Mostar: Bivši logoraši obilježili 21. godišnjicu zatvaranja logora tzv. “Herceg-Bosne”

Na mostarskom spomen-obilježju Šehitluci Udruženje logoraša Mostar obilježilo je 21. godišnjicu zatvaranja logora takozvane “Herceg-Bosne” kroz koje je prošlo na hiljade Bošnjaka sa područja Hercegovine tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

„Svake godine, 19. marta, obilježavamo na prigodan način početak zatvaranja logora. Tužno je da smo bili zatočeni u logorima takozvane ‘Herceg-Bosne’, zatvoreni i lišeni ljudskih i građanskih prava bez ikakvog dokaza i presude, samo zato što smo drugačiji“, istakao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja logoraša Safet Nožić.

Podsjetio je da su danas bivši logoraši u Bosni i Hercegovini kategorija bez ikakvih zakonskih prava.

„Ništa se bitno nije promijenilo od početka zatvaranja logora do danas. Logoraši nemaju nikakva zakonska prava. Tužbe nam završavaju sa obrazloženjem da su zakašnjele. Država se danas odriče te kategorije, i ne samo logoraša već i drugih grupa stradalnika, zato što smo loši svjedoci za postojeći sistem državnog funkcioniranja“, kazao je Nožić.  Rad Udruženja logoraša Mostar podržava jedino Gradska uprava sa izuzetno skromnim novčanim iznosom od 160 KM mjesečno.

On je izrazio nadu da će pravda, zbog otvaranja konc-logora, biti zadovoljena, podsjetivši da kreatori takve politike danas odgovaraju pred Haškim tribunalom.

“Teško je to opisati. Taj osjećaj je strašan bio da čovjek ne vrijedi ništa, da svake sekunde gledaš kad ćeš stradati, da te može ubiti i raditi šta god hoće od tebe”, rekao je nekadašnji logoraš Mumin Macić.

Omer Ćehić je u logorima po Hercegovini proveo 11 i po mjeseci. “Ranjavan sam; vilicu mi prebili, nema šta nisu radili od mene”, rekao je uz ostalo Čehić, istakavši da je uoči puštanja iz logora bio spao na nekih 30-ak kilograma tjelesne težine.

Prema podacima Udruženja logoraša Mostar, kroz logore takozvane “Herceg-Bosne” – Heliodrom, Dretelj, Gabela, Široki Brijeg i druge prošlo je preko 20.000 nedužnih muškaraca, žena i djece. Veliki broj logoraša je ubijen ili ranjen. Na području Hercegovine se još uvijek traga za oko 50 logoraša, koji se vode kao nestali.

(starmo.ba/AA/mb)

Previous U Neumu otkrili morske organizme za koje je slabo ko vjerovao da žive u bh. moru
Next Nenad Marković: Turska liga je ispred svih, Nurkićev posao je da igra košarku

You might also like

OTPOR BOSNE

Novi Grad Sarajevo: Obilježena godišnjica deblokade Dobrinje

U organizaciji Udruženja JOB “Unija veterana” Novi Grad Sarajevo, danas je obilježena 29. godišnjica deblokade Dobrinje. Tim povodom delegacije Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, boračkih udruženja, porodice poginulih, te predstavnici

ŽIVOT

Život posvetio traženju nestalih: Sadik Selimović će 11. jula ukopati i trećeg brata

Sadik Selimović (61) uči Fatihu uz mezare oca i dvojice braće u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Pored njih će ove godine ukopati i trećeg brata. Istražitelju Instituta za nestale

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih kotorvaroških Bošnjaka ispraćeni iz Visokog

Vozila s tabutima osmoro stradalih kotorvaroških Bošnjaka, žrtava proteklog rata, koje će 3. novembra biti ukopane u mjestu Večići u Kotor-Varoši, ispraćena su jutros iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska