Cazin: Izložba ‘Bosna u vrijeme Kulina bana’

Cazin: Izložba ‘Bosna u vrijeme Kulina bana’

Sa zadovoljstvom najavljujemo da će kao rezultat uspješne saradnje JU „Kulturni centar“ Cazin i Arhiva FBiH biti organizirana vrlo značajna i poučna izložba pod nazivom „Bosna u vrijeme Kulina bana“, a koja će biti postavljena u Galeriji naše Ustanove u ponedjeljak, 29.08.2016. godine.

Ovu izložbu Arhiv FBiH organizira u Cazinu u povodu obilježavanja 827. godišnjice izdavanja Povelje Kulina bana. Centralni eksponat izlože je sama Povelja, koja predstavlja temeljni materijalni dokaz historijskog i pravno-političkog postojanja Bosne. Za historičare ona je rodni list ili ugaoni kamen države Bosne. Ona je prvi diplomatski dokument pisan domaćim pismom bosančicom.

Pored povelje tu će biti i drugi eksponati koji govore o ekonomskim, političkim, kulturnim i vjerskim prilikama u Bosni za vrijeme vladavine Kulina bana.

Zbog svega navedenog pozivamo zainteresirane građane, a posebno naše historičare, profesore i nastavnike da prisustvuju otvorenju izložbe u 18:00 h, kao i da u okviru nastavnog plana i programa u školama omoguće djeci da posjete ovu jedinstvenu izložbu u svom gradu – saopćenje je iz  JU „Kulturni centar“ Cazin.

Previous Prevent i VW postigli sporazum: Zahvaljujući bosanskom partneru nastavlja se proizvodnja Golfa
Next Njemački mediji: Kako je Bosanac pobijedio Volkswagen

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Film ‘Quo Vadis, Aida?’ mogao bi učiniti za bosanski genocid ono što što je ‘Schindlerova lista’ postigla za holokaust

Ugledni ‘Foreign Policy’ piše da bi film “Quo Vadis, Aida?” mogao učiniti za Srebrenicu i bosanski genocid ono što što je “Schindlerova lista” postigla za holokaust. Fouad Riad, jedan od

KULTURA I UMJETNOST

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu organizovala izložbu posvećenu Karelu Paržiku

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Pragu, 16. juna 2020. godine na dan godišnjice smrti istaknutog arhitekte Karela Paržika predstavljena je izložba fotografija bosanskohercegovačke fotografkinje Aide Redžepagić, koja je

NAŠI DANI

Obilježavanje 30 godina od opsade glavnog bosanskog grada: Na Vijećnici upriličena projekcija “Sarajevske ruže”

Povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, na fasadi Vijećnice večeras je upriličena video projekcija “Sarajevske ruže”, simbolima opsade i stradanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995.