Samo čovjek koji radi može biti od koristi i sebi i drugima, a ne na teretu roditeljima

Samo čovjek koji radi može biti od koristi i sebi i drugima, a ne na teretu roditeljima

Emir Alomerović je kao učenik Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu praktičnu nastavu obavljao u privatnoj firmi Fafs Leder, koja proizvodi visokokvalitetnu kožnu obuću. Po završetku škole, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo pomogla mu je da u ovoj firmi dobije i zaposlenje.

O svom današnjem poslu dvadesetdvogodišnji Emir kaže:

– Imao sam sreću da sam praktičnu nastavu vršio u OR „Fafs Lederu“  i sticao znanje u struci za koju sam se i obrazovao. Već po završetku srednje škole dobio sam priliku da se zaposlim i iskoristio sam je. U relativno kratkom vremenskom periodu obezbjedio sam sebi egzistenciju i samostalan život. Svoje buduće planove povezujem sa ovom firmom i vjerujem da ću kao dobar radnik imati priliku da napredujem. 

U nastavku Alomerović ističe da ga raduje  što se njegov radni aganžman odražava i na   privatni život.

– Samo čovjek koji radi može biti od koristi i sebi i drugima, a ne na teretu roditeljima, što često mogu vidjeti u krugu svojih prijatelja. Moj ispravan izbor zanimanja, ali i podrška poslodavca i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo je kombinacija koja mi je osigurala stalno zaposlenje. I ja doprinosim mojoj porodici, a moji roditelji su sretni što ne ovisim o njima – kaže Alomerović.  

Firma Fafs Leder je uz pomoć Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo zaposlila veliki broja radnika. Većina njih danas su u stalnom radnom odnosu.

Ove godine, nažalost, rukovodioci Fast Ledera nisu mogli pronaći radnike koji su bili zainteresirani da se pridruže njihovom uspješnom timu. Iako su imali odobrena sredstva po Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika, uprava Fafs Leder je morala odustati od ovog projekta. Iz Fast Ledera smatraju da sve navadeno više govori o radnoj etici mladih, koji imaju veća očekivanja od onoga što realna situacija na tržištu rada u BiH nudi.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo
otvorila Centar za poslodavce

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je početkom avgusta na adresi Ložionička 5, otvorila Centar za poslodavce sa ciljem poboljšanja kvalitete usluga poslodavcima i modernizacije cjelokupne Službe za zapošljavanje. Opredjeljenje menadžementa Služba za zapošljavanje je da je za uspješnu komunikaciju s poslodavcima potrebno imati centralno mjesto gdje će oni moći dobiti sve potrebne informacije o aktivnostima Službe za zapošljavanje, načinima apliciranja za njene programe, selekciji kadrova koje potražuju, izdavanju radnih dozvola i ostalom što ih interesuje.

Stručnu i tehničku podršku uspostavi Centra za poslodavce pružila je Vlada Švajcarske putem Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Izvor: NAP

Previous Ljubomir Kočić, gazda s Manjače: Neću da živim u bespuću i mraku, selim se u FBiH
Next Japanska TV stanica u Bosni: Emisije o piramidama i kamenim kuglama pred 10 miliona gledalaca

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vlada ZDK i BBI banka: Devet miliona za privrednike po stopi od nula posto

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić i član Uprave za korporativno bankarstvo Bosna Bank International (BBI) Nedžad Gušić potpisali su danas ugovor o plasmanu subvencionirane linije za privredne subjekte

Ekonomija/Biznis

Novi domaći trgovački centri u Sarajevu i Banjaluci – posao za više od 200 osoba

Direktor “Pennyja” Almedin Kadrić i načelnici sarajevskih općina Hadžići i Ilidža Hamdo Ejubović i Nermin Muzur svečanim presjecanjem vrpce danas su otvorili prvi retail park u Kantonu Sarajevo pod nazivom

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina će praviti novu haubicu vrijednu 2 miliona maraka!

  Tvornica mašina i hidraulike „Bratstvo” iz Novog Travnika (BNT-TmiH) trebala bi uskoro početi s proizvodnjom prototipa nove samohodne haubice kalibra 155 milimetara, čiji će domet iznositi 50 kilometara, saznaje