Izetbegović za HRT: Među Bošnjacima nećete naći sagovornike za etničke regije u BiH

Izetbegović za HRT: Među Bošnjacima nećete naći sagovornike za etničke regije u BiH

HRT je u svom sinoćnjem Dnevniku ponovo aktuelizirao temu unutrašnjeg preustroja Bosne i Hercegovine, povezujući ovo pitanje čak i sa putem naše zemlje prema Evropskoj uniji.

– BiH ne može provesti unutrašnji preustroj. Političari većinskog bošnjačkog i srpskog naroda brane stečena prava. Najnezadovoljniji su Hrvati. Žele imati jednaka prava kao i druga dva naroda. Mnogi Hrvati tvrde da je to nemoguće bez trećeg entiteta. U proteklih 20 godina mnogi institucionalni pokušaji borbe za jednaka prava zaustavljeni su odlukama visokih predstavnika. Vremena se, međutim, mijenjaju. Treći entitet ili četiri federalne jedinice više nisu u medijima zabranjena tema. I hrvatski političari sve su glasniji, kroz Hrvatski narodni sabor, navodi se u prilogu HRT-a.

Pažljivim odabirom sagovornika u anketi, posredno se iz ovog priloga šalje poruka da je treći, hrvatski, entitet neminovnost.

Uz to, sagovornici u prilogu bili su i članovi Predsjedništva BiH. Dragan Čović je istakao kako je suština onoga što on traži kako osigurati prava druga dva naroda -koji su manje zastupljeni – u “federalnim jedinicama ili kako već budemo organizirani”. Mladen Ivanić, pak, dodao je kako je spreman “pomoći nekome da popravi svoj položaj, ako to ne znači da će moj biti lošiji”.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poslao je, međutim, nedvosmislenu poruku u vezi sa administrativnim preustrojem BiH, ističući kako nikakva regionalizacija države po etničkim principa ne dolazi u obzir.

-Neće biti uopšte sagovornika s naše strane da se ide na etitete ili regije, koji su bazirani na etnicitetu, kazao je Izetbegović za HRT.

(Faktor.ba)

Previous Ratni zločini u Rogatici: Edinu tjeraju da sama očisti ruševine kuće koje možda kriju tijela njenih roditelja
Next Hercegovina: Pozitivna očekivanja za nadolazeću turističku sezonu

You might also like

NAŠI DANI

Potpisan sporazum o zapošljavanju djece šehida i poginulih branitelja

  U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan Sporazum između Federalnog zavoda za zapošljavanje, kantonalnih službi za zapošljavanje i kantonalnih ministarstava za boračka pitanja, za projekat udruživanja

NAŠI DANI

U Sarajevu mirna šetnja i skup podrške palestinskom narodu

  U Sarajevu je održan skup podrške Palestini i mirna šetnja za stanovnike Gaze koji su već pet sedmica izloženi brutalnim izraelskim napadima. Nekoliko hiljada ljudi okupilo se ispred Sebilja

NAŠI DANI

Stjepan Mesić primio priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva, koje su mu uručili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.