Na Velikom polju na Igmanu odata počast šehidima i poginulim borcima (Foto)

Na Velikom polju na Igmanu odata počast šehidima i poginulim borcima (Foto)

Defileom bivših pripadnika Armije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine na Velikom polju na Igmanu danas je završena dvodnevna Manifestacija ”Odbrana BiH-Igman 2016” kojom je odata počast šehidima i poginulim boracima koji su dali živote za odbranu BiH.

Tradicionalna, 16. po redu manifestacija okupila je brojne predstavnike vlasti, patriote, bivše borce i članove njihovih porodica.

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH i predsjednik Organizacionog odbora Salko Bukvarević istakao je značaj manifestacije koja okuplja bivše borce i evociraju sjećanja na one koji više nisu živi.

On je izjavio novinarima da takve i slične manifestacije je neophodno organizirati i odati počast svima koji su dali živote za odbranu BiH.

– U okviru ovogodišnje manifestacije smo imali niz aktivnosti, obišli smo mezaristane, mjesta gdje su stradali građani, održali časove historije za mlađe generacije. Time smo poslali poruku da se agresija, rat i stradanje ne smiju nikada i nikome ponoviti – naveo je federalni ministar Bukvarević.

Istakao je da se sada, kroz popravljanje zakonskih okvira, treba pobrinuti za bivše borce.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo da je manifestacija podignuta s lokalnog nivoa, te da je događaj počeo okupljati bivše borce iz cijele države i šire.

– Prije 20-ak godina na Igmanu je branjena BiH, vođena je bitka kojom je agresor htio da naša država  padne – podsjetio je Konaković.

Hiljade vjernika i bivših boraca okupilo se ranije danas u musali Ratne džamije Igman gdje je proučena šehidska dova za domovinu te klanjana džuma-namaz.

Također, danas je služena misa zadušnica poginulim katolicima, pripadnicima Armije RBiH i MUP-a RBiH i parastos pripadnicima Armije i MUP-a pravoslavne vjere.

Izvor: Agencije

Previous Olimpijske igre: Zastava Bosne i Hercegovine zavihorila se u Rio de Janeiru
Next Obilježena 24. godišnjica zatvaranja logora Omarska: Da buduće generacije znaju šta se desilo

You might also like

NAŠI DANI

Bužim: Godišnjica uspješne bitke ARBiH “Munja ‘93”

“Bogami ne znam u kojem bi kraju još našao tako hrabre i jake ljude bez imalo straha. Čekali su na svom, uzdajući se samo u Boga…” (MAHMUT BAPIĆ, otac poginulog

NAŠI DANI

Infrastrukturni projekti u povratničkim naseljima u dobojskom kraju (Video)

Na osnovu nedavno potpisanog ugovora, vrijednog 300.000 maraka, između Gradske uprave i Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice o realizaciji infrastrukturnih projekata u više povratničkih naselja u dobojskom kraju,

NAŠI DANI

Schmidt o britanskim sankcijama Dodiku i Cvijanović: Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu

Izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta nakon britanskih sankcija protiv pojedinaca u Bosni i Hercegovini Sankcije koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i