Drž’te teroristu, četnika pustite

Četnici u Višegradu

Ravnogorci koji slave i veličaju Dražu Mihailovića nisu prijetnja po nacionalnu sigurnost države Bosne i Hercegovine, ali prijetnja jesu vehabije i selefije koji odlaze na ratište u Siriju.

Prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH nisu ni Srbi koji odlaze na ratište u Ukrajinu.

SIPA, na čijem je čelu osuđeni direktor Goran Zubac revnosno radi na prikupljanju podataka o prvima koji odlaze na istok, dok podatke o onima koji su se pridružili ruskim separatistim, navodno, nemaju. Zanimljivo! Ali, pametnom i išaret dosta.

Više od stotinu pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta jučer se okupilo u centru Višegrada, obučeni u crna odijela, sa šubarama i kokardama, dugih neurednih brada. Isti folklor kao i krvave 1992. godine kada su kretali u klanja, silovanja i protjerivanja Bošnjaka iz Višegrada.

Policija nije odreagirala. Bit će da su uredno najavili okupljanje. U skladu sa zakonom.

Nije bilo ni SIPA-e u blizini. Jer četnici koji baštine Dražinu tradiciju su miroljubivi. Nikome ništa ne rade (sada) osim što unose nemir i strah među ono malo Bošnjaka što se vratilo na svoja ognjišta, i svakim svojim okupljanjem podsjete na Drinu koja je krvava tekla, na spaljene ljude u Pionirskoj ulici, na zločinca Milana Lukića…

Bosna i Hercegovina se pridružila koaliciji zemalja koje se bore protiv ISIL-a.

Bošnjaci koji su najveće žrtve u ovoj zemlji, koji su doživjeli genocide znaju kakvo je zlo kada neko ubija u ime izmišljenih ideologija, krijući se pri tome iza vjere.

Bošnjaci-muslimani znaju da islam nema nikakve veze sa onim što čini projektovani ISIL.

Bošnjaci-muslimani nikada i nikome ne treba da se pravdaju i izvinjavaju za ono što tamo neki ISIL čini.

Ali, Bošnjacima treba da se pravdaju i izvinjavaju svi oni koji su ih ubijali i koji i danas četničkom ikonografijom “prijete” da bi se krvava prošlost mogla ponoviti.

Svi zaboravaljaju film “Gori vatra” koji između ostalih, nosi u sebi i antologijsku istinitu poruku, u dijalogu predstavnika međunarodne zajednice i općinskog načelnika Bošnjaka : Š…. jesam, ali terorista nisam”.

Bošnjaci najbolje znaju kako je to kada te ubijaju samo zato što si drugačiji. Zbog toga i jesu svim srcem dio koalicije protiv ISIL-a. Nevini ne smiju stradati, ni zbog kakvih ideologija,ciljeva, nafte, novaca…

Bosna i Hercegovina je donijela i zakon kojim se kažnjavaju oni koji odlaze na strana ratišta. Na optuženičkim klupama našli su se svi oni koji su se ili spremali u Siriju ili se vratili otamo.

I ispravno je zaustaviti da nam mladost gine na stranim ratištima. I kazniti one koji vrbuju omladinu i usmjeravaju ih krivim putem.

Ali, zašto onda  nema i zakona koji će zabraniti djelovanje fašističkih i neofašističkih organizacija u BiH? Zato što stranke iz Republike Srpske nisu željele podržati njegovo usvajanje u Parlamentu BiH.

Šta nam to govori? Da im odgovara imati Ravnogorski četnički pokret koji će legalno djelovati, i biti njihova produžena ruka pa ionako izluđenom narodu govoriti ono što političari baš i ne smiju- rat nije stao, ponovo bi moglo biti krvoprolića, idemo praviti veliku Srbiju.

Za to vrijeme, teze se olahko mijenjaju. Gdje god se vidi harf ispisan ili na majici ili na slici kreće hajka. Histerija protiv svega što je islam i asocira na islam.

Gdje god se šta desi ili samo vidi, odmah se kvalificira kao terorizam! Mnogi su u BiH skontali da je to sada najprofitabilnije, a posebno kod predstavnika  međunarodne zajednice u našoj zemlji. Ima i onih koji se na visokim pozicijama održavaju upravo zahvaljujući “borbi protiv terorizma”.

Tako se eto i jučer u danu kada se paravojna formacija, a ne grupa “olinjalih četnika” postrojavala usred Višegrada, što nijednog trena nije zabrinulo obavještajne i policijske sigurnosne agencije provela akcija “Beneluks”. SIPA objavi da su hapšenja zbog terorizma, a revnosni i precizini Šveđani ih ismijaše pa poručiše da se radi o kriminalnim bandama, a ne terorizmu.

Da li su to SIPA i Tužilaštvo BiH u cijeloj ovoj histeriji borbe protiv terorizma, upada u maoče i hapšenja likova sa majicama na kojima je otisnut pečat poslanika Muhammeda toliko obnevidjeli, pa im je sve što odrade sada megapopularni terorizam.

Zakona nemamo, neće ga podržati stranke iz RS-a, jer zdušno pomažu paravojnu formaciju koja je jučer u Višegradu imala reprizu iz 1992. godine. Mogao bi visoki predstavnik Valentin Inzko, koji se osim čestitke damama za 8. mart gotovo i ne oglašava, iskoristiti ovlasti koje ima pa makar nametnuti ovaj zakon o zabrani djelovanja fašističkih organizacija.

Ako je prijetnja BiH, Evropi i svijetu terorizam, prijetnja su ništa manja i fašisti-četnici, oni jučerašnji iz Višegrada.

Piše : Edina Latif, Patria

Previous Savo Džajić redovno plaća održavanje džamije kod Trebinja
Next Povodom stogodišnjice jedne od najvećih bitaka: U Sarajevu dvije memorijalne izložbe Čanakkale bitke

You might also like

RIJEČ

Na BHRT-u u Dnevniku nijednom nije rečeno neustavni dan RS-a

  Građani Bosne i Hercegovine koji uredno plaćaju radio-televizijsku pretplatu još nisu zaboravili dešavanja od 11. juli 2018. godine, kada je urednik Informativnog programa BHT1 Marko Radoja donio odluku da voditelji ove

RIJEČ

Posrtanje dvorskog klovna

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić posljednjih dana je ponovo, neargumentovano i kočijaški, uputio salvu uvreda na račun Bosne i Hercegovine i probosanskih političara. Džaferovića i Izetbegovića tako je nazvao

RIJEČ

‘Kakvo ismijavanje demokratije’

Osobe 2022. godine u Bosni i Hercegovini u izboru „Večernjakovog pečata“ su trojica međunarodnih diplomata koji su se ‘prometnuli u lobiste za BiH’, kako je rečeno sinoć. Priznanja su dobili