Protesno pismo ministru odbrane Kanade : Vojne mete pod imenom “Bosnian Male” su strašna uvreda i poniženje za bosansku zajednicu !

Pišemo vam u ime kanadske bošnjačke zajednice u vezi informacije da je kanadska vlada napravila mete za vježbe britanskih vojnika. Među porudžbinama su i mete nazvane ” Bosnian Male”.

To je poniženje i uvreda za više od 30.000 kanadskih Bošnjaka koji su došli u Kanadu uglavnom kao preživjele žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima, ističu u otvorenom pismu kanadskom ministru za odbranu Kenneyu  čelni ljudi Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA ) i  Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGC) Hamdija Čustović i Emir Ramić.

-Ove godine, mi ćemo obilježiti dvadeset godina od genocida u Srebrenici, največeg zločina u Evropi poslije holokausta. Stoga preživjele žrtve agresije i genocida još više boli stašno poniženje njihovog nacionalnog identiteta korištenjem naziva vojnih meta « Bosnian Male ». Poslije strašnih muka u agresiji i genocidu došli smo u Kanadu kao našu drugu domovinu u kojoj ljudska prava, slobode i iznad svega ljudsko dostojanstvo trabaju biti zaštićeni. Ovaj neprimjereni čin nas ponovo vraća u strahote agresije i genocida i narušava naš osjećaj sigurnosti i jednakosti kao građana i naroda u kanadskom društvu.

Ovaj sramni čin imenovanja vojnih meta je potpuno nepotreban u Kanadi, zemlji koja je ponosna na svoj društveni sistem prepoznatljiv kao kulturni mozaik. Ovaj diskriminirajući čin je bolan i ponižavajući ne samo za trenutnu generaciju kanadskih Bošnjaka, preživjelih žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, već i posebno za mlade Bošnjake, rođene kao kanadski građani.

Mi podržavamo kanadske oružane snage u njihovoj misiji zaštite mira u svijetu. Međutim ponižavajuće imenovanje vojnih meta smatramo potpuno nepotrebnim, bolnim i sramnim. To šalje pogrešnu poruku građanima Bosne i Hercegovine koji  u velikoj mjeri poštuju prijateljstvo Kanade i Bosne i Hercegovine.

U ime kanadske bošnjačke zajednice tražimo objašnjenje imenovanja vojnih meta, opoziv imenovanja i izvinjenje za ovaj ponižavajući, diskriminirajući čin. Bošnjaci su mirni, slobodni, lojalni građani  koji njeguju demokratske vrijednosti, ljudskih prava i slobode. Kao lojalni građani Kanade apelujemo na kanadsku vladu da se bori protiv predrasuda, nejednakosti i ponižavanja svih njenih građana i nacija za dobrobit kanadskog društva.-kažu u otvorenom pismu kanadskom ministru odbrane predsjednici KBSA i IGC  Hamdija Čustović i Emir Ramić .

(Kliker.info)

Previous Blago rukopisnog fonda Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu
Next Divjak: Nema tolerancije kada je u pitanju genocid u Srebrenici

You might also like

NAŠI LJUDI

Eddie Redžović ruši predrasude o muslimanima

Eddie Redžović, autor televizijske emisije The Deen Show i uspješni sportista, ovog mjeseca boravio je u posjeti BiH. Redžović (43) je rođen u gradu Buffalo u američkoj saveznoj državi New York. Odmalena se bavio

NAŠI LJUDI

Američki poslovni magazin uvrstio Sarajliju među 30 nadolazećih biznis lidera

  Američki poslovni magazin St. Louis Business Journal uvrstio je Ninu Pržulja među 30 nadolazećih biznis lidera ispod 30 godina starosti. Pržulj je saradnik u kompaniji Thompson Coburn, a izabran

NAŠI LJUDI

Bosanski istraživač predvodi revoluciju bežičnog sistema upravljanja baterija koja omogućava budućnost električnih vozila

Bosanskohercegovački istraživač Omer Tanović sa Analog Devices (ADI) kompanijom predvodi revoluciju bežičnog sistem upravljanja baterija koja omogućava budućnost električnih vozila Dr. Omer Tanović je doveo zamjenika američkog trgovinskog predstavnika Jaymea