Tim Artmax iz Sarajeva jedan je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koji izrađuje predmete putem 3D štampača

Tim Artmax iz Sarajeva jedan je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koji izrađuje predmete putem 3D štampača

Mlade Sarajlije Edis Kujović, Sven Rifatbegović i Faris Biogradlić mogu materijalizirati gotovo sve što čovjeku naumpadne, i to munjevitom brzinom i s nevjerovatnom preciznošću. Ovaj tim, koji čine prijatelji iz djetinjstva, koje su dodatno uvezali slični interesi i zanimanja, jedan je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koji izrađuje predmete putem 3D štampača.

“Putem kompjutera i štampača moguće je izraditi bilo šta – figurice, nakit, dijelove za složene mašine, garderobu, kućni namještaj, kuhinjsku opremu, kuće, stanove, čak i neke ljudske organe za pokuse”, priča 20-godišnji Faris, student Business akademije, i objašnjava kako svako od njih trojice, u tom složenom procesu, radi određenu vrstu posla, a shodno svom iskustvu i znanju.

“Budući da su Edis i Sven studenti arhitekture, onda oni rade na kompjuterskoj pripremi objekta koji pravimo. Ustvari, Edis radi 3D animaciju, Sven dizajn, a ja marketing i prodaju.”

Male kuće – veliki poticaj

Na ideju da se bave proizvodnjom predmeta putem 3D tehnologije došli su, kažu, tako što su posmatrali kako Edisovo otac – arhitekta, putem 2D tehnologije crta svoje projekte.

“Edisov otac nas je naučio kako to da radimo, a mi smo došli na ideju da mu isprintamo njegove kuće, zgrade… I to smo i uradili. To su, zapravo, one male makete koje vidite kad se nešto gradi, samo što su se one prije pravile ručno. E, sad smo mi njemu tu dvodimenzionalnu – 2D sliku pretvorili u 3D, odnosno dodali joj treću dimenziju. On je bio prezadovoljan”, priča Faris.

Ali, bio je i ovaj mladi trio, kojem je to bio podstrek za dalji rad.

Faris je putem interneta tražio kompanije koje se bave printanjem i proizvodnjom produkata nastalih 3D tehnologijom i kockice su se ubrzo složile – došli su do online kompanije Shapeways, koja prezentira 3D projekte i vrši njihovu prodaju, tako da su i oni tu dobili svoj online shop, pod imenom Artmax, kao i na stranicama Cgtrader.com i Sculpteo.com.

No, vrata za ulazak u ovu industriju dodatno im je otvorila prva nagrada koju su nedavno dobili na online takmičenju za najbolji 3D isprintani objekat o temi “ljubav”, a koji je organiziran za Valentinovo.

Edis, Faris i Sven kreirali su i isprintali dvodjelnu keramičku šoljicu u obliku ljudskog srca, nazvanu “Infinity Heart”, koja, kako kažu, kombinira modernu umjetnost i tradiciju.

“Koristeći našu maštu i velike mogućnosti 3D printing tehnologije, tradicionalni produkt koji se pojavljuje u svakodnevnom životu u obliku šoljica stvorili smo na drugačiji, inovativniji način, tako da smo je pretvorili u dizajnirano srce, koje nije samo namijenjeno za konzumiranje tekućine, već je multifunkcionalno. Zbog svog specifičnog dizajna, prilagođava se uz svaki ćošak u kući ili kancelariji.”

Trodimenzionalna ljubav

Ovaj 3D produkt, koji je pobijedio u konkurenciji od 150 radova, dizajniran je u Sarajevu, a printan u Americi, budući da oni trenutno nemaju svoj printer.

“Mali printeri, koji se koriste za printanje stvari poput nakita i figurica, a kao punjenje uglavnom koriste plastiku, koštaju oko 2.000 dolara. Međutim, postoje ogromni, gigantski printeri, koji printaju beton, željezo… Kada astronauti ubuduće budu išli na svemirske stanice, više neće morati nositi sa sobom alatke, niti se sekirati da su nešto zaboravili – bit će im potreban samo printer i materijal za printanje pa da sebi, gore, naprave bilo koju alatku koja im treba”, priča Faris i, dok kašičicom miješa kafu, dodaje:  “Eto, u budućnosti ni restorani više neće morati kupovati kašičice, jer će moći sebi isprintati kakve god žele, kao i šoljice, pepeljare, tacne, šta god…”

Edis, Sven i Faris, odnosno Artmax tim, uskoro namjeravaju kupiti printer i samostalno printati svoje produkte te proširiti proizvodnju.

“Voljeli bismo da naše produkte štampamo u PLA plastici, koja je biorazgradiva i ekološki čista. Printer takvog tipa nam je potreban radi testiranja i unapređivanja budućih proizvoda. Osim toga, printeri koji printaju plastiku su trenutno najpristupačniji što se tiče cijene, a kada se radi o printanju drugih materijala, njih planiramo preuzimati iz kompanija koje imaju profesionalne printere. Želimo raditi produkte svih vrsta materijala kako bismo širili granice 3D printanja”, kaže Edis.

Prema njihovim riječima, u svijetu se 3D tehnika uveliko upotrebljava, naročito u građevini i medicini. Kažu da, iako je 3D tehnika počela u Holandiji, danas se najviše koristi u Americi, a u Japanu je toliko postala svakodnevna stvar da ljekari trudnicama, prilikom ultrazvučnog pregleda, isprintaju njihovu još nerođenu bebu.

Medicinari, također, koriste ove printere, kako bi isprintali dijelova lobanje ili kostiju, a uz pomoć biomaterijala, odnosno ljudskih stanica, sloj po sloj, 3D printeri slažu i ljudsku kožu.

Čari New Yorka iz sarajevske radionice

No, planovi Artmaxa za sada su skromniji, pa namjeravaju uskoro printati čokoladice u oblicima koje sami kreiraju, ali i onim kakve mušterije zamisle i zažele. Ali, kažu, imaju i jedan mnogo ozbiljniji projekat na kojem trenutno rade.

“Naš sljedeći produkt će biti izrađen od plastike, a pod nazivom ‘New York Cube’. Sklapanjem partnerstva s Aidom Rifatbegovićem, izumiteljom popularne Sarajevske kocke (kocka od drveta koja, kada se rastavi, u sebi sadrži građevine koje simboliziraju Sarajevo), došli smo na ideju da izmodeliramo sličan proizvod i omogućimo da bude dostupan cijelom svijetu u obliku 3D printa, ali od plastike. Kocka (cube) će biti sastavljena od dva dijela, od kojih će svaki sadržavati po dvije najpopularnije građevine u New Yorku. Kocku ćemo obogatiti sitnim detaljima i na taj način centar svijeta predstaviti na novi i inovativni način”, objašnjava Sven njihov naredni projekat.

Sva trojica ističu da imaju još ideja, ali da je ova trenutno u realizaciji. Vjeruju da je budućnost u ovoj tehnologiji jer, kako kažu, to je najbrži i najprecizniji put od ideje do proizvoda.

Na pitanje bi li jednog dana mogli kreirati i odštampati bubreg ili neki drugi ljudski organ, spremno odgovaraju da su bioprinteri veoma skupi i da je teško doći do njih, pa se time mogu baviti tek u budućnosti, ali kada je riječ o samom modeliranja ljudskih organa kažu: “U tome bismo, već sada, definitivno mogli pomoći.”

Kako radi 3D printer

Prvo se izrađuje digitalni model predmeta koji se želi napraviti.
Taj se model potom šalje u 3D printer, koji slaže sloj po sloj materijala i kompletira osmišljeni model.
Jedan sloj je debljine otprilike 0,1 milimetar za predmete koji se printaju od plastike.
Međutim, upotrebljavaju se i drugi materijali, poput keramike, zlata, gume, papira, pa i biomaterijala.
Također, postoje gigantski printeri, kojima se printaju blokovi za kuće, stanove i slično, a njihovo punjenje je beton ili neka druga smjesa za gradnju.
Moguće je printerom pripremati i posebno dizajniranu hranu, a onda je i punjenje od hrane.

 

Izvor: Al Jazeera

Previous Gradačac: Tajne Starog grada i kule Zmaja od Bosne
Next Žena koja je donijela glamur ratnom Sarajevu: Prkos i ponos

You might also like

Ekonomija/Biznis

U prethodnoj godini povećan izvoz iz naše države za 4,8%

U razdoblju I-XII 2016. godine izvoz je iznosio 9 milijardi 417 miliona KM, što je za 4,8 % više nego u istom razdoblju 2015. godine, dok je uvoz iznosio 16

Ekonomija/Biznis

Sajam u Kelnu – Namještaj iz Bosne i Hercegovine plijeni pažnju evropskih potrošača

  Međunarodni sajam namještaja, koji tradicionalno određuje trendove za predstojeću godinu, počeo je jučer u Kelnu. Među 1272 izlagača iz 50 zemalja svijeta je i nekoliko sa zapadnog Balkana –

MADE IN BOSNIA-387

“Edna-Metal Vorking” iz Prijedora: Zapošljavaju uglavnom mlade radnike, a sve što proizvedu izvoze u Njemačku

“Edna-Metal Vorking“, preduzeće za izradu podstanica za centralno grijanje iz Prijedora, svu proizvodnju plasira na njemačko tržište. Preduzeće je smješteno u prostoru Preduzetničkog inkubatora u Velikom Palančištu na oko 200