Biblioteka i antikvarnica Hasana Mulamustafića u Janji: Sačuvao i Kur'an koji je bačen u Drinu!

U kući Hasana Mulamustafića, u srcu prelijepe bosanske čaršije na Drini, rađa se biblioteka i antikvarnica.

Visoki i sređeni zidovi sa prozorima i rešetkama, zaklonili su kuću u ulici Hamdije Čemerlića. Tek nakon što smo otškrinuli vrata, vješto ugrađena u zidu koji dijeli avliju i cestu, vidjeli smo prelijepu kuću. Otškrinuli smo i ulazna kućna vrata i vidjeli mnoštvo knjiga i starih predmeta.

Od susreta s piscem do kolekcionara knjiga

Hasan nas je srdačno dočekao. Najprije nas je izveo na verandu i ponosno pokazao sređeno dvorište, a potom ponovo vratio u njegovu biblioteku i antikvarnicu, majstorski uklopljenu u kućni ambijent.

-Avlija, kuća, biblioteka… ovaj kompletan ambijent, izgledaju odlično za organizovanje promocija knjiga, izložbi, prijema i drugih događaja – govorimo Hasanu.

Smješka se i klimanjem glave potvrđuje da se slaže s nama.

I, da, prelijepa bosanska čaršija sa početka teksta se zove – Janja. Hasan je ovo mjesto napustio još prije rata. Godinama je živio i radio u Austriji, a početkom agresije na našu zemlju je pomagao izbjeglicama.

-Susretao sam se sa raznim ljudima i delegacijama koje su dolazile u Austriju, u Beč. Susretao sam se i s piscima, a između ostalih i sa rahmetli Alijom Isakovićem. Tada sam počeo da sakupljam knjige, iako nisam puno znao i nisam neke velike škole završio – priča nam Hasan, koji je po zanimalju moler. U penziji je već 13 godina.

Veli, godinama je sakupljao knjige. Nakon više od dvije decenije njegova biblioteka broji oko 6.000 knjiga. S obzirom da u Beču nije imao prostora, odlučio je knjige prenijeti u Janju.

– Ima tu raznih knjiga, od kojih je 70 posto na njemačkom jeziku. Većinom su to historijske knjige, o Osmanlijama, Austrougarima, o mnogim vladarima i historijskim ličnostima, o Prvom svjetskom ratu, o Jugoslaviji, o BiH… – priča nam Hasan, koji, priznaje, još uvijek nije uspio da sortira sve knjige.

-Tek mi predstoji da to sve popišem. Drago bi mi bilo kad bi se neko javio od studenata koji nešto trebaju, da dođu da obogate svoje znanje – dodaje on.

Vrijedni artefakti i knjige

Pored knjiga, Hasan je godinama skupljao i razne predmete. U antikvarnici nam pokazuje i stare fotoaparate, tranzistore, značke, vage, fenjere, pegle te zavidnu kolekciju od nekoliko hiljada hasan manje (14)poštanskih markica.

Pokazuje nam i knjige iz perzijske književnosti te dodaje da posjeduje preko dvadeset Kur'ana, među kojima je i onaj iz 1856. godine, koji je preveden na njemački jezik.

– Imam i jedan najstariji, rukom pisani Kur'an. Taj Kur'an je nakon rušenja džamija u Janji bačen u Drinu. Jedan čovjek je pronašao nekoliko knjiga i taj Kur'an. Spasio ih je i poslao meni u Beč – ispričao nam je Hasan.

U svemu mu pomažu sinovi Vahidin i Zekerijah, koji žive i rade u Beču. U ovom gradu imaju vlastite firme, a kada babi Hasanu treba dovesti knjige, oni mu rado pomognu.

Apomognu Mulamustafići rado i svojoj Janji. Iako su skromni i ne vole to naglašavati, pomogli su obnovu svih džamija, opremili učionicu sa računarima, kupili sanitetsko vozilo, podržali i pomogli niz značajnih projekata…

– Nadam se da će i ova biblioteka i antikvarnica biti jedan moj dar Janji. I da će mlađe generacije imati koristi od ovoga – zaključuje Hasan, koji privodi kraju radove na uređenju biblioteke i antikvarnice.

(S.K./Faktor.ba)

Previous Hercegovina: Pozitivna očekivanja za nadolazeću turističku sezonu
Next Face TV u CG: Čija je Sutorina?

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Dubravko Lovrenović: Intervju iz 2014. godine

Istaknuti bosanskohercegovački akademik Dubravko Lovrenović preminuo je jutros u Sarajevu. Profesor Lovrenović rođen je u Jajcu 1956. godine. Filozofski  fakultet u Sarajevu – Odsjek za historiju završio je 1979. godine,

SEHARA

Promovisana knjiga prof. Melihe Terzić – Album: Naslijeđe

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, je promovisana knjiga Album: Naslijeđe, profesorice Melihe Terzić. Promocija je izazvala neobičnu pažnju javnosti jer je prostor bio premali da primi sve

KNJIŽEVNOST

Predstavljena knjiga ‘Epitafi bosanskih duša’ autora Nenada Tanovića

  Bosanskohercegovački pjesnik Nenad Tanović predstavio je večeras u sklopu sarajevskih Dana poezije knjigu stihova “Epitafi bosanskih duša”. Knjiga sadrži 129 epitafa koji su predstavljeni na bosančici i latinici uz