Dževad Begić je imao veliko srce

Dževad Begić je imao veliko srce

Porodica, prijatelji, saborci i poznanici jučer su polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Pofalićima obilježili 24. godišnjicu od pogibije Dževada Begića Đilde, nekadašnjeg vođe navijača FK Željezničar. Odavanjem počasti prisutni su se još jednom prisjetili, heroja i branitelja grada Sarajeva.

Pobjednik

Sve do 11. jula 1992. Đilda je bio među prvima gdje god je trebalo. Bio je među hrabrima koji su onesposobljavali ubice s brda i njihova oruđa kojima su sijali smrt po Sarajevu. Išao je u akcije iz kojih je redovno izlazio kao pobjednik. Tog kobnog 11. jula na Pofalićima, u pokušaju da pomogne ranjenoj ženi, pogođen je snajperskim hicem.

Ovog heroja sjetio se i ratni komandant Odreda Koševsko Brdo Sejo Alić. Kaže da je na današnje odavanje počasti Đildi pozvao mnoge političare, no, kao i mnogo puta do sada, niko se nije odazvao.
– Pozivi su bili upućeni svim nivoima vlasti, ali niko se nije udostojio da dođe i oda počast ovom velikom čovjeku i heroju koji je život dao za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Neustrašiv

Jer, Đilda je zaista bio čovjek velikog srca, neustrašiv ratnik koji je išao među prvima gdje god je trebalo. Bio je humanista, uvijek spreman pomoći drugima, prisjetio se Alić.

Izvor: Oslobođenje

Previous Biljani, selo koje je ubijeno u jednom danu
Next Poznati Bosanci o promjeni vjere: Ne zanima me šta drugi misle o tome što sam promijenio vjeru

You might also like

NAŠI DANI

Dr. Sebija Izetbegović: U protekloj godini isplaćena su dugovanja KCUS-a u iznosu od 63,5 miliona maraka

Od ukupno 3.367 uposlenika, koliko ih je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imao u vrijeme kada je novi menadžment, na čelu sa generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović, preuzeo

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Skok bez aplauza, cvijeće u Neretvi: Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

Simbolično, kao i svih minulih godina, uz zvuk sirene koja je u vremenu agresija predstavljala opasnost od granatiranja, bacanje cvijeća u rijeku Neretvu i skok bez aplauza, obilježena je 29.

NAŠI DANI

Evo zašto se Starbucks suočava sa gubitkom vrijednosti od preko 11 milijardi dolara

Korporacija Starbucks, pogođena gubitkom vrijednosti od 11 milijardi dolara, suočava se s teškim posljedicama nakon što je tvit solidarnosti izazvao globalne bojkote. Od 16. novembra akcije su pale za 8,96%, što