Mezaristan u Dživaru krije priču o prvim muhadžirima u Trebinju

Prostrani mezaristan u Dživaru kod džamije Dživar u Donjem Čićevu, Trebinje, obuhvata površinu od preko 15.000 metara kvadratnih, kazuje Husein ef. Hodžić, glavni trebinjski imam, piše agencija Patria.

Prvi pokopani su vjerovatno bili muhadžiri iz crnogorskog primorja poslije 1687. godine, Herceg Novog i drugih mjesta, a među njima vjerovatno neki od potomaka ranije prognanih muslimana iz Španije, piše novinska agencija Patria.

– Kada bi ovi stari mezari i njihovi nišani mogli govoriti ovim kasnijim, novim, mezarima i nišanima sigurno bi to bila uzbudljiva i poučna priča.

Danas je toliko mladih Bošnjaka koji postižu – ostvaruju magistrate i doktorate i niko od njih da se pozabavi prošlošću prvih bh. muhadžira u Trebinju i šire.

Možda se ovo pita i merhum Osman Zubčević (1259.) iz svoga mezara opominjući natpisom sa svoga nišana koji je poodavno izgubio vertikalu. Požurite mladi istraživači dok ove nišane nije progutala zemlja ako je već udomila njihove merhume!, poručuje ef. Hodžić.

Previous Bosna i Hercegovina može postati dio uspješne Evrope
Next NA DOBRINJI ODRŽANA ĆETENIJADA

You might also like

BAŠTINA

Hadžići: Jedinstveno arheološko istraživanje na nekropoli stećaka „Metaljica“

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Institut za arheologiju  Filozofskog fakulteta Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i Općina Hadžići pokrenuli su projekat arheološkog istraživanja nekrolopole stećaka „Metaljica“ Vilovac kod

BAŠTINA

Vijekovima stara bosanska kuća u Kalesiji: Dom pun sretnih ukućana

 Autentična stara bosanska kuća – stara je tri vijeka i nalazi se u Kalesiji. Prije 86 godina u ovoj kući je rođena Munira Jakubović. Mala kuća, ali puno sretnih ukućana.

BH RAZGLEDNICA

Bišćevića kuća, Mostar (Video)

Bišćevića kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak, smještena je na istočnoj obali rijeke Neretve u Biščevića ulici. Ova stara otomanska kuća potiče iz 17. stoljeća. Ćošak isturen nad Neretvom na dva