Klas somuni na EU tržištu

Klas somuni na EU tržištu

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo uspješno je implementirala program certificiranja organske proizvodnje i izvoza svojih proizvoda – Sarajevski somun i Somun od integralnog brašna na tržište EU. Ovo su prvi pekarski proizvodi iz BiH koji su pod oznakom «EU organic logo» izvezena u Dansku, tj. na tržište EU.

– Zahvaljujem se svima koji su uložili znanje i trud da realiziramo ovaj projekta, počev od kolega tehnologa, zatim Klasovih stručnjaka iz kontrole kvaliteta i Služba nabave, preko Odjela za razvoj i kreiranja vizualnog identiteta organskih proizvoda u skladu sa standardima EU.

Već duže vremena na svjetskim tržištima je sve jače izražen trend povećane potražnje organskih proizvoda, i Klas je u tom smislu udario temelje jednom novom segmentu razvoja svojih brandova. Nije bilo teško certificirati nešto što je ionako zdravo i kvaitetno, a to su naši somuni, kao vrhunski delikates bosanske kuhinje. Ovaj program ćemo dalje razvijati s namjerom da se na evropskom i svjetskom tržištu etabliramo kao proizvođač organske hrane. Naravno da nas usvojeni standardi i i prebogato nasljeđe bosanske kuhinje u ovim našim naporima čine itekako konkurentnim – izjavio je Rusmir Hrvić direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Organski proizvodi su proizvodi dobijeni iz strogo kontrolisanog načina proizvodnje, koji je zakonski regulisan. Organski proizvodi su zdraviji i imaju veću nutritivnu vrijednost. Zbog načina i procesa dobijanja koji je u harmoniji sa prirodom imaju veću životnu energiju i snagu, koja je potrebna za održavanje imuniteta, regeneracionih procesa i održavanja vitalnosti ljudskog organizma. Zato je organska hrana ukusnija.

Organska kontrola «OK» je BH organizacija za certifikaciju koja je razvila program certificiranja i OK standarde za organsku proizvodnju i preradu u skladu sa kojima implementira ovaj program.

Izvor: Agencije

Previous AMEL TUKA: Siguran sam da ću do Olimpijskih igara imati formu kakvu sam imao i u Pekingu
Next Vuk Bačanović koji je vrijeđao Sarajlije dobio otkaz na FTV-u

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kalesija: U fabrici tekstila u prvoj fazi 250 radnih mjesta

Kada je u julu u Kalesiji boravio turski biznismen Zihnija Jildiz (Zihnija Yildiz), vlasnik firme “Zeyteks”, izrazio je želju da otvori fabriku tekstila. Ovih dana potvrdio je to Hasan Šehović,

Ekonomija/Biznis

Zapošljavanja povratnika u Podrinju (Video)

S obzirom na to da je povratnicima u Podrinje teško dobiti posao u javnom sektoru, uglavnom se bave poljoprivredom ili biraju privatne biznise. Poduzetnici imaju na raspolaganju različite programe podrške

MADE IN BOSNIA-387

Kalesija: 75-godišnji Suljo Fejzić ne pamti ovakav rod šljive (Video)

Ova godina itekako je bila pogodna za rod šljive, pa je trenutno i berba ove slasne voćke u toku. Suljo Fejzić ima 75 godina i kako kaže ne pamti ovakav