Upravitelj skladišta u Kravici nakon ubistava Bošnjaka: Prizor je bio stravičan

Nikolić tvrdio da nije bio odgovoran

Jovan Nikolić zvani Jole, koji je 2005. godine bio uhapšen zbog zločina u Kravici u julu 1995. godine, još 2005. godine govorio je o onome što se događalo Bošnjacima u skladištu u Kravici, a čiji je bio rukovodilac, piše bh. novinska agencija Patria.

On je na slobodu pušten četiri dana nakon hapšenja, a kazao je da nije postojala politička volja da se otkrije ko je ubijao Bošnjake u Kravici.

Tužilaštvo BiH ga je teretilo da je omogućio Vojsci RS da u hangare Poljoprivredne zadruge u Kravici smjesti i ubije Bošnjake i da je i on učestvovao u ubistvima, te da je prikrio tragove zločina i žrtve prevezao na nepoznatu teritoriju.

–     Nisam bio neposredni rukovodilac te zadruge, jer sam imao i druge objekte u Bratuncu. Kada je Vojska RS došla sa zadatkom da očisti Srebrenicu, da napravi čistu srpsku enklavu, nisu me ništa pitali – rekao je Nikolić.

On tvrdi da je 1.000 Bošnjaka dovedeno u Kravicu 13. jula 1995. godine i da su oni ubijeni u popodnevnim i noćnim satima. Za zločin je saznao tek idućeg jutra, kada je došao u Kravicu i vidio vojnike kako ubijaju one koji su preživjeli.

–     Prizor je bio stravičan. Ni Srbin, ni bilo ko drugi ne može da doživi to kao normalno. Opsovao sam im majku i pitao zašto ubijaju te ljude, a jedan je pošao na mene automatskom puškom. Uspio sam da se izvučem i vratio se u Bratunac.

Nikolić je o onome što je vidio obavijestio predsjednika SO Bratunac Srbislava Davidovića i načelnika općine Bratunac Ljubišu Simića. Općinski funkcioneri su mu, tvrdi Nikolić, rekli da je to gotovo, da se tu ništa ne može, nego da treba sahraniti ubijene i očistiti objekat.

–     Općinsko komunalno preduzeće za sanaciju je očistilo objekte u Kravici, a ljudi su sahranjeni u Glogovoj. Nisam ja određivao lokaciju, ona je unaprijed određena. Vojska RS je, kasnije, u toku noći preselila tu grobnicu na drugu lokaciju. Ako je ko prikrivao, onda je Bratunačka brigada, na čijem čelu je bio Vidoje Blagojević – rekao je Nikolić.

Blagojević je uhapšen 2001. godine i osuđen je na 18 godina zatvora 2005. godine, da bi mu 2007. godine bila smanjena kazna na 15 godina, a iz zatvora je izašao u decembru 2012. godine.

Blagojević je kao zapovjednik Prve bratunačke lake pješadijske brigade ‘VRS-a’ optužen za zločine tokom operacije Krivaja 95, kada je prema optužnici ubijeno najmanje 7.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Blagojević je osuđen na 15 godina, zbog pomaganja i podržavanja ubistava, te zbog toga što nije spriječio podređene koji su učestvovali u osiguranju muškaraca u školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu, ali ne i zbog genocida.

Nikolić je 2014. godine svjedočio o događajima u Kravici u Hagu na suđenju Goranu Sariću.

(NAP/mb)

Previous Poznati kuhari iz Evrope dolaze u Sarajevo: U aprilu pravljenje begove čorbe za Guinnessov rekord
Next Mašović: Srbija opet vara svijet, optužuje uhapšene za zločin a ne genocid!

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Početak zločina u Prijedoru: Bošnjaci su kuće morali označiti bijelim krpama

Hiljade bošnjačkih prodica u Prijedoru željele su vjerovati da neće otići u smrt, pred naletom srpske vojske koja je okupirala ovaj grad na zapadu Bosne i Hercegovine 30. aprila 1992. godine. Bošnjaci

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Asim Hadžiselimović je teško ranjen na tuzlanskoj Kapiji: Monstrum je slobodan, a moje raje više nema

Imao je samo 21 godinu kada je u granatiranju Tuzle sa položaja Vojske RS-a na planini Ozren 25. maja 1995. teško ranjen na Kapiji. Povrijeđena mu je desna noga i

NAŠI DANI

Memorijalni centar Gornja Kalesija: Klanjana dženaza za 28 ubijenih Zvorničana

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Gornja Kalesija do danas je ukopano 777 tijela, a još oko 400 tijela ukopano je, voljom članova porodica, u porodičnim mezarjima u okolini Zvornika.