U Srbiji hapšenja učesnika genocida u Srebrenici, među uhapšenim i Neđo Kasapin

“Najvažnija osoba” među sedam uhapšenih u Srbiji, zbog ratnih zločina u Srebrenici, je Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak Neđo Kasapin i koji je poslije rata postao uspješni biznismen u Srbiji, navela je agencija AP.

Majke Srebrenice svake godine dolaze na mjesto stradanja svojih najmilijih

Sredinom jula 2012. godine, Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv dvojice bivših oficira policije RS Nedeljka Milidragovića i Alekse Golijanina koji se terete za genocid počinjen nad Bošnjacima na području općine Srebrenica u ljeto 1995.

Bivši komandant jedne od jedinica u Specijalnoj brigadi policije MUP-a RS Milidragović i zamjenik komandanta Golijanin terete se za naređivanje masovnih likvidacija zarobljenih bošnjačkih muškaraca u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica i lično učestvovanje u njima.

Milidragović, kao zapovjednik voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije RS  i Golijanin, kao zamjenik zapovjednika voda u Centru, u razdoblju od 10. do 19. jula 1995. počinili su genocid.

Milidragović je živio u Beogradu,a Golijanin u Sremskoj Kamenici. Obojica su državljani Srbije.

Inače, veliki broj svjetskih medija objavio je kao glavnu vijest hapšenje u Srbiji za zločine na području općine Srebrenica, prenosi bh. novinska agencija Patria.

BBC prenosi izjavu zamjenika tužioca za ratne zločine Brune Vekarića koji je kazao da je ovo veoma bitan trenutak za Srbiju u “suočavanju sa prošlošću”.

– Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se tužilaštvo bavi masovnim ubijanjem civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici. Nikada se nismo bavili zločinama te veličine. Veoma je bitno da Srbija zauzme jasan stav što se tiče Srebrenice kroz sudski proces – rekao je Vekarić

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović, komentirajući hapšenja, kazala je kako porodice žrtava više ne vjeruju sudovima i suđenjima.

“To je trebalo davno uraditi, samo što ne znamo kako će im biti suđeno. Mi više u sudove i ne vjerujemo, jer nagrađuju zločince. Mi znamo – prošlost ne možemo vratiti, naši se ne mogu živi vratiti, ali je sud trebao i prije bolje raditi kako bi mlađe generacije bile opominjane i kako bi zločinci odgovarali za zločine koje su počinili, jer to nisu bile životinje, nego ljudi. To je bio narod, zaštićen, a nezaštićen”, izjavila je ona za Anadoliju.

Na nekoliko lokacija u Srbiji uhapšeno je osam osoba koje Tužilaštvo te zemlje tereti za ratne zločine u Kravici kod Srebrenice.

(agencije)

Previous Drašković: Od srpskih bombi u Sarajevu je ubijeno 12.000 civila
Next Gospodar finansija: Više od 3 milijarde KM državnog novca u Čovićevim rukama!

You might also like

NAŠI DANI

‘Osmorka’ i kod Dodika pred vratima

Nakon što je predsjednik RS-a održao press konferenciju u Administrativnom centru entitetske Vlade, na izlazu su novinari zatekli i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i potpredsjednika te stranke Vojina Mijatovića… -Iako

NAŠI DANI

Podrška protestima pred OHR-om iz Evropskog parlamenta

Poslanik Evropskog parlamenta Thijs Reuten podržao je jučerašnje demonstracije građana ispred Ureda visokog predstavnika. “Bosna i Hercegovina mora biti dom svih svojih građana. Ponosna, nezavisna i suverena država u srcu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Goraždansko naselje Lozje: Za ubistva više od 40 civila niko nije kažnjen

Više od 40 civila ubijeno je na najsvirepije načine u napadu srpske vojske koji se, na jučerašnji dan (subota) prije 29 godina, desio u goraždanskom naselju Lozje. Polaganjem cvijeća ispred