Profesor Šemso Tucaković: Četnici su teroristička organizacija

Foto: PrintScreen

Vehabije ili selefije su nonsens bošnjačkog naroda i njegove kulture, tradicije, praktikovanja islama… Međutim, ne mogu se nikako porediti sa četnicima, koji su prije 15 godina napravili genocid u dolini Drine.

Četnici su pobili desetke hiljada ljudi. U Dobrunu, gdje održavaju skup (četnički), nema više Bošnjaka ili ima tek nekoliko porodica – rekao je profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šemso Tucaković u intervjuu za Aljazeeru, odgovarajući na pitanje novinara Adnana Rondića zbog čega nema reakcije vlasti (na postrojavanje četnika u Višegradu 13. marta 2015.), a s druge strane svjedoci smo više policijskih akcija u selu Maoča, gdje se nalaze takozvani neformalni vahabijski ili selefijski pokret, prenosi bh. novinska agencija Patria

– Ne očekujem da Milorad Dodik zabrani okupljanje (četnika), jer zahvaljujući četnicima on je na vlasti. Ali, kako ovi drugi šute…? Gdje su bošnjačke strukture? Gdje je takozvana fronta? Gdje je taj SDP koji njeguje tradiciju narodnooslobodilačkog rata i antifašizma, zar nije moglo da se organizira kontra miting tim četnicima – kritikovao je Tucaković.

Četnici su, objasnio je ovaj univerzitetski profesor, nastali početkom 20. vijeka kao teroristička organizacija tadašnje Kraljevne Srbije, da vrše teror nad Bošnjačkim stanovništvom u Sandžaku, Kosovu i u Makedoniji, koji su tada bili pod osmanskom vlašću.

– Ti četnici su vršili teror. Poslije Prvog svjetskog rata oni su bili paravojna formacija, postrojavali se, pjevali kao što danas pjevaju… i u Drugum svjetskom ratu pod komandom genarala Mihajlovića, koji je jedan od najvećih ratnih zločinaca u Drugom svjetskom ratu, počinili su stravične zločine nad bošnjačkim stanovništvom.

Istraživao sam i objavio nekoliko knjiga o četničkom pokretu. U dolini Drine i u dolini pritoka Drine u Sandžaku četnici su ubili 100.000 do 110.000 Bošnjaka. O tome se šuti… – kaže Tucaković, dodajući da je ideologija četnika u potpunosti primjenjena i u toku agresije na Bosnu i Hercegovine koja je počela 1991. i trajala do 1995. godine.

– U Foči, gdje je počinjen genocid, glavna ulica preimenovana je u Pavla Đurišića koji je ubio 8.000 žena i djeca u Sandžaku. Ulica Zagrebačka u Sarajevu je bila preimenovana u ulicu Draže Mihajlovića. Dakle, sve to je ideologija koja je nastavljana iz Drugog svjetskog rata.

Profesor Tucaković smatra da četnička organizacija koja je utemeljena kao teroristička, nastavlja da djeluje i u ovom vremenu, odnosno u poslijeratnom vremenu u BiH, onako kako je djelovala između dva svjetska rata.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-Py_FjJhfwc

Previous Milan Đurić: Džeko i Ibišević su veliki igrači od kojih puno mogu naučiti
Next Mogu li se zemlje regije oduprijeti prodaji svojih prirodnih resursa?

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Nedžad Avdić, čovjek koji preživio strijeljanje u Srebrenici: Ja sam pobjednik, nisam žrtva!

Srebrenica je srpsko ogledalo. Moja djeca su odgovor – poručuje Nedžad Avdić, Bošnjak koji je kao sedamnaestogodišnjak preživio genocid u Srebrenici. Avdić je nedavno dobio i počasni doktorat u Engleskoj,

TV

Makedonski novinar Šešelju: Hoćeš Veliku Srbiju a ni u Novi Pazar ne možeš da odeš

Zanimljiva pitanja novinara iz Makedonije upućena srbijanskom radikalnom političaru koji se devedesetih borio za veliku Srbiju: [youtube=http://youtu.be/WqfWkiofOqQ] (Video: Sandzak VijestiNet – YouTube) (mb)