Život u selu Luka kod Srebrenice

Život u selu Luka kod Srebrenice

Mnogi mještani u utorak su bili uznemireni policijskom vježbom specijalaca RS-a.

Specijalna jedinica MUP-a entiteta RS od jučer ne provodi obuku u blizini sela Luka, kod Srebrenice, čiji su mještani u utorak bili uznemireni zbog policijskih provjera i same obuke. Mještani nastavljaju svakodnevnicu u kojoj žive, uglavnom od stočarstva.

Svakog ljeta sami organizuju održavanje 20 kilometara makadamskog puta do sela, od ukupno 45 kilometra koliko je udaljeno od Srebrenice. Kažu da ovo ne bi trebalo da bude njihov posao, ali da nemaju izbora – javlja Al Jazeera.

„Moramo da ovo radimo, jer je put uzak i dešavaju se saobraćajne nesreće zbog nekih koji ovim putem neoprezno voze”, kazao je Rasim Muminović, stanovnik sela Luka.

Od stočarstva živi većina mještana. Muniba Mujić kaže da je i jučer izvodila stoku nedaleko od mjesta gdje je MUP RS-a imao obuku.

„Nisam imala nikakvih problema zbog te obuke“, rekla je Mujić.

Na ulazu u selo je zastava Bosne i Hercegovine. Većina mještana su stariji povratnici. U kućama nemaju vode, a u selu nijedne prodavnice.

luke

Hasnija Sinanović se već priprema za zimu. S mužem se bavi poljoprivredom, od čega školuju sina u Sarajevu.

„Teško se živi, nije nam lako ni da stoku prodamo, jer je selo daleko od grada”, kazala je Sinanović.

Strah stanovnika

Ne želi komentarisati obuku policije u blizini sela. Nedaleko od nje, jedan od prvih povratnika kaže da su mnogi bili uznemireni.

„Stariji ljudi su se mnogo uplašili. Nisu mogli zaspati cijelu noć“, kazao je Kadrija Muhić.

“Specijalna jedinica MUP-a Republike Srpske jučer je obuku organizovala oko objekta bivše JNA u blizini sela Luka. Rekli su kako mještani nemaju razloga za strah, jer se radi o redovnoj obuci policije”, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Predsjednik mjesne zajednice Luka Osman Mujić tvrdi da imaju razloga za strah, upravo zbog te policije. Zamjera im i što nisu najavili dolazak.

“Iz lokalne policije su dolazili, dolazio je jedan policajac i meni kaže: „Ne boj se, ovo je naša vojska, naša policija, ona čuva narod, ne ubija.“

Ja sam njemu fino rekao: „Momče, ti izvini, ali mene je čuvala ’92. naša vojska, JNA, odnosno četnička vojska iz Srbije, što mi je god uzela, živoga mi nema nikoga”, kazao je Mujić.

Dodaje da je tokom rata stradalo 157 mještana sela te da su mnogi protjerani. Od prijeratnih više od hiljadu stanovnika, sada u selu živi 145 ljudi.

https://youtu.be/Lh0ZxPgLsjY

(mb)

 

Previous Ramazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošću (Foto)
Next Konferencija u Banjaluci: Bosanski jezik je nemoguće negirati

You might also like

NAŠI DANI

Avionom iz Sarajeva do Tuzle za 15 minuta

  Malo iza deset sati na Aerodrom Tuzla spustio se Wizzairov bazni avion koji je sinoć iz Berlina preusmjeren za Sarajevo.  Ono što je posebno zanimljivo je da je let

NAŠI DANI

Cijena polaganja vozačkih ostaje ista – uvedene izmjene u praktičnoj nastavi

  Do najavljenog poskupljenja polaganja vozačkih ispita za sada neće doći. Odluka o minimalnoj cijeni obuke za vozače, prema kojoj bi kandidat čas vožnje za B kategoriju trebao plaćati 30,50 KM, nije

NAŠI DANI

Dan žalosti u Bosni i Hercegovini

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na telefonskoj sjednici donijelo je Odluku da se utorak, 16. april 2019. godine, proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, zbog  tragične smrti četiri zaposlenice