Prvi hafiz u Bosanskoj Dubici nakon stotinu godina: Bolest mu oslabila tijelo, ali ojačala snagu volje

Prvi hafiz u Bosanskoj Dubici nakon stotinu godina: Bolest mu oslabila tijelo, ali ojačala snagu volje

Nedim Botić, tridesettrogodišnji hafiz iz Bosanske Dubice, od osnovne škole borio se s teškom bolešću. Bolest mu je oslabila tijelo, ali ojačala um i snagu volje.  Fakultet je završio sa izuzetnim prosjekom, potom magistrirao, te postao hafiz Kur'ana.

– Postati hafiz Kur'ana oduvijek je bio moj san, mogu reći najveća želja i najveći uspjeh. S učenjem sam započeo na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, u sekciji hifza kod doktora Hajrudina Hodžića, a nastavio u Sarajevu kod hafiza Dževada Hrvačića – prisjeća se Nedim.

Rad s ljudima

Kaže da mu nije uvijek bilo lahko učiti, jer je nekada imao periode ljenosti, te nedostatak motivacije.

– Nekada prevlada osjećaj da je to što radim preteško za mene, pa sam više puta pravio pauze u učenju, a svaka pauza te vrati unazad. Ipak, nisam nikad odustao, već bih uvijek iznova počinjao i ponavljao – govori Nedim za Faktor.

Hafiska dova bit će mu proučena 8. jula u rodnoj Bosanskoj Dubici, a s obzirom na to da je prvi hafiz u posljednih 100 godina, to je radostan trenutak za njega i za sve Dubičance, kako u BiH tako i u dijaspori.

Kako kaže, voli raditi s ljudima, pa je većinu vremena društveno aktivan. Do sada je napisao nekoliko hiljada članaka o različitim temama, uglavnom edukativnog karaktera.

Priča kako se nosio s teškom bolešću crijeva, te mu ljekari nisu davali dobre šanse za preživljavanje.

Namaz i zikr

– Imao sam jaku želju da pobijedim bolest, da se borim i ne predajem, pa i kada su svi digli ruke od mene. Najviše mi je pomogla vjera u dragog Boga, u Njegovu milost i da me On neće napustiti.

Čovjek prolazi kroz zaista teška fizička i emocionalna stanja, u kojima svašta pomišlja, gubi nadu, paniči, i zaista ne znam kako bih to prošao bez te veze s Kur'anom, namazom i zikrom. Spominjanje dragog Boga čovjeku pomaže da se smiri, da organizuje misli u svojoj glavi i trezvenije sagleda stvari. Vidiš da tvoj problem nije nerješiv i da ima Neko Ko upravlja svim – ističe hafiz Nedim.

Previous Kako je Federacija BiH spasila RS
Next Ispraćeni kakanjski učesnici “Marša mira”

You might also like

NAŠI DANI

Tuzla: Na Trgu slobode zajedno iftarilo 2.000 ljudi

  Na Trgu slobode u Tuzlu večeras je održan veliki iftar kojem je prisustvovalo 2.000 vjernika. Medžlis Islamske zajednice Tuzla i ove godine bio je glavni organizator iftara koji je

DUHOVNOST

Sanja Domuz-Sadiković: Svoju djecu učim da prvo budu dobri ljudi

Da isposti jedan dan ramazana odlučila je Sanja Domuz, sada Sadiković kada je imala samo osam godina. Sanju, rođenu u pravoslavnoj porodici u kojoj se vjera nije prakticirala u pravom

DUHOVNOST

Kenan Musić: Suština kurbana je tražiti blizinu Allaha dž.š. (Video)

Suština kurbana je tražiti blizinu Allaha dž.š.. Nije da se sa njim dičimo, nego je to propis Allaha dž.š. da se od mesa tih životinja nahrane siromašni, povratnici, izbjeglice, studenti,