Peticija za povratak Veleža pod Bijeli brijeg

Peticija će poput štafete obići sve kontinente  – “Crvena noć” traži povratak Veleža u svoj dom pod Bijelim brijegom!

U gradu Louisville-u u američkoj državi Kentucky, 04. aprila ove godine započet će dugo očekivana akcija potpisivanja peticije članova , prijatelja i simpatizera FK Velež iz Mostara  za njegovim povratkom kući, na stadion pod Bijelim brijegom.

Ovu informaciju  su za Kliker.info potvrdili članovi Organizaconog odbora  tradicionalne  manifestacije “Crvena noć” za Sjevernu Ameriku, koji  ovih dana vrše posljednje pripreme za još jedno druženje rođenih, čije će  okupljanje, kao i prošle godine, biti upriličeno u modernom i funkcionalnom  klubu “Moose Lodge” u najvećem gradu Kentuckyja.

Prema istom izvoru, na osnovu  prodatih ulaznica i rezervacija  koje stižu iz gotovo svih većih mjesta SAD i Kanade te brižljivo odabranog kulturno zabavnog  programa koji se intenzivno priprema,  očekuje se impozantan broj posjeta , što bi za posljedicu trebalo imati dobru zabavu, pamtljivo druženje i na kraju  poticaj njihovom uvjerenju  da pomenuta akcija može  uroditi plodom.

Zamišljeno je da  spisak peticije  nakon Louisville-a nastavi svoj put po svim  većim gradovima Sjeverne Amerike, a potom će, poput štafete, obići i ostale kontinente. Prikupljanje potpisa  članova, prijatelja i simpatizera  Veleža koji sanjaju njegov povratak kući, završit će naravno u Evropi, da bi potom,  kompletni materijali bili predati Gradskom vijeću i gradonačelniku  Mostara. Pokretači akcije potpisivanja peticije, planiraju također da kopije  kompletnog spiska, na kraju dostave i državnom vrhu BiH, političkim strankama, Nogometnom savezu  BiH  te čelnim ljudima UEFE i FIFE.

Od svim institucija i pojedinaca će se naravno tražiti podrška da Velež konačno prestane biti izbjeglica u vlastitom gradu, ali to, kako navode u Organizacionom odboru Crvene noći za područje  Sjeverne Amerike, ni u kom slučaju ne znači da će tražiti izbacivanje HSK Zrinjski sa Bijelog brijega. Izričito naglašavaju da akcija nije uperena protiv drugog mostarskog prvoligaša  već traže da oba kluba igraju i koriste usluge gradskog stadiona.

To je,  kako navode, normalan  način ponašanja i saradnje u cijelom svijetu, a kao primjer navode  stadion “Olimpico” u Rimu koji je dom ljutih gradskih rivala i suparnika, Rome i Lacija. Pokretači akcije zbog svega toga očekuju  da će peticija na kraju biti vjetar u leđa  i  svim  Bosancima i Hercegovcima koji godinama sanjaju normalnu državu Bosnu i Hercegovinu .

H. Šetka (Kliker.info/mb)

Previous U Britaniji fudbalski turnir "8-3-7-2" u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
Next AMERIČKI FIZIČAR TVRDI: Piramide u Visokom trenutno su najvažniji arheološki poduhvat na Planeti

You might also like

SPORT

Novi stadion u Ilijašu od 5,5 miliona KM

Nogometni klub Ilijaš upriličio je ove sedmice zvanični obilazak novosagrađenog Gradskog stadiona Ilijaš. Obilasku su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predstavnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, te privrednici sa

SPORT

U vremenu zatvorenih bazena: Mustafa, Muhamed i Omar treniraju na Boračkom jezeru

Mustafu, Muhameda i Omara ni zatvaranje bazena zbog prevencije širenja nove vrste koronavirusa nije spriječilo da nastave sa plivačkim treninzima. Nasmijani i raspoloženi dječaci, odlučili su da ne sjede kod

SPORT

Željezničar i Sarajevo sutra igraju derbi na Dan oslobođenja grada

Gradski rivali Željezničar i Sarajevo sutra na Grbavici igraju 118. derbi, u okviru 25. kola nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine.  Derbi će se igrati na Dan oslobođenja grada Sarajeva