RIO: Amel Tuka bez finala.. šta mogu bacači kugle?

RIO: Amel Tuka bez finala.. šta mogu bacači kugle?

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nije se uspio plasirati u finale utrke na 800 m na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Tuka je u drugoj polufinalnoj grupi osvojio četvrto  mjesto rezultatom jedna minuta 45,24 sekundi, a u ukupnom poretku ostvario  je 12. vrijeme u polufinalu, prenosi Fena.

Prvo mjesto u grupi zauzeo je Kenijac Alfed Kipketer s vremenom 1:44.38,drugi je bio  Amerikanac Boris Berian (1:45,87), a treći Alžirac Yassine Hathat
(1:44,81).

U finale utrke na 800 m, koje je na programu 16. augusta, plasiralo se osam atletičara, po dva prvoplasirana takmičara iz tri kvalifikacione grupe te dva atletičara po rezultatima.

Pored  Kipketera i Beriana u finale su  po plasmanima ušli Francuz Pierre-Ambroise Bosse, s najboljim vremenom u kvalifikacjama – 1:43,85,  Alžirac Taoufik Makhloufi, Kenijac David Rudisha i Amerikanac  Clayton Murphy, te po rezultatima  Poljak Marcin Lewandowski i Kenijac Ferguson Cheruiyot Rotich.

Naš najbolji atletičar nije jedini od favorita koji je ostao bez finala. U finale se nije plasirao ni sjajni Poljak Adam Kszczot, svjetski viceprvak i evropski prvak – ako nam je to neka utjeha?

-Amelu želimo dobro zdravlje i puno sreće u budućnosti. Nadamo se da će dostići formu iz prošle godine, znamo da je imao najbolje vrijeme na svijetu u svojoj disciplini.

Na 31. ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru danas će od bosanskohercegovačkih predstavnika nastupiti atletičarka Lucija Kimani, ona trči maraton.

bacači kugle.jpg

-Za nekoliko dana će na borilišta i preostala tri člana bosanskohercegovačkog tima, bacači kugle Hamza Alić, Kemal Mešič i Mesud Pezer. Nadamo se da bi neko od pomenutih momaka mogao bljesnuti i napraviti zapažen rezultat.

Vrijedi napomenuti da u ovoj dicciplini samo još dvije zemlje imaju po tri predstavnika sa ispunjenom A-normom, to su SAD i Poljska. Ako uzmemo u obzir da za Srbiju nastupa odlični Asmir Kolašinac iz Sandžaka, te za Hrvatsku njihova uzdanica Filip Mihaljević, momak iz Livna.. onda možemo reći da je bacanje kugle bosanska nacionalna atletska disciplina!

Vjerujemo da će se dobar rad na tom polju isplatiti i rezultirati respektabilnim uspjesima.

(MiruhBosne)

Previous Vojislav Šešelj u Skupštini Srbije: Molim vas da se Vlasi poštuju kao naši preci (Video)
Next U Bosni i Hercegovini od septembra počinje proizvodnja izolacije od ovčije vune

You might also like

SPORT

Košarkaši Bosne i Hercegovine sutra putuju na EP: Dati sve od sebe u svakoj utakmici!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra ujutru će sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovati za Monpelje gdje će se u Grupi A boriti za svoj prvi prolazak u drugi krug nakon

SPORT

Lana Pudar evropska šampionka na 100m delfin!

Nevjerovatna Lana Pudar je nastup na Evropskom prvenstvu za juniore zaključila trećom, zlatnom medaljom u disciplini 100m delfin isplivavši vrijeme 57.56. Iza naše plivačice ostale su Ruskinje na 2. i

SPORT

Reprezentativac Švicarske istetovirao ljiljane

Harisa Seferovića, nažalost, ne gledamo u dresu sa državnim grbom Bosne i Hercegovine, ali reprezentativac Švicarske nikada nije skrivao ljubav prema zemlji u kojoj su rođeni njegovi roditelji. Fudbaler koji