Ramazan u Jalskoj džamiji: Radost iftara podijeljen sa gostima drugih džemata (Foto)

Ramazan u Jalskoj džamiji: Radost iftara podijeljen sa gostima drugih džemata (Foto)

Jedan od zajedničkih iftara koji se tokom mubarek mjeseca organizuju u svim džematima na području Tuzle upriličen je subotu i u haremu Jalske džamije.

Da je ramazan, osim za približavanje Bogu, mjesec u kojem se vjernici približavaju jedni drugima, najbolje svjedoči primjer koji smo zabilježili u ovom džematu. Vjernici u ovom džematu zajedno učestvuju u realizaciji ramazanskih aktivnosti u džamiji.

– Već drugu godinu zaredom organizujemo iftar za naše i džematlije okolnih džemata. Tako su radost ove večeri sa nama podijelili i dragi gosti iz Plana, Mohula, Čaršijske, Šarene i Poljske džamije, njih ukupno 120 – kazao je za Tuzlarije Nedim efendija Dervišević, imam Jalske džamije.

Tuzlarije
Interesantno je da se svake srijede u Jalskoj džamiji organizuju i omladinski iftari.

– Tu se okupi oko 25 do 30 omladinaca. Svi oni znaju da su upravo srijedom dobro došli u našu džamiju – dodaje Dervišević.

Tuzlarije
Tokom ovog mubarek mjeseca i u Jalskoj džamiji se uči mukabela.

– Mukabela se uči poslije podne namaza, s tim što ove godine imamo jednu novinu. Naime, učešće u učenju mukabele je uzela Ajla Smajić, polaznica mekteba u našoj džamiji. Ona određeni broj stranica Kur´ana uči zajedno sa mnom, a ja sam veoma ponosan na njen uspjeh – ističe efendija.

Budući da je nastupila posljednja trećina ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara, većina će vjernika u BiH noći provoditi u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu jer je u trećoj trećini ramazana, posljednjih deset dana, smještena noć Lejletu-l-kadr – najodabranija noć u godini vrijednija od hiljadu mjeseci.

– Svake neparne noći ramazana, počevši od večeras, u Jalskoj džamiji klanjat će se i noćni namaz, poslije teravih namaza. Tako muslimani slijede posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s. a. w. s. koji je zadnju trećinu ramazana provodio u stalnom ibadetu – pojasnio je imam Jalske džamije.

Jalska, u narodu poznata i kao Mehmedagina džamija, izgrađena je prije 1600. godine. Godine 1878. izvršeno je preziđivanje jednog dijela džamije. Od 1890. do 1910. godine džamiju je temeljito obnovila hafiza Hanuma Tuzlić kada je i munara iz temelja prezidana. Do 1928. godine džamija je bila potkupolna, ali se kube od cigle urušilo te je zamijenjeno ravnim stropom od trstike.

Osim više naziva (Jalska, Mehmedagina, Kizlar djevojačka) ova džamija ima i tu tužnu specifičnost da je prva džamija u Bosni i Hercegovini koja je oskrnavljena srpsko-agresorskim rafalima iz vojne kolone koja je prolazila pored nje početkom 1992. godine.

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije 

Tuzlarije

Previous Otvorena sezona splavarenja Tarom i Drinom (Foto)
Next Kenan Karahodžić, novi košarkaški Zmaj: Evropa će od nas strahovati

You might also like

NAŠI DANI

Pismo predsjedniku Francuske: Pomozite da višegradski zločinac Radomir Šušnjar bude izručen BiH

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” uputila je danas pismo predsjedniku Francuske Francois Hollanduu, koje novinska agencija Patria prenosi u cjelosti. Poštovani Predsjedniče, Dana 13. i 14. juna 1992. godine, u Višegradu,

NAŠI DANI

Džaferović i Komšić u posjeti Crnoj Gori i južnom Sandžaku

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić danas putuju u službenu posjetu Crnoj Gori. Oni bi danas trebali otputovati za Podgoricu, a večeras je planirana večera koju

NAŠI DANI

Za 10. januar najavljeni probosanski mirovni protesti u Briselu i Londonu

Mirovni protest u znak podrške Bosni i Hercegovini bit će održan 10. januara i u Londonu. Naime Bosanci i Hercegovci iz Velike Britanije organizovani u građansku inicijativu “London for Bosnia-Herzegovna” u ponedeljak