Mlinčići na Plivi: Čuvari tradicije stare nekoliko stotina godina (FOTO)

Mlinčići na Plivi: Čuvari tradicije stare nekoliko stotina godina (FOTO)

Nedaleko od grada Jajca, između Velikog i Malog Plivskog jezera, na sedrenoj barijeri izgrađene su plivske vodenice, koje se u Jajcu popularno nazivaju i mlinčići. Devetnaest vodenica – sojenica pokrivenih šindrom izgrađene su od hrastovog drveta prije više stotina godina.

Pravljene su bez tavana, prozora, dimnjaka… Stoljećima su ljudi iz okolnih sela na konjima donosili pune vreće žita i pšenice koje su mljeli u vodenicama. Kući su odlazili sa brašnom. Poredani jedan do drugoga, a bistra Pliva između njih, i danas prkose vremenu.

Međutim, više ne služe prvobitnoj svrsi, ne melju žito i pšenicu. Danas su tu da svjedoče jednom vremenu i prirodnoj ljepoti tog kraja.

Svaka porodica je imala svoj mlin koji su koristili samo članovi uže i šire familije. Industrijalizacijom su vodenice prestale biti u funkciji ali ostaju kao spomenik jednog vremena kojem se dive mnogobrojni turisti. Ideja je da se u ovoj godini nekoliko mlinova, od oko 20, koliko ih ima danas, ponovo stavi u funkciju.

Dragan Glavaš, turistički vodič u Javnoj ustanovi “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” ispričao je za Anadolu Agency (AA) da su mlinčići jedna od najatraktivnijih lokacija za građane Jajca ali i mnogobrojne turiste koji obilaze ovaj grad.

Vodenice su 2009. godine proglašene nacionalnim spomenikom BiH i kao takve smatraju se i turističkim potencijalom grada Jajca.

“Nadamo se da će od ove godine neke od ovih vodenica biti u svojoj pravoj funkciji odnosno da će se koristiti za preradu pšenice”, istakao je Glavaš.

Same vodenice su stare nekoliko stotina godina. Naime, spominju se i u osmanskom i austrougarskom periodu.

“Ranije ih je bilo nekoliko desetina, a danas je ostalo je oko 20. Nadamo se da će neke od njih opet proraditi. Stalno se renoviraju s obzirom da su od drveta”, kazao je Glavaš.

Kako ističe vodenice, kako je bio običaj na ovim prostorima, su pravljene po porodicama.

“Tako je svaka porodica imala svoju vodenicu koju je koristila cijela loza. U funkciji nisu oko 80 godina”, rekao je Glavaš.

Od uticaja industrijalizacije, naglog razvoja od perioda austrougarske, nisu postojali uslovi ni potreba za korištenje ovih vodenica.

“Vodenice su i dalje u vlasništvu porodica koje su ih i u ranijim godinama koristile”, pojasnio je Glavaš.

 

Previous Tanović poručio Karajliću: Sarajevo nije isto jer ga je četiri godine bombardovala srpska vojska
Next Bosna i Hercegovina može postati dio uspješne Evrope

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Uskoro postavljanje jarbola i zastave na srednjovjekovnom bosanskom gradu – Visoki

  Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke pokrenula je aktivnosti na postavljanju jarbola sa zastavom na Starom gradu Visoki. Na osnovu upućene aplikacije Općine

BH RAZGLEDNICA

Kako je odbranjena jedna rijeka

Pitanje izgradnje hidroelektrana na rijeci Vrbas i njenim pritokama se neće razmatrati na Općinskom vijeću Donji Vakuf u narednih 20 godina. Općinsko vijeće Donji Vakuf jednoglasno je odbilo dati saglasnosti

BAŠTINA

Sarajevski muvekit – pola stoljeća brine o jedinom satu u svijetu koji pokazuje lunarno vrijeme

Muvekit sarajevske Sahat kule Mensur Zlatar već pola stoljeća vodi brigu o jedinom javnom satu u svijetu koji mjeri lunarno vrijeme, javlja Anadolu Agency (AA). Sahat kulu je dao sagraditi