Prevent i VW postigli sporazum: Zahvaljujući bosanskom partneru nastavlja se proizvodnja Golfa

Prevent i VW postigli sporazum: Zahvaljujući bosanskom partneru nastavlja se proizvodnja Golfa

VW i dvije firme u vlasništvu Preventa koje isporučuju dijelove za automobile, postigli su sporazum. Tako je riješen do sada nezapamćen spor u njemačkoj autoindustriji koji je državu, da se nastavio, mogao skupo stajati, piše DW.

U sjedištu Volkswagena su već povrdili da su firme Car Trim i ES Guss najavile da će odmah nastaviti da isporučuju dijelove potrebne za sklapanje automobila. Krovni vlasnik ove dvije firme je Prevent, grupacija koja je u vlasništvu porodice Hastor iz Bosne i Hercegovine.

Do sporazuma je došlo na pregovorima u Wolfsburgu. Kako prenosi “Hannoversche Allgemeine Zeitung”, nakon 19 sati razgovora dvije strane su sklopile sporazum o dugoročnoj partnerskoj saradnji. Ovaj list se poziva na svoje izvore u delegacijama koje su pregovarale. Ipak, nema pouzdanih podataka o detaljima sporazuma.

Firme Car Trim i ES Guss su danima odbijale da isporučuju dijelove za automobile koncerna VW jer je ovaj odbio da im isplati obeštećenje zbog jednog raskinutog ugovora. One proizvode presvlake za sjedišta, te kućišta za mjenjače.

Ovakav spor između proizvođača autodijelova i jednog automobilskog koncerna do sada je nezapamćen u historiji njemačke autoindustrije. Pozadina cijelog slučaja je još uvijek nejasna. Inače, zboh nestašice dijelova, VW je bio prisiljen da promijeni planove rada za skoro 28.000 svojih radnika u šest fabrika. Neke proizvodne trake su potpuno zaustavljene, recimo one u Wolfsburgu na kojima se sklapao Golf. Probleme je imala i fabrika u Emdenu u kojoj se sklapa Passat. Tamo je za 7500 radnika uvedeno skraćeno radno vrijeme.

U VW je bilo riječi i o tome da će se uvesti skraćeno radno vrijeme i u drugim pogonima, što bi opet bio trošak za njemačku državu jer bi ona morala da nadoknadi dio razlike u plaćama. Kako prenosi list “Bild” to bi državu koštalo ravno deset miliona eura – sedmično.

Sjedište Preventa za Njemačku koje se nalazi u blizini Wolfsburga

 

Upozorenja njemačke vlade firmama

Bio je to jedan od razloga zbog kojeg su i brojni političari, pogotovo oni u saveznoj zemlji Donja Saska, glasno kritikovali Volkswagen i tražili da što prije postigne sporazum sa liferantima. Njemačko Ministarstvo privrede je upućivalo sličan apel i upozoravalo da su u pitanju hiljade radnih mjesta. Ukazivalo se na “veliku odgovornost” i pozivalo da se “problemi riješe na konstruktivan način”. Mnogi su ukazivali na to da VW svjesno odugovlači sporazum računajući s tim da će država priskočiti u pomoć i platiti razliku u plati radnicima.

Naime, to je uobičajena praksa u slučaju kada neka firma uvede skraćeno radno vrijeme. Državi je u interesu da radnici ne dobijaju otkaz, pa je spremna da razliku u plati namiri iz fondova za pomoć nezaposlenima.

 

(MiruhBosne)

Previous Hafiz Bugari: Budimo ljekari svoga društva
Next Cazin: Izložba 'Bosna u vrijeme Kulina bana'

You might also like

Ekonomija/Biznis

Međunarodni aerodrom Sarajevo: Nove destinacije i nove aviokompanije u sklopu ljetnog reda letenja

U nedjelju, 27.03. na snagu je stupio ljetni red letenja na sarajevskom aerodromu. Uz dugo očekivane aviolinije za London, Varšavu, Hurghadu, Treviso i Dohu aviokompanije su planirale povećanje dnevnih i

Ekonomija/Biznis

U martu počinje obnova Bloka 6 termoelektrane u Tuzli – vrijednost projekta 25,44 miliona maraka

“Biznis sa ugljem u Evropi odavno je prestao da bude aktuelan, sve je manje firmi, proizvođača opreme, serviserskih firmi, tako da je nažalost ostalo da te poslove još uvijek rade

Ekonomija/Biznis

Bosanski izvoz 4 milijarde i 400 miliona za prva tri mjeseca ove godine

U periodu januarj-mart 2023. godine izvoz je iznosio 4 milijarde 400 miliona KM, što je za 2,5 % više nego u istom razdoblju 2022. godine, dok je uvoz iznosio 6