Gospodar finansija: Više od 3 milijarde KM državnog novca u Čovićevim rukama!

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upravljat će finansijama Federacije BiH preko ministrice Jelke Miličević, a finansijama na nivou države preko svog ministra Vjekoslava Bevande.

Praktično, Čović će godišnje kontrolirati više od tri milijarde KM – upozorava za bh. novinsku agenciju Patria bivši zamjenik državnog ministra finansija Fuad Kasumović.

U preraspodjeli federalne vlasti HDZ-u BiH je pripalo ministarstvo finansija, kojem je pripalo i ministarstvo finansija i trezora na državnom nivou.

Praktično, sada kada ima ova dva ministarstva, Čović će upravljati svim državnim institucijama kao i svim institucijama u Federaciji, jer bez novca, kojim on upravlja, niti jedno drugo ministarstvo u zemlji ne može funkcionisati, od kantonalnog do državnog nivoa.

Iste poluge drži i Milorad Dodik u RS-u. Dodik preko SNSD-ovog ministra finansija Zorana Tegeltije također upravljaju kompletnim finansijskim tokovima u RS.

-Uloga državnog ministra finansija važnija je od uloge državnog premijera. Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić u potpunosti će ovisiti o državnom ministru finansija Vjekoslavu Bevandi. Jer, ministar (Bevanda) po svoj funkciji nije samo državni ministar finansija, on u rukama ima dosta drugih poluga kojima kontroliše život u Bosni i Hercegovini.

Naprimjer, kao državni minisar finansija on je i predsjednik Upravnog odobra Uprave za indirektno oporezivanje.

Dalje, državni ministar finansija rukovodi Fiskalnim vijećem BiH odnosno po toj funkciji određuje koliko se država može zadužiti.

On je i nacionalni koordinator za fondove iz Evropske unije, koji se mjere u stotinama miliona KM. Državni ministar finansija rukovodi kompletnim bankarskim sektorom države. Ali, tu su još i deseci drugih funkcija – objašnjava Kasumović.

Život u Federaciji BiH također zavisi od federalnog ministara finansija. Jer, federalni ministar finansija odobrava kada će se kojoj instituciji u Federaciji prebaciti novac iz federalnog budžeta.

Previous U Srbiji hapšenja učesnika genocida u Srebrenici, među uhapšenim i Neđo Kasapin
Next Poznati kuhari iz Evrope dolaze u Sarajevo: U aprilu pravljenje begove čorbe za Guinnessov rekord

You might also like

NAŠI DANI

Krivična prijava protiv odgovornih radi obnove ploče u čast presuđenom ratnom zločincu

Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo: -Upravo sam Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i protiv odgovornih osoba u Boračkoj organizaciji Istočno

NAŠI DANI

Nešto pozitivno iz Rusije: Potpisan sporazum o naplati klirinškog duga

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra financija Ruske Federacije Sergej Storchak potpisali su danas u Moskvi Sporazum o reguliranju

NAŠI DANI

‘Preporod’, ‘VKBI’ i ‘Merhamet’ – neosnovne optužbe zbog formiranja Salkićevog Savjeta potpredsjednika

Tri temeljne bošnjačke institucije – Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ odbacili su kao neosnovane napade, iskrivljavanje činjenica i klevetničke navode u vezi