U Neumu otkrili morske organizme za koje je slabo ko vjerovao da žive u bh. moru

Bosanskohercegovački naučnik član Evropske Asocijacije za istraživanje hrskavičastih riba Andrej Gajić otkrio je u Neumu morske organizame za koje niko nije pretpostavljao da žive u bosanskohercegovačkom moru, u ekspediciji koju je vodio zajedno sa kolegom sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu profesorom Suvadom Lelom te studenticama Adlom Kahrić i Neirom Dedić.

Gajić je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria rekao kako su tokom četverodnevne ekspedicije u novembru prošle godine u Neumu registrirali odrasla ženku goluba kosira Myliobatis aquila (L.) od preko 100 cm i veliku ražu žutlju, Dasyatis pastinaca (L.), koja dolazi iz porodice raža Dasyatidae Jordan, 1888 koja je ubila i čuvenog istraživača Steve Irwin 2006. godine.

– Ma ne, ne možemo kazati da su raže neprijatelji ljudi. Ali, tačno je to da kada osjete da su u opasnosti, počnu mahati repom, na čijem kraju se nalazi jedna ili više oštrih bodalji, koje su poput noža i kojima mogu povrijediti čovjeke ako se nađe u njezinoj neposrednoj blizin – objašnjava Gajić, dodajući da je, ukoliko se nekada i sretnete sa ražom, onda se najbolje udaljiti od nje.

No, nisu Gajić i ekipa tokom ekspedicije u Neumu uočili samo raže. Bili su iznenađeni kada su na dnu bosanskohercegovačkog mora ugledali morska jaja, koje se svrstavaju u najtraženije i najskupocjenije delikatese u svijetu (vrsta Microcosmus sulcatus), kao i brojne druge morske organizme.

– Zapravo, dokazali smo da Neum nije tako bezličan i mrtav kako se misli, i kako sam i ja do prije nekoliko godina vjerovao – objašnjava Gajić za Patriu. Ovaj istraživač morskih dubina dokazao je da u bosanskohercegovačkom moru živi i sedam vrsta morskih pasa, doduše svi su bezopasni za ljude.

Kaže da u Neum redovito svraćaju delfini, čak i cijele porodice ovih morskih sisasvaca sa kojima budu i mladi. Tokom godine mogu se uočiti i kornjače, kao i druge zanimljive morske životinje.

Najdetaljnija istraživanja
Neuma do sada

Ekspedicija je bila zaprvo dio diplomskog rada studentice Neire Dedić. Tu su im još pomagali i ronioci Samir Mulalić i Samir Solaković. A, sam diplomski rad dio je sistemskih istraživanja morskih zvijezda infralitoralne zone Neumskog zaliva, dok je osnovna tema ekspedicije bila sistematska istraživanja hrskavičastih riba Neumskog zaliva i ostale marinske faune.

– Posljednji popis morskih organizama u Nemu radio je naš poznati ihtiolog dr. Tonko Šoljan (1965-1980) godine, ali, on je samo zabilježio ono što je otkrio u moru. Mi smo taj popis sada proširili novim organizmima, ali i dali detaljne opise za svaki od njih, poput toga da li ti organizmi obitavaju u bh. moru ili su samo u prolazu, na kojim lokalitetima žive, pod kojim uslovima i sl.  – kaže Gajić, piše Patria.

Previous Dizajneri iz Bosne i Hercegovine koji su postali zvijezde autoindustrije
Next Mostar: Bivši logoraši obilježili 21. godišnjicu zatvaranja logora tzv. "Herceg-Bosne"

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U Ustikolini planirana izgradnja turističkog kompleksa sa bazenom

Općina Foča u Federaciji Bosne i Hercegovine u ovoj godini planira realizirati projekt izgradnje bazena sa pratećim sadržajima. Prema riječima načelnika te lokalne zajednice Muje Sofradžije, riječ je o značajnom

BH RAZGLEDNICA

Akšam i iftar u Lukomiru, na Prokoškom jezeru, Trebeviću, Zelengori (FOTO)

Iftar u planinskom ambijentu posve  drugačijem od kućnog ili restoranskog  u gradu, akšamsko ozračje  prirodi u Lukomiru, na Trebeviću, Bukoviku,  Prokoškom jezeru,  Kraljevskom gradu Bobovac, na Zelengori ili na obali

BH RAZGLEDNICA

Tuzla iz zraka (VIDEO)

Tuzla u augustu 2020. Uživajte o dron snimcima YT kanala 4Life.