari bez prelaska u Crnu Goru

Mehanizacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine probija se kroz kanjon Tare, krčeći šumu i šikaru za novi put koji će omogućiti rafting bez prelaska u Crnu Goru, piše biznis.ba.

Put bosanskom stranom najvećeg kanjona u Evropi biće dug 18,5 kilometara, a koštaće milion i po maraka. Zajedno ga prave opština Foča i Ministarstvo odbrane BiH, a pomoć je obećala i Vlada RS.

“Ovo je prva faza ovoga puta koji će se graditi i naredne godine. Mislimo da je ovo jedino rješenje za održivi turizam na rijeci Tari”, kaže Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

“Mi smo presrećni i prezadovoljni, svima je poznato koliko imamo problema na granici sa crnogorskim inspekcijama, što je uveliko narušilo imidž svih raftera”, rekao je Miroslav Davidović, predsjednik Udruženja raftera opštine Foča.

Komercijalnim raftingom u Foči se bavi dvadesetak kampova i klubova. Rafteri kažu da im sam prelazak granice nije tako veliki problem, koliko im nevolja, visokim nametima, zadaje crnogorska inspekcija.

“Oni su postavili namete pred sam početak sezone od skoro pet evra po osobi, koji su neutemeljeni zakonski, ali smo prisiljeni da ih plaćamo, jer nemamo izbora, ne možemo da prođemo”, ispričao je Miroslav Davidović, predsjednik Udruženja raftera opštine Foča.

Ovakvih problema od iduće godine ne bi trebalo biti. Osim što će omogućiti nesmetan prevoz turista do polazne tačke za rafting, novi put dobro će doći i mještanima sela na obodu kanjona koja su bila odsječena od svijeta. Rafteri najavljuju i dodatnu ponudu, safari i razgledanje kanjona kroz koji protiče „Suza Evrope“.

(mb)

Previous Brojler prvi i jedini u BIH proizvodi ekološko pileće meso
Next 23 GODINE OD POGIBIJE: Safet Zajko uvijek je bio u prvim redovima sa svojim borcima

You might also like

TURIZAM

Šta čitaoci uglednog lista Guardian misle o glavnom gradu Bosne i Hercegovine

Čitaoci uglednog britanskog lista Guardian svrstali su Sarajevo među 10 najboljih turističkih destinacija za kratkotrajni odmor. Čitaoci su birali najbolje destinacije za kratkotrajni odmor. Veliki broj njih dao je svoj

TURIZAM

Vodopad Kravica – Hercegovački dragulj koji privlači brojne turiste (Video)

Da je Bosna i Hercegovina bogata prirodnim ljepotama svjedoči i vodopad Kravica, nadomak Ljubuškog, koji svakodnevno posjećuju brojni turisti iz svih krajeva svijeta. Teško je reći da li je ovaj

TURIZAM

U septembru oko 170 hiljada registrovanih turista; 8,5% više u odnosu na isti mjesec lani

U Bosni i Hercegovini u mjesecu septembru 2019. turisti su ostvarili 169.725 posjete, što je manje za 17,3% u odnosu na august 2019. i za 8,5% više u odnosu na