Pitamo vas: Ko je najveći bosanski vladar?

Pitamo vas: Ko je najveći bosanski vladar?

‘Kao što čovjek svoju djecu i familiju ljubi, tako treba da ljubi i svoju domovinu Bosnu. I zaista treba domovini davati prvenstvo u počasti, jer naše tijelo je šaka zemlje naše domovine. Kada smo se na svijet rodili najprije smo svoju Bosnu vidjeli. Zar nas nije domovina u svoje naručje primila te nas svojim hljebom i svojom vodom othranila. Kako da ne ljubimo svoju domovinu, zar ima nešto preče od vjere i domovine?’ – Hfz. Muhamed Emin Hadžijahić (1837–1891).

Iako ne velika, naša zemlja dala je velike ličnosti kojima se mi danas možemo ponositi . Od prvih poznatih banova, kraljeva i ostalih velikaša srednjovjekovne bosanske države, preko značajnih ličnosti Osmanskog carstva i modernog doba – ova gruda je neosporno iznjedrila mnoge znamenite sinove i kćeri.

Generacije su stvarale, čuvale i sačuvale našu domovinu, ostavljajući je u amanet svojim potomcima.

Koji  su to Bošnjani/Bošnjaci/Bosanci koje možemo smatrati najvećim u historiji zemlje? Sigurno je veliki broj naših predaka koji su ostavili vidljiv trag u minulim vijekovima, oni zaslužuju da ih se sa zahvalom sjećamo.

Nudimo vam devet prijedloga; možete glasati za jedan ili više njih, a možete i komentarisati i podsjetiti nas na još neke značajne ličnosti iz bosanske historije.

Anketa će u narednom periodu biti dostupna i na člancima srodne tematike. Podijelite sadržaj, zainteresujte i svoje prijatelje…

[polldaddy poll=9473624]

 

Previous Grad Sokol u Konavlima
Next U Sarajevu otvoren Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

You might also like

NAŠI DANI

Zvizdić: Građani ne smiju ispaštati zbog lošeg planiranja rekonstrukcija tunela

Poslije lošeg iskustva koje imamo s tunelom Vranduk ne smije se dogoditi da i rekonstrukcija tunela Crnaja na dionici M-17 počne bez alternativnog pravca, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne

NAŠI DANI

Povodom Dana ARBiH: U Bostonu održana tribina ‘Borba za Bosnu i Hercegovinu’

Sinoć, 26. aprila 2019. godine u organizaciji Kongresa Bošnjaka Svijeta je u Bostonu, SAD, povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine održana tribina pod nazivom Borba za Bosnu i Hercegovinu.

NAŠI DANI

Jovanović novi Komšićev savjetnik

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa predsjednikom Liberalno – demokratske partije Srbije Čedomirom Jovanovićem. Tokom razgovora sagovornici su razmijenili mišljenja o aktulenim političkim pitanjima