Godišnjica pogibije Čedomira Domuza i Smaje Some – heroja odbrane Igmana (Video)

Godišnjica pogibije Čedomira Domuza i Smaje Some – heroja odbrane Igmana (Video)

Čedomir Bato  Domuz, jedan od prvih komandanata odbrane Igmana, dobitnik najvećih ratnih odlikovanja: „Zlatnog ljiljana“, nosioc je  i Ordena zlatnog grba sa mačevima , Policijske medalje za hrabrost i drugih odličja.

Smajo Somo, bio je  najstariji borc na Igmanu, samovoljno je krenuo u borbu za odbranu BiH.

Pamtiti će se da je najstariji borac Igmana jurišao rame uz rame uz mlade borce, volio Bosnu više od sebe.

I Bato i Smajo poginuli su istog dana, 30.  jula 1992. godine.

U presudnim trenucima odbrane Igmana, tada jedinog puta  ka glavnom gradu BiH, „Vukova s Igmana“, dobrovoljci,  kojima  je komandovao  legendarni Čedomir Bato  Domuz,  odbranili  su ovu planinu kroz koju će kasnije proći više od 70 hiljada izbjeglica iz Istočne Bosne.

Pamtiti  će se velike bitke i pobjede Čedomira Domuza i njegovih „ Vukovi s Igmana“, koji su prvi izašli na  Igman i onemogućili agresoru da stvore poptun obruč oko glavnog grada BiH

-Bio je veliki profesionalac, izuzetno hrabar čovjek koji je srcem i dušom bio za BiH, za koju je i život dao. Čedini borci  bili su dobrovoljci. To najbolje kazuje o njemu. Govorio je ako pogine da ga sahranimo na Brezovači pored partizanskog spomen- obilježja, gdje su kosti 98 oslobodioca Hadžića iz Drugog svjetskog rata. Živio je  za dan kada će se osloboditi Hadžići, ali to, na žalost, nije dočekao, kazao je jedan od njegovih saboraca.

Pored groba Čedomira Domuza je mezar Adanana Došlića, takođe velikog borca iz posljednjeg odbranbenog rata, koji je izazio želju da se, ako pogine, sahrani na Brezovači, pored  Čede.

-Brezovača je simbol Bosne. Ovo  je Bosna u malom. Moj Čedo je govorio da će on biti 99 borac, a Adnan je, eto, stoti. Nekome izgleda to neodgovara, kazala je jednom prilikom na Brezovači  Vesna  Domuz, Čedina supruga, koja je tada dosta kriitike uputila na račun  sadašnje vlasti.

Porodice, boračka udruženja i predstavnici Općine Hadžići 30. jula tradicionalno posjećuju Spomen obilježje Igman-Brezovača gdje odaju počast herojima odbrane naše domovine.

https://youtu.be/94in4lunJGQ

(MiruhBosne/epoha.ba)

Previous Kad srpski i hrvatski nacionalizam zaigraju, Bosna oplače
Next Tekst iz 'Novog Behara' 1927. - O propagiranju mržnje kroz školski sistem

You might also like

NAŠI DANI

Branioci Hercegovine – Obilježavanje 24. godišnjice Četvrtog korpusa Armije RBiH

Obilježavanje 24. godišnjice Četvrtog korpusa Armije RBiH bit će upriličeno 17. novembra u Jablanici, saopćeno je iz Koordinacije boračkih udruženja. Prema planiranom programu obilježavanja, u 10 sati biti će upriličeno

OTPOR BOSNE

Čas historije na Nišićkoj visoravni: Sjećanje na komandanta Nesiba Malkića

Danas je na lokalitetu Crna Rijeka u općini Ilijaš,održana manifestacija obilježavanja 23. godišnjice od pogibije dijela komande 210. viteške oslobodilačke brigade. Manifestaciju su organizirale boračke organizacije općine Živinice uz svesrdnu

NAŠI DANI

U Goraždu manifestacija „Dani otpora“: Sjećanje na višegodišnju opsadu i herojski otpor

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“. 04. (četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i 5 minuta,