Ratni zločini u Rogatici: Edinu tjeraju da sama očisti ruševine kuće koje možda kriju tijela njenih roditelja

rukeU nadi da će pronaći svoje najmilije, dvadeset godina nakon okončanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, porodice nestalih osoba iz Rogatice okupile su se u naselju Gračanica u centru grada na mjestu gdje su istražitelji Instituta za nestale BiH radili ekshumaciju.

Edina Mušanović svoje roditelje Husu i Muniru Kujović traži već 23 godine. Njihova porodična kuća nalazila se samo dvadesetak metara od mjesta ekshumacije. Ona je pretpostavljala da bi tijela njenih roditelja mogla biti zakopana na ovom mjestu jer je to ekshumacija rađena najbliže mjestu na kojem su posljednji put viđeni.

– Po pričama komšija, otac je najvjerovatnije ovdje ubijen, a ona je na mostu pogođena snajperom. Prema informacijama koje smo dobili od svjedoka, tog kobnog dana muškarce su odvojili i ubili, a žene odveli – kazala je Mušanović.

Ona dodaje da je tokom ove posjete Rogatici srela najmanje pet komšija koje su joj potvrdile da su 19. juna 1992. godine, njeni roditelji bili u kući.

– Postoji uvijek mogućnost da ako možda nisu ubijeni u kući, da su zapaljeni u njoj, jer je i kuća zapaljena – pretpostavlja Mušanović.

Upravo taj datum bio je jedan od najtežih dana za Bošnjake u Rogatici. Pripadnici ‘Vojske Republike Srpske’ su napadali, ubijali, silovali i odvodili u logore bošnjačko stanovništvo, a njihove kuće i imovinu su palili. Sve se to događalo na lijevoj obali rijeke Rakitnice, na čelu sa ratnim komandantom ‘Rogatičke lake brigade VRS’ Rajkom Kušićem.

Prisjeća se da, u tim teškim ratnim danima, prvih mjeseci nije znala da joj roditelji više nisu živi. Ona i sestre pobjegle su iz Rogatice konvojem Crvenog krsta u Sarajevo, dok su roditelji, ne sumnjajući šta bi im se moglo desiti, ostali u njihovoj porodičnoj kući. Prvu vijest o nestanku njihovih roditelja dobile su tek u avgustu 1992. godine, jer je, kako kaže, rodbina ovu strašnu informaciju skrivala od njih.

– Mama je tada bila mlađa nego ja sad. Imala je 47 godina, a otac 53. To su ljudi koji nisu nikom ništa uradili. Imali su svoju djecu. Djeca su se školovala, studirali smo. Kada smo izbjegli iz Rogatice, mojoj kćerki je tada bilo 16 mjeseci – prisjeća se Mušanović.

 

Ona kaže da je ispočetka prisustvovala skoro svim ekshumacijama na kojima bi mogla pronaći tijela svojih roditelja.

– Jedna iz Rogatice je bila na Pakleniku u Sokocu. To je bilo oko 2000. godine i jedina je masovna grobnica u kojoj su pronađena tijela naših komšija iz Rogatice – rekla je Mušanović.

Da bi apsurd bio veći, kaže, prije nekoliko dana dobila je rješenje iz općine Rogatica da u roku 15 dana, “očisti” ruševinu svoje porodične kuće. Iste kuće koju su zapalili i srušili pripadnici ‘Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske.’

– Dobili smo rješenje da o svom trošku očistimo ruševinu i zgarište kuće od općinskih organa i građevinske inspekcije, iako postoji mogućnost da je tu počinjen zločin – kazala je Mušanović.

Iako se pretpostavljalo da je grobnica u Gračanici masovna, u njoj su pronađeni posmrtni ostaci samo jedne osobe. Za Mušanović i ostale porodice nestalih osoba predstoji još traganja i nadanja da će tijela njihovih najmilijih biti pronađena i dostojanstveno sahranjena.

Još uvijek se traga za oko 270 osoba sa područja općine Rogatica, od čega je oko 100 nestalih iz Gračanice. Ovo je 200. masovna i pojedinačna grobnica koju su pronašli istražitelji Instituta na području ove općine.

Početkom marta ove godine uhapšeno je pet osumnjičenih osoba u dva predmeta za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjene na području Rogatice.

Tužilaštvo BiH podiglo je u novembru prošle godine optužnicu protiv bivšeg komandanta Rogatičke brigade VRS Rajka Kušića kojom ga tereti za zločine na području općine Rogatica počinjene od 1992. do 1995. godine.

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, Kušić se nalazi u Srbiji i posjeduje državljanstvo ove zemlje. Za njim je raspisana međunarodna potjernica.

(Faktor.ba/mb)

Previous Elham za Nikolu Teslu
Next Izetbegović za HRT: Među Bošnjacima nećete naći sagovornike za etničke regije u BiH

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Srbijansko gnijezdo za zločince

General i komandant VRS-a Milenko Živanović je 101. optuženik koji je nedostupan bh. pravosuđu koje ga tereti za zločine protiv čovječnosti, počinjene na području Srebrenice i Žepe u julu 95.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Lideri srbijanske opozicije: Janković, Jovanović i Čanak dolaze na obilježavanje genocida u Srebrenici

‘Rat u Bosni i Hercegovini, kao jezgru Miloševićevog velikodržavnog projekta, rezultirao je time da je Srbija osuđena pred stalnim Međunarodnim sudom zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida.’  Lider Pokreta slobodnih građana

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Ministar MUP-a RS-a: Dragan Lukač naredio odvođenje vojnika koji je potom ubijen na svirep i brutalan način

Na YouTube je postavljen video koji prikazuje zarobljavanje vojnika Armije Bosne i Hercegovine u okolini Bihaća. Na snimku se vidi i Dragan Lukač, sadašnji ministar unutrašnjih poslova RS-a, koji je