Inovacija iz Bosne i Hercegovine: Čudesne plastične kocke koje sprečavaju poplave

kocke-poplave2

Kocke bi se mogle blagovremeno poslagati duž obala i postupno automatski puniti nadolazećom vodom, a ako su obale pjeskovite, u njih bi se mogao upumpavati i pijesak, te bi se na taj način spriječile moguće štete od poplava.

Članovi Saveza inovatora BiH Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog nakon prošlogodišnjih razornih poplava došli su na ideju da patentiraju kocke za zaštitu u takvim situacijama.

Kocke bi se mogle blagovremeno poslagati duž obala i postupno automatski puniti nadolazećom vodom, a ako su obale pjeskovite, u njih bi se mogao upumpavati i pijesak, te bi se na taj način spriječile moguće štete od poplava.

– Došli smo na ideju da napravimo vještačke brane koje su efikasne, lako se montiraju i rastavljaju, a neće biti skupe. Kocke protiv poplava bi radile na principu spojenih posuda, koje bi se gdje bi to bilo potrebno pristavljale i uvezivale u beskonačni niz, kako vertikalno, horizontalno tako i po dužini. Na taj način bi se formirao odbrambeni zid – kazao je za Faktor.ba Hadžiosmanović.

 

Dodao je i to da bi kocke bile od PVC-a, sa otvorima u tri nivoa sa svih strana.

– Otvori imaju ulogu uspostavljanja komunikacije izmedju kocki. Cilj je da su u momentu postavljanja kocke lagane, a teške kada se napune vodom kroz otvore – istakao je jedan od inovatora.

Alagić i Hadžiosmanović su po zanimanju veterinari, koji su prije ovoga zajedno napravili još jedan izum, a radi se o sondi za ekstrakciju stranog tijela

collage-inovatori2

iz jednjaka životinja.

– Za oba patenta smo dobili mnogo priznanja i nagrada na takmičenjima u Francuskoj, Ukrajini, Qataru, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – ističe Mevlin.

Velike štete od poplava kojih je širom svijeta sve više, zahtijevaju da se što prije, izrade probni uzorci ove inovacije i izvrše ispitivanja na terenu u realnim uslovima. Iako bi njihov patent pomogao da štete od poplava budu umanjene, a na nekim područjima i potpuno eliminirane, nažalost za sada nema zainteresiranih u državi koji bi uložili i realizovali ovaj projekat.

– Sljedeća procedura je pravljenje prototipa i njihova provjera u realnim uslovima, ali do ovog trenutka nije bilo zainteresiranih. Mi znamo vrlo dobro kakva je nezainteresiranost od čelnih ljudi ove države za izume iz BiH, tako da nas to i ne iznenađuje – zaključuju ovi inovatori.

(M. A./Faktor.ba)

Previous AMERIČKI FIZIČAR TVRDI: Piramide u Visokom trenutno su najvažniji arheološki poduhvat na Planeti
Next Priča o herojstvu: Prije 22 godine Edin Haračić Klej uništio 6 agresorskih tenkova

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Priča o uspjehu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici (VIDEO)

Smiješak sa lica ekipe Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, trećeplasirane na svjetskom Vis Moot takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču, nije silazio danas na dočeku organizovanom njima u čast

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mirzine inovacije oduševljavaju školske drugare, ali i nastavnike

Društvene mreže su sve zastupljenije, naročito među mladima, koji tako provode najveći dio svog vremena. No, ima i onih koji umjesto na internetu vrijeme poklanjaju nauci i inovacijama. Kako biti

Ekonomija/Biznis

BH Telecom – pobjednicima javnog poziva Start It Up dodijeljeno 100.000 BAM

Povodom 5. septembra, Dana kompanije, BH Telecom je organizovao konferenciju „Sarajevo TechLab 2020“ na kojoj je predstavio najznačajnije poslovne aktivnosti koje su realizirane u prethodnom periodu. BH Telecom već 15