Mujezin Careve džamije hafiz Selim ef. Hoši 30 godina vjernike poziva na molitvu

Mujezin Careve džamije hafiz Selim ef. Hoši 30 godina vjernike poziva na molitvu

Ezan za muslimane predstavlja poziv za molitvu. To je za vjernika signal da treba ostaviti poslove koje obavlja u tom trenutku i da treba krenuti prema džamiji kako bi obavio namaz, ili namaz jednostavno treba obaviti kod kuće, piše Patria.

Ezan obično uče oni koji imaju lijep i prodoran glas. U tradiciji Bošnjaka mujezin uživa veliki ugled, pa nije ni čudo da ezan u nekim od najljepših i naznačajnijih džamija uče upravo mujezini koji imaju najljepši glas.

O tome najbolje svjedoči hafiz Selim ef. Hoši, za kojeg se smatra da je jedan od najboljih učača ezana u Sarajevu. Vjernike na molitvu poziva posljednje tri decenije, a posljednjih godina to radi sa minareta Careve džamije, jedne od nastarijih džamija u Sarajevu, gdje je i sjedište vjerskog poglavara Bošnjaka.

Teolozi objašnjavaju da je ezan propisan nakon Hidžre,  odnosno selidbe poslanika Muhammeda sa prvim muslimanima iz Mekke u Medinu, kada se počinje računati i islamski kalendar.

U tradiciji Bošnjaka je da ukoliko ne mogu stići na namaz, vjernici onda barem prekinu sa poslom dok mujezin uči ezan. Također se prekida i svaki razgovor. Ezan koji se uči za akšamski namaz djeci u mahalama znači kraj igre za taj dan i odlazak u kuću.

Prevod značenja riječi ezana:

Allah je najveći, Allah je najveći,
Allah je najveći,Allah je najveći!
Svjedočim da nema drugog Boga osim Allaha,
Svjedočim da nema drugog Boga osim Allaha !
Svjedočim da je Muhammed Božji poslanik,
Svjedočim da je Muhammed Božji poslanik !
Dođite na namaz!
Dođite na namaz!
Dođite na spas!
Dođite na spas!
Allah je najveći!
Allah je najveći!
Nema drugog Boga osim Allaha!

Previous Otvoren park prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske
Next Kenan Kodro svojim golovima odveo Osasunu u Primeru (Video)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Predbajramsko uređenje džamije i vakufskog kompleksa na Starom Teočaku

U Teočaku, u dijelu poznatom kao Stari Teočak, jučer je organizirana radna akcija čišćenja i uređenja vakufskog prostora i čuvene džamije Fethija kako bi nastupajući Kurban-bajram ova “maksus džamija” dočekala

DUHOVNOST

Izazovi i iskušenja prvog blagdana u izolaciji

Život je pun izazova, ali i iskušenja, a blagdani su dio života, pa i u nevolji. Kako dostojanstveno dočekati Uskrs u Bosni i Hercegovini, prvi blagdan tokom pandemije koronavirusa? Iz

DUHOVNOST

I na Lukomiru klanjan Bajram-namaz: Nakon zime 20 porodica se vratila u selo

U najvisočijem bosanskom selu Lukomiru koje se nalazi na 1.495 metara nadmorske visine na planini Bjelašnici, muslimani su dočekali praznik Ramazanski bajram. Nakon duge zime, stanovnici Lukomira su se vratili u