Prvi hafiz u Bosanskoj Dubici nakon stotinu godina: Bolest mu oslabila tijelo, ali ojačala snagu volje

Prvi hafiz u Bosanskoj Dubici nakon stotinu godina: Bolest mu oslabila tijelo, ali ojačala snagu volje

Nedim Botić, tridesettrogodišnji hafiz iz Bosanske Dubice, od osnovne škole borio se s teškom bolešću. Bolest mu je oslabila tijelo, ali ojačala um i snagu volje.  Fakultet je završio sa izuzetnim prosjekom, potom magistrirao, te postao hafiz Kur’ana.

– Postati hafiz Kur’ana oduvijek je bio moj san, mogu reći najveća želja i najveći uspjeh. S učenjem sam započeo na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, u sekciji hifza kod doktora Hajrudina Hodžića, a nastavio u Sarajevu kod hafiza Dževada Hrvačića – prisjeća se Nedim.

Rad s ljudima

Kaže da mu nije uvijek bilo lahko učiti, jer je nekada imao periode ljenosti, te nedostatak motivacije.

– Nekada prevlada osjećaj da je to što radim preteško za mene, pa sam više puta pravio pauze u učenju, a svaka pauza te vrati unazad. Ipak, nisam nikad odustao, već bih uvijek iznova počinjao i ponavljao – govori Nedim za Faktor.

Hafiska dova bit će mu proučena 8. jula u rodnoj Bosanskoj Dubici, a s obzirom na to da je prvi hafiz u posljednih 100 godina, to je radostan trenutak za njega i za sve Dubičance, kako u BiH tako i u dijaspori.

Kako kaže, voli raditi s ljudima, pa je većinu vremena društveno aktivan. Do sada je napisao nekoliko hiljada članaka o različitim temama, uglavnom edukativnog karaktera.

Priča kako se nosio s teškom bolešću crijeva, te mu ljekari nisu davali dobre šanse za preživljavanje.

Namaz i zikr

– Imao sam jaku želju da pobijedim bolest, da se borim i ne predajem, pa i kada su svi digli ruke od mene. Najviše mi je pomogla vjera u dragog Boga, u Njegovu milost i da me On neće napustiti.

Čovjek prolazi kroz zaista teška fizička i emocionalna stanja, u kojima svašta pomišlja, gubi nadu, paniči, i zaista ne znam kako bih to prošao bez te veze s Kur’anom, namazom i zikrom. Spominjanje dragog Boga čovjeku pomaže da se smiri, da organizuje misli u svojoj glavi i trezvenije sagleda stvari. Vidiš da tvoj problem nije nerješiv i da ima Neko Ko upravlja svim – ističe hafiz Nedim.

Previous Kako je Federacija BiH spasila RS
Next Ispraćeni kakanjski učesnici “Marša mira”

You might also like

DUHOVNOST

Manifestacija “Selam, ja Resulallah” od 22. septembra do 16. oktobra

Ovogodišnja, 19. po redu manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ja Resulallah”, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, trajat će od 22. septembra do 16. oktobra 2023. godine, saopćeno

BH RAZGLEDNICA

Blistaju džamije i haremi pred dolazak ramazana

Večeras, sa akšam-namazom, nastupa ramazan, najodabraniji mjesec muslimana. Mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca. Muslimani ramazan doživljavaju kao poseban mjesec,

DUHOVNOST

Bajram u porodici Topić: Najveća radost je kada smo na ručku zajedno sa roditeljima

Bajram u gornjotuzlanskoj porodici Topić s radošću se dočekuje i obilježava. Muharem i Fatima, njihova četiri sina, snahe, unuci… prvog dana Bajrama, nakon povratka iz džamije, zajedno su za trpezom.