Hercegovina: Pozitivna očekivanja za nadolazeću turističku sezonu

Hercegovina: Pozitivna očekivanja za nadolazeću turističku sezonu

Predstavnici Turističkog klastera Hercegovine (TKH), koji čini 25 poslovnih subjekata iz sektora turizma u Hercegovini, uspješno su se predstavili na jednom od najvećih međunarodnih sajmova turizma ITB Berlin u Njemačkoj koji se održavao početkom marta.Sed tempus justo it

Kako je saopćeno iz Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH, s predstavnicima njemačkih turističkih agencija i tour operatera ostvaren je značajan broj kontakata, a što je otvorilo mogućnosti za unapređenje saradnje u ovoj i nadolazećim sezonama.

Tokom trajanja sajma održan je i sastanak predstavnika TKH-a s vodećom turističkom agencijom Thomas Cook koja godišnje usluži preko 23 miliona kupaca.

Članovi TKH-a su zadovoljni umrežavanjem i uvezivanjem sa susjednim zemljama, poput Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. U saradnji s tour operaterima iz navedenih zemalja u mogućnosti su stvoriti cjelovitiju ponudu i privući veći broj turista s udaljenih tržišta poput Južne Koreje, Kine i Japana.

Članovi TKH su također naveli da se kroz izlaganje na ITB Berlinu po prvi put otvorila mogućnost saradnje i s istočnim tržištem, odnosno s partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema najavama, u Hercegovini se u 2015. godini očekuje dolazak turista iz Turske, Njemačke, Italije, Francuske, Španije, Austrije, Švedske, Libana, Južne Koreje, Taiwana, Kine i Japana, te iz Argentine i Brazila. Također značajan broj turista se očekuje i iz zemalja regiona Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Kroz kontinuiran rad na stvaranju novih turističkih proizvoda, izgradnji kapaciteta uposlenih u turizmu, uvezivanjem i značajnoj promociji, članovi TKH-a navode zadovoljstvo zajedničkim djelovanjem i također smatraju da takav pristup doprinosi porastu dolazaka turista za 4 posto u ovoj godini.

Predstavljanje na berlinskom sajmu realizovano je uz podršku Japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA) te uz tehničku podršku Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH i sufinanciranje članova TKH-a, stoji u saopćenju.

(agencije)

Previous Izetbegović za HRT: Među Bošnjacima nećete naći sagovornike za etničke regije u BiH
Next Biblioteka i antikvarnica Hasana Mulamustafića u Janji: Sačuvao i Kur'an koji je bačen u Drinu!

You might also like

TURIZAM

Poznati teniser u srcu Bosne: Ako postoji raj na zemlji, onda je to ovdje (Video)

U trodnevnoj posjeti bosanskim piramidama u Visokom i dr. Semiru Osmanagiću boravio je vodeći teniser svijeta Novak Đoković. Đoković je pored ove lokacije posjetio i pravoslavnu crkvu u Visokom, a

BH RAZGLEDNICA

Olimpijski paviljon info turističkog centra KS uskoro na Bjelašnici

  Turistička zajednica Kantona Sarajevo uskoro će početi s izgradnjom Paviljona turističkog info centra, koji će biti smješten na Bjelašnici (Babin do), na području općine Trnovo. Paviljon info turističkog centra

BH RAZGLEDNICA

Bosna među odabranim destinacijama za putovanje u 2019.

  Američki portal Matador Network uvrstio je našu zemlju među 25 mjesta koje preporučuju za putovanje u 2019. godini. -Drevni, bajkoviti gradovi postavljeni su na valovita brda i uokvireni šumovitim