Cazin: Izložba ‘Bosna u vrijeme Kulina bana’

Cazin: Izložba ‘Bosna u vrijeme Kulina bana’

Sa zadovoljstvom najavljujemo da će kao rezultat uspješne saradnje JU „Kulturni centar“ Cazin i Arhiva FBiH biti organizirana vrlo značajna i poučna izložba pod nazivom „Bosna u vrijeme Kulina bana“, a koja će biti postavljena u Galeriji naše Ustanove u ponedjeljak, 29.08.2016. godine.

Ovu izložbu Arhiv FBiH organizira u Cazinu u povodu obilježavanja 827. godišnjice izdavanja Povelje Kulina bana. Centralni eksponat izlože je sama Povelja, koja predstavlja temeljni materijalni dokaz historijskog i pravno-političkog postojanja Bosne. Za historičare ona je rodni list ili ugaoni kamen države Bosne. Ona je prvi diplomatski dokument pisan domaćim pismom bosančicom.

Pored povelje tu će biti i drugi eksponati koji govore o ekonomskim, političkim, kulturnim i vjerskim prilikama u Bosni za vrijeme vladavine Kulina bana.

Zbog svega navedenog pozivamo zainteresirane građane, a posebno naše historičare, profesore i nastavnike da prisustvuju otvorenju izložbe u 18:00 h, kao i da u okviru nastavnog plana i programa u školama omoguće djeci da posjete ovu jedinstvenu izložbu u svom gradu – saopćenje je iz  JU „Kulturni centar“ Cazin.

Previous Prevent i VW postigli sporazum: Zahvaljujući bosanskom partneru nastavlja se proizvodnja Golfa
Next Njemački mediji: Kako je Bosanac pobijedio Volkswagen

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bogatim cjelodnevnim programom Zemaljski muzej obilježava 130 godina

  Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine sutra, 1. februara, bogatim programom  svečano će obilježiti  130. godina  postojanja i djelovanja ove značajne institucije. Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej

KULTURA I UMJETNOST

Divanhana ‘Zvijezda tjera mjeseca’ (Video)

https://youtu.be/kKN3SniFY7o

KULTURA I UMJETNOST

Naučna konferencija ”Alija Isaković i bosanski jezik”

Na naučnoj konfrenciji koja se sastoji od panel razgovora i sesija o Aliji Isakovići govorit će brojni intelektualci, univerzitetski profesori i prijatelji pisca Povodom 20. godišnjice smrti pisca, lingviste i