Ispraćeni kakanjski učesnici “Marša mira”

Ispraćeni kakanjski učesnici “Marša mira”

U Kaknju je danas upriličen ispraćaj kakanjskih učesnika ovogodišnjeg Memorijalnog pohoda “Marš mira” od Nezuka u općini Sapna do Srebrenice. Prije nego što su Kakanjci krenuli autobusima prema Nezuku upriličeno je polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, a potom i na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.

Nakon polaganja cvijeća upriličen je i defile do sahat-kule u gradskoj jezgri odakle je 55 građana Kaknja, najviše mladih, krenuli autobusima za Nezuk.

Na put  prema Srebrenici Kakanjci su danas ponijeli neizmjernu tugu kakanjskog naroda i poruku ohrabrenja upućenu preživjelim žrtvama genocida, a posebno srebreničkim majkama koje u srcima Kakanjaca imaju posebno mjesto.

Na put prema Srebrenici ići će i Mugdim Cvrljo iz Kaknja koji već godinama sa hiljadama drugih patriota učestvuje u Maršu mira “Nezuk-Potočari (Srebrenica)”. Silna bol i tuga koju je doživio učestvujuću u Maršu mira navela je ovog Kakanjca na jedan nesvakidašnji projekat.

Naime, ovaj patriota je odlučio iskustvo sa “Marša mira” predočiti u zapis koji će koristiti ovovremene i generacije koje dolaze. Sakupljajući informacije cijelom trasom “Marša mira” odlučio je na mapi označiti sve grobnice poginulih u srebreničkom genocidu, primarne i sekundarne, tačno obilježavajući ih po topografskim koordinatama.

Nakon višegodišnje pripreme i vrijednog rada, odlučio je ovu kartu ponuditi na znanje i korištenje, prevashodno učesnicima “Marša mira”, ali i cjelokupnoj javnosti, radi boljeg razumijevanja genocida koji je počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

Projekat nazvan „Genocid na karti“ se sastoji od tri karte na kojima su označene masovne grobnice, mjesta pogubljenja i  trasa kretanja “Marša mira”. Uz svaku kartu (tri dana marša tri karte) nalazi se i list sa koordinatnim instrukcijama unesenih elemenata na kartama. Pored ovoga, na kartama  su uneseni i podaci o broju skeletnih ostataka pronađenih u označenim masovnim grobnicama.

O značaju ovog projekta govori i činjenica da je Odbor za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici uvrstio projekat „Genocid na karti“ u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida. Prezentacija ovog projekta će se održati drugog dana/noći “Marša mira” u kampu Mravinjci.

Nosilac aktivnosti na organizaciji učešća građana Kaknja na “Maršu mira” je Savez udruženja/boračkih organizacija općine Kakanj, a finansijsku pomoć pri organizaciju pružila je Općina Kakanj. Savez je zaprimio 55 prijava za učešće građana Kaknja na “Maršu mira”.

Marš mira” je pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, sa ciljem odavanja počasti žrtvama genocida.

Izvor: kakanj.com.ba

Previous Prvi hafiz u Bosanskoj Dubici nakon stotinu godina: Bolest mu oslabila tijelo, ali ojačala snagu volje
Next Mirza potpisao ugovor sa Milwaukee Bucksima: Kidd po Teletovića došao u Bosnu

You might also like

NAŠI DANI

Brisel razočarao antievropsku politiku u našoj zemlji: U izmjenama Izbornog zakona nema mjesta za HDZ zahtjeve

Nosioci evropskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini, kako sami sebi tepaju u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH, očigledno nose pogrešan teret. U Evropskoj uniji (EU), ispostavilo se, nemaju baš mnogo

NAŠI DANI

BPS Sefer Halilović: Bosna i Hercegovina neće biti poligon Srbije za potkusirivanje Vučićevih problema

  Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koju je vješto sročio: „Šta mislite ne daj Bože da Srbija prizna Republiku Srpsku“  BPS ovim saopćenjem poručuje gospodinu Vučiću: -Gospodine Vučiću ne

NAŠI DANI

Izetbegović: Građani pozvani na okupljanje danas, sutra, prekosutra, dok se ova akcija ne zaustavi

Stranka demokratske akcije pozvala je danas članove, simpatizere i građane da se masovnim okupljanjem ispred zgrade OHR-a u Sarajevu suprotstave najavljenim odlukama Visokog predstavnika o izmjeni Ustava FBiH i Izbornog