Saudijski princ i milijarder u turističkoj posjeti našoj zemlji

Saudijski princ i milijarder u turističkoj posjeti našoj zemlji

Salman bin Abdulaziz el-Saud, saudijski princ i jedan od najbogatijih ljudi svijeta ovih dana boravi u Sarajevu. Potomak saudijskog kralja, čije se bogatstvo procjenjuje na skoro tri milijarde američkih dolara, u Bosnu i Hercegovinu je došao iz privatnih razloga, da bi istraživao ljepote naše zemlje.

Saudijski princ će u našoj zemlji boraviti sedam do deset dana. Za to vrijeme planira obići najatraktivnije lokacije u BiH i ne planira se dugo zadržavati na jednom mjestu. Planiranje dolaska u našu zemlju počelo je prije dvadesetak dana, a jedna turistička agencija zadužena je za cijeli protokol.  Salman je veliki ovisnik o adrenalinu, a, kako saznajemo, za njega je već pripremljen detaljan plan aktivnosti koje će obaviti, kao što je, između ostalog, posjeta piramidama u Visokom. Neslužbeno, princ Salman trebao bi posjetiti i Mostar, piše Avaz.

–  Princ Salman je poznat po tome da je široke ruke, čemu može posvjedočiti osoblje hotela u kojem je odsjeo i objekata koje je posjetio, a koji su „pazarili“ dobru napojnicu.   Inače, princ je u našu zemlju došao privatnim avionom, bez pretjeranog osiguranja, na koje su bh. građani navikli prilikom posjeta stranih delegacija. Tokom posjete ne želi medijsku pozornost, pa njegov tim sve detalje drži u tajnosti.  Već jučer njegov tim unajmio je privatnog fitnes trenera. Bez osiguranja princ je sa svojim saradnicima prošetao i Vilsonovim šetalištem te je posjetio Baščaršiju. Kako su nam prenijeli njegovi saradnici, široke ruke dijelio je sadaku prosjacima.

Saudijski princ Salman u okviru svog boravka u Sarajevu jučer je posjetio i Sarajevo School of Science and Technology (SSST), gdje je razgovarao sa predsjednikom i rektorom ovog univerziteta prof. dr. Ejupom Ganićem.

– On i njegova pratnja su izrazili želju da posjete naš univerzitet. Studenata nema jer je raspust, ali profesori su se skupili da im pokažemo šta radimo, koji su naši programi. Mi imamo određenu saradnju sa nekim univerzitetima u Saudijskoj Arabiji i o tome ćemo govoriti, rekao je za Oslobođenje prof. dr. Ganić.

Sa saudijskim princom pričalo se i o planovima koje Univerzitet namjerava uraditi u Bosni i Hercegovini, ali i izvan nje.

– Govorit ćemo o našim studentima, o njihovim uspjesima u Evropi i šire. Vi znate da mi imamo studente iz cijelog svijeta. Govorit ćemo o našim programima, imamo inžinjerstvo, filmsku akademiju, medicinu. Pokazat ćemo ono što imamo, pokazat ćemo laboratorije, opremu, upoznati ga sa profesorima, dodao je Ganić.

Saudijska Arabija je, kaže, prof. Ganić, uvijek pomagala BiH i to nastavlja, pa su ovakve posjete dobrodošle.

Princ Salman je istakao da mu je zadovoljstvo posjetiti SSST i rekao da cijeni ljude koji rade velike stvari. A obrazovanje je, istakao je princ, jedna od njih.

– Edukacija je jedan od glavnih ključeva u životu. Jedna stvarna snaga u životu i most za budućnost. Ja sam osoba koja odgovara na svaku vrstu aktivnosti u edukaciji i to je nešto što i moja zemlja radi. Uvijek ćemo biti tu za takve vrste aktivnosti kao što je obrazovanje, kazao je saudijski princ.

Za njega ova posjeta Univerzitetu znači mnogo.

– Ova posjeta nam je kao i ostale ranije posjete i njome ćemo samo potvrditi naše dobre odnose. Pored toga, ovako će se nastaviti ono što smo počeli još ranije, kaže princ Salman.

Osim što je poznat kao biznismen, ovaj član saudijske kraljevske porodice u evropskim krugovima poznat je i kao ljubitelj umjetnosti i sporta.

Doktorirao je pravo, govori arapski, engleski i francuski jezik.

Mladi princ Salman bin Abdulaziz bin Salman el-Saud osnivač je i privatne aviokompanije, posluje naftom, a uključen je u građevinsku industriju ne samo Kraljevine Saudijske Arabije.

 

(avaz.ba/MiruhBosne/oslobođenje.ba)

Previous Peti korpus Armije RBiH deblokirao Bihać
Next Damir Džumhur: Neću dozvoliti uvrede na račun države iz koje dolazim

You might also like

BAŠTINA

Velika prilika za promociju kulturnog nasljeđa kroz projekt ‘Pronacul’

 Velika prilika za promociju i valorizaciju kulturnog nasljeđa došla je kroz implementaciju projekta ‘Pronacul’ – Promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima. Riječ je

BH RAZGLEDNICA

Razvoj turizma u Blagaju

Turistički radnici, predstavnici hotela, villa s bazenima, kampova, restorana i suvenirnica okupili su se oko zajedničke inicijative osnivanja Udruženja turističkih radnika Blagaja “Visit Blagaj” naglašavajući kako je Blagaj idealna destinacija

TURIZAM

Skijalište Karaula jedino je na području Tuzlanskog kantona (Video)

  Skijalište Karaula kod Kladnja jedino je na području Tuzlanskog kantona i pruža dobre uslove za zimske sportove, ali i razvoj turizma.  Skijalište Karaula jedino je na području Tuzlanskog kantona