Dokumentarac ‘Živjeti islam’ – priča o životu bosanskih muslimana

Dokumentarac ‘Živjeti islam’ – priča o životu bosanskih muslimana

Kroz tri epizode predstavljeni pozitivni primjeri kako se u životu mogu spojiti i karijera i porodica i duhovnost.

Dokumentarni serijal „Živjeti islam“ priča je o svakodnevnom životu bosanskohercegovačkih muslimana.

U tri epizode serijala, kroz različite priče, pokušavaju se približiti osnovni životni principi aktera filma ljudima koji ne poznaju dovoljno muslimane koji praktikuju islam, predstavljajući ih kao roditelje, komšije, društvene aktiviste, humaniste, radnike, ljude koji imaju svoje hobije.

Ono što povezuje sve njih jeste to da svakodnevno žive i praktikuju vjeru. To je ono što ih pokreće i daje im snagu da idu dalje i postižu još bolje rezultate u struci te da grade društvo i planetu za buduće generacije.

U prvoj epizodi predstavljene su tri zanimljive ličnosti.

Saladin Pašalić je dizajner kojem je Karl Sagan pomogao da spozna Boga. Dizajnira enterijere i osmišljava nove brendove a „biti čovjek“ mu je, uz porodicu, najvažnija stvar u životu.

Aida Begić je u ratu, u opkoljenom Sarajevu, počela preispitivati svoj identitet. Poslije rata je, nakon istraživanja, pronašla odgovore u vjeri. Sada režira filmove koji se prikazuju na filmskim festivalima i televizijama širom svijeta.

Majka je dvoje djece koju odgaja da znaju za svoj identitet, ali da budu građani svijeta.

Ponosni na svoj identitet

Nirha Efendić je, nakon progona i srebreničkog genocida, doktorirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Zaposlena je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i majka troje djece.

Odgaja ih da budu ponosni na svoj identitet, da ne zaborave prošlost, ali da se bore za bolju budućnost.

Svim ovim ljudima vjera je vrlo važan dio njihovog identiteta. Osim profesionalnih dostignuća, svi imaju uspješne bračne živote i odgajaju djecu da budu uspješni članovi ovog društva. Ovi akteri uspješno spajaju svjetovne i duhovne obaveze u svojim životima.

Ovo je dokumentarni film o uspješnim ljudima, koji su napravili karijere, ali im privatni život i porodica nisu trpjeli zbog toga – realizovali su se i poslovno i privatno.

Svi oni su korisni članovi društva u kojem živimo. Ovo su pozitivni i interesantni primjeri kako se u životu mogu spojiti i karijera i porodica i duhovnost.

https://www.youtube.com/watch?v=x0Xr0NXoGBk

Druga i treća epizoda serijala na Al Jazeeri će se emitirati 26. juna i 3. jula u 17:05 sati. 

Izvor: Al Jazeera

Previous 24 godine od zločina na jami Paklenik kod Rogatice (Video)
Next Noel Malcolm pobija tvrdnje Ive Andrića o kulturi u osmanlijskoj Bosni

You might also like

DUHOVNOST

Sultan-Ahmedova džamija u Zenici: Tradicionalna hafiska mukabela bez prisustva vjernika

Mjesec ramazan je najodabraniji mjesec kod muslimana, a jedan od neizostavnih njegovih programa je mukabela ili zajedničko učenje Kur’ana. Ovogodišnji ramazan specifičan je zbog činjenice da je nastupio u periodu

BAŠTINA

Čajniče – Klanjana prva teravija u Sinan-begovoj džamiji nakon 32 godine

Prvi teravih-namaz ove godine, kao centralni program za Muftijstvo goraždansko, klanjan je u Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, što je i prvi kolektivni namaz u ovoj džamiji nakon 32 godine. Prije

DUHOVNOST

Za katolike srednjeg Podrinja misa ponoćka u kapeli ‘Svete Marije’ u Srebrenici

 Za katoličke vjernike na području srednjeg Podrinja, misa ponoćka bit će služena večeras u kapeli “Svete Marije“ u Srebrenici. Misu će predvoditi fra. Franjo Ninić katolički svećenik, upravitelj župe „Srca