Sjećanje na Zlatnog ljiljana Nurdina Dinu Hasića

Sjećanje na Zlatnog ljiljana Nurdina Dinu Hasića

Danas se navršava 24. godišnjica od pogibije Nurdina Dine Hasića, istaknutog borca Patriotske lige i Zlatnog ljiljana.

Malo je fotografija onih koji su učestvovali u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Neki su nakon ratnog puta došli svojim kućama, a mnogi se nisu nikada vratili. Jedan od onih koji je među prvima obukao uniformu i dao veliki dobrinos u odbrani Tuzle je Nurdin Dino Hasić (rođen 1965. u Tuzli), istaknuti borac Patriotske lige, koji je poginuo pri oslobađanju Čaklovića 19. juna 1992. godine. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem značkom Zlatni ljiljan.

Borac je bio i Dinin otac Fuad koji je poginuo samo dva mjeseca nakon sina. Ovo je samo jedno ime, samo jedna porodica od mnogih kojih se treba sjećati i bez povoda.

Fotografija je skenirana iz knjige “Tuzla u odbrani Bosne i Hercegovine” koju je napisao Sead Delić, a zanimljivo je da je snimak napravljen samo dan prije Dinine pogibije.

(tuzlarije.net) 

Previous Konji na srednjovjekovnim obilježjima
Next 24 godine od zločina na jami Paklenik kod Rogatice (Video)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

/Video/ Zarobljeni vojnik o besmislu borbe u kojoj se našao

Mladi vojnik, koji je bio pripadnik pobunjeničkih snaga u ratu protiv Bosne otvoreno priča o životu prije rata i tokom istog. Spominje ranjavanje, kasnije za genocid osuđenog gen. Ratka Mladića.

OTPOR BOSNE

Žena koja je donijela glamur ratnom Sarajevu: Prkos i ponos

Rijetko ko se ne sjeća fotografije iz opkoljenog Sarajeva koja je zadivila svijet, a na kojoj Meliha Varešanović besprijekornim izgledom prkosi ratu. Zanimljivo da je fotografija krasila brojne svjetske časopise,

OTPOR BOSNE

Niz aktivnosti u povodu dana formiranja Armije Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu

Nizom aktivnosti ove godine na području Tuzlanskog kantona bit će obilježen 15.april, dan kada je formirana Armija Bosne i Hercegovine. Zakonom o značajnim datumima, događajima i ličnostima TK-a Dan armije