Brusa Bezistan, Baščaršija

Brusa Bezistan, Baščaršija

Ovaj monumentalni objekat izgradio je 1551. Rustem-paša Veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog. Objekat je služio za prodaju svile koju je sam osnivač proizvodio u Bursi.

Brusa bezistan ima pravokutnu osnovu (29,5 x 20,5 m), građen je od kamena i pokriven sa šest kupola i dvije manje kupolice.

Masivni stupovi unutar bezistana imaju konstruktivnu ulogu, a iznad kojih su kupolice koje su služile su za čuvanje arhivskih dokumenata i sidžila. Tokom opsade Sarajeva 1992-95. Brusa bezistan je oštećen da bi poslije obimnih sanacionih radova tu danas smještana Stalna postavka Muzeja Sarajeva, što ovom objektu visokih vrijednosti kulturnog naslijeđa čini dalji opstanak mogućim.

U koncepcijskom pogledu ova Stalna postavka zasnovana je na hronološkom principu i izlaganje arheološkog materijala podjeljeno je na tri osnovna dijela: prahistoriju, antiku (tu je izložen nastariji motiv ljiljana u Bosni i Hercegovini) i srednji vijek. Na galeriji bezistana su izloženi eksponati iz osmanskog perioda ( izložena najskuplja oprema osmanskog ratnika) i vremena austrougarske uprave u Sarajevu.

Graditeljska cjelina – Brusa bezistan (Rustem-pašin bezistan, Mali bezistan) sa dućanima u Sarajevu nalazi se i na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

(muzejsarajeva.ba/mb)

Previous I NOBELOVCI LAŽU...
Next Gdje je Bosanac stao, neka Hercegovac nastavi!

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Kocert sevdaha posvećen velikanu Safetu Isoviću

  -U vremenu koje bilježi prekid međugeneracijske komunikacije, nameće se potreba za jednim projektom koji bi evocirao uspomene na umjetnike koji su obilježili jedno vrijeme i prostor u kojem su

KULTURA I UMJETNOST

U Narodnom pozorištu zvanično otvoren Festival ‘Sarajevska zima 2020’

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je uz zvuke Sarajevske filharmonije zvanično otvoren 36. Međunarodni festival “Sarajevska zima 2020”, koji se ove godine održava pod motom “Vrijeme za tebe – odaberi

BAŠTINA

Obilježavanje 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne

Svečanom akademijom, koja je održana 15. ovog mjeseca u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, počela je manifestacija “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata”, a koju organizuje Gazi Husrev-begov vakuf. Manifestacija “Dani Gazi