Bužim: Obnovljena slika heroja Izeta Nanića, uskoro i sanacija turbeta

Bužim: Obnovljena slika heroja Izeta Nanića, uskoro i sanacija turbeta

Slika u Bužimu na kojoj se nalazi lik rahmetli generala Izeta Nanića je obnovljena. Najljepša je to i Bužimljanima najdraža slika u njihovom malom gradu, kojom čuvaju uspomenu na legendarnog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Uskoro bi trebala početi i sanacija turbeta generalu Naniću i bužimskim borcima, koja bi trebala završiti prije početka manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ u mjesecu augustu.

Turbe generalu Izetu Naniću i njegovim poginulim borcima 505. viteške brigade svjedoči o hrabrosti Bužimljana, a preko 500 imena šehida uklesano je u spomen ploču koja zajedno sa nišanima braći Izetu i Nevzetu Naniću čini jedinstvenu cjelinu turbeta. Nažalost, svima koji posjete turbe sve je teže pročitati imena bužimskih šehida. Zbog toga je hitno potrebna sanacija.

Izet Nanić i njegovi vitezovi bili su okosnica 5. korpusa ARBiH. Najuspješnija su brigada u bosanskohercegovačkoj Armiji, a general Nanić ostat će njen najslavniji general, piše Cazin.net.

Previous Za srbijanske političare istina i pomirenje u regionu, posebno u BiH, deveta rupa na svirali
Next Dubrovačka palača vojvode Sandalja Hranića

You might also like

NAŠI DANI

Amel Tuka u marokanskom Rabatu večeras prvi put ove sezone trči u trci Dijamantne lige

 Najbolji bosanskohercegovački atletičar, srednjeprugaš Amel Tuka, večeras će u marokanskom Rabatu prvi put ove sezone nastupiti na nekom od mitinga Dijamantne lige. Miting koji će se održati na Stadionu “Princ

NAŠI DANI

Beograd: Obilježena 29. godišnjica zločina u Štrpcima

Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava obilježile su danas u centralnoj beogradskoj ulici Knez

NAŠI DANI

Lozančić se ogradio od Čovićeve politike: Niko normalan ne podržava Dodika

Niko Lozančić, nekadašnji visoki dužnosnik HDZ-a BiH i bivši predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, na društvenim mrežama ogradio se od Dragana Čovića i politike HDZ-a BiH u podržavanju Milorada Dodika.