OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI GENERALA ALAGIĆA

http://bportal.ba/wp/wp-content/uploads/2015/03/general_alagic.jpg

– Legendarnog komandanta 7. korpusa krasile su osobine sjajnog vojskovođe, vizionara i nadasve čovjeka velikog srca, koji je do kraja ostao vjeran svojoj Krajini

Svi koji su poznavali i cijene djela generala Mehmeda Alagića, došli su da odaju počast ovom velikanu na 12-tu godišnjicu njegove smrti.

O ratnom putu, liku i djelu Mehmeda Alagića, mnogo toga se zna, ali zbog mlađih naraštaja valja na njih iznova podsjećati. Ratni vihor odveo je Alagića u srednju Bosnu, u Travnik, gdje se proslavio kao komandant 17. viteške, kasnije 7. korpusa. U analima će ostati upisana vojna operacija oslobađanja Vlašića, ali i brojne druge bitke koje je osmislio.

O kakvoj ljudskoj veličini se radilo možda najbolje odslikava jedna priča iz ratne 1995. godine.

-Svoje Krajišnike i ostale Bošnjake pozivam da dođu u Bosnu, u Sedmi korpus, uzmu pušku u ruke i uključe se u borbu. Jer, kako ja to često kažem: Voz za Bosansku krajinu je krenuo. Požurite dok još imate mjesta, neće valjati ako nestane karata!, bile su poruke kojih sa i danas njegovi borci sjećaju.

U ljeto 1994.godine  Alija Izetbegović je gledajući kotu Opaljenik na Vlašiću, pitao generala Alagića:

„Mehmede, možemo li mi ovo osloboditi?“

„Ili ćemo uzeti ili nas neće biti“-odgovorio je general predsjedniku Izetbegoviću.

„Kako Mehmede“ – pitao je predsjednik?

„Za ovo što je ispred nas, ja već radim pripreme, kopam zemunice, siječem balvane, a da bismo sve savladali, moramo sačekati snijeg“ – samouvjereno je kazao general.

Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije R BiH, u veličanstvenoj operaciji „Domet 1“, 23.marta 1995.godine oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Opaljeniku, kotu visoku 1.933 metra za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva.

Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije R BiH, koja se i danas proučava na vojnim akademijama u svijetu.

Operacija Vlašić je bosanskom čovjeku vratila pobjednički mentalitet.

General Alagić komandovao i jedinicima Armije R BiH koje su u ljeto 1995. godine stigle nadomak Banja Luke. Kasnije, saznao je da je zaustavljen diplomatskom interevencijom Sjedinjenih Američkih Država.

Mehmed Alagić rođen 8. jula 1947, a na ahiret je preselio 7. marta 2003. Godine u rodnim Fajtovcima, Sanski Most.

Krasile su ga osobine sjajnog vojskovođe, vizionara i nadasve čovjeka velikog srca, koji je do kraja ostao vjeran svojoj Krajini. Najbolje to znaju oni koji u u to vrijeme dijelili s generalom Alagićem tešku ratnu sudbinu.

Prestankom ratnih sukoba, Mehmed Alagić angažman nastavlja u politici kao prvi poslijeratni načelnik Općine Sanski Most.

Tada počinje težak period njegovog života. Biva žrtva javnog linča, neutemeljenih optužbi i prevara zbog kojih završava u Hagu. Uz njega su ostali samo iskreni prijatelji koji su bezuvjetno vjerovali u njegovu nevinost.

Nije mogao podnijeti da je nakon svih ratnih bitaka, izgubio ovu u miru.Ta spoznaja prekinula je njegov život u 56. godini, a ubrzo nakon toga iz Haga je stigla oslobađajuća presuda.

Mrlja, ako je i bila na njegovom imenu, time je skinuta, ali za generala Alagića i njegove bližnje prekasno.

„Sjećanje na ovog  čovjeka , jedini je način na koji mu se može odužiti za sve što je dao za slobodu ove zemlje“, kazao je u prigodnom obraćanju Izudin Saračević, premijer Unsko-sanskog kantona.

Općina je i ove godine bila pokrovitelj manifestacije koja je započela otkrivanjem  spomen-ploče na rodnoj kući generala Alagića u Fajtovcima.

Nakon prigodnog programa u osnovnoj školi, organizovano je polaganje cvijeća na mezaru generala Alagića u haremu džamije, odsnosno memorijalnom centru koji nosi njegovo ime.

Pečat ovogodišnjem obilježavanju godišnjice njegove smrti dali su najmlađi. Danima ranije pisali su i slikali njemu u čast, a oni najuspješniji su nagrađeni .

(mb/rtvusk/NAP)

Previous Davis Cup : Treća pobjeda naših tenisera u Zimbabveu za plasman u drugo kolo
Next STARI GRAD SREBRENIK (FOTO)

You might also like

NAŠI DANI

Raspisani ponovni izbori u Srebrenici i Doboju i prijevremeni za načelnika u Travniku i Foči (FBiH)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 18. (hitnoj, korespodentnoj sjednici održanoj danas, 02.02.2021. godine donijela odluke o održavanju ponovnih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj

NAŠI DANI

Položeno cvijeće na Mostu Suade i Olge: Sarajevo je herojski grad i dokaz neuništivosti

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Mostu Suade i Olge obilježen je Dan početka opsade Grada Sarajeva, odnosno 30. godišnjica od početka najduže opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji

NAŠI DANI

Ukidanje akciza na gorivo u trajanju od šest mjeseci; PDV na hranu 5%

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.