Ima posla u Bosni – Mladić iz Zavidovića suši voće: Od sušenja šljive dobro se zarađuje

Ima posla u Bosni – Mladić iz Zavidovića suši voće: Od sušenja šljive dobro se zarađuje

Belmin Taletović, 18-godišnji mladić iz Zavidovića, primjer je mnogim vršnjacima u Bosni i Hercegovini. I dok mnogi njegovi vršnjaci vrijeme provode po kafićima, bazenima i za računarom kod kuće, Belmin je uspješno razvio biznis prerade voća. Posljednjih nekoliko godina posvetio se sušenju voća, a posao kao i sama zarada novca više su nego dobri. Taletovići posjeduju veliki voćnjak i bilo je potrebno pronaći rješenje da se iskoriste velike količine, uglavnom šljiva.

Posljednjih nekoliko godina njegov otac je u inostranstvu, a Belmin je u međuvremenu napravio sušionicu za velike količine voća.
Imanje Taletovića nalazi se u mjestu Dubravica, nedaleko od centra Zavidovića, a tu je ujedno smješten i objekat sa sušionicom. Prema njegovim riječima, sušionica po svim standardima je napravljena prije četiri godine, a posao iz dana u dan napreduje.

– Prije četiri godine napravili smo sušionicu po svim standardima. U početku smo primali i narudžbe za sušenje, ali sada imamo dosta svog uroda pa rijetko možemo izaći ususret drugima – izjavio je Taletović za Faktor.

Rekao je da je potrebno 280 kilograma svježeg voća da bi se dobilo oko 80 kilograma osušenog.

– Voće mora biti u potpunosti zrelo. Sušenje traje 24 sata, a djelimični nastavak procesa sušenja je u gajbama – objasnio je Taletović.

Mladom Belminu u poslu pomaže majka, kao i ostala rodbina, s obzirom na veliki obim posla.

Za svoj proizvod imaju tržište i kažu da kompletnu količinu, bez ikakvih problema, prodaju u zavidovićkim prodavnicama.

– Od sušenja šljive dobro se zarađuje. U jednoj sezoni osuši se oko pet tona voća, a za kilogram suhe šljive kupci u Zavidovićima izdvajaju pet KM – dodaje on.

Tokom mjeseca, koliko traje sezona sušenja šljiva, moraju paziti na mnoge stvari, od danonoćnog loženja vatre, pregledavanja voća koje mora biti dobro osušeno i drugih obaveza.

(MiruhBosne)

Previous Skakavac vikendom posjeti više od 1.300 osoba (FOTO)
Next POVELJA KULINA BANA I NJEN ZNAČAJ

You might also like

Ekonomija/Biznis

Podrška domaćem: Pomfrit ‘Srebreničanke’ u odabranim Bingo objektima

Najveći trgovinski lanac u BiH – Bingo, ponovo je pružio je snažnu podršku domaćoj proizvodnji. Konkrentno, radi se o kompaniji Srebreničanka čije je proizvode uključio u svoj prodajni asortiman. “Domaća proizvodnja je ključni

Ekonomija/Biznis

MLAD I PODUZETAN: Benjamin Nuhanović ima 20 godina i već je direktor u dvije firme

  Gost Kluba menadžera je Benjamin Nuhanović, izvršni direktor BOMS-expo i direktor firme Sajam Expo, Gračanica, piše Manager.ba. Na prvi pogled, Benjamin Nuhanović je obični 20-ogodišnjak iz Gračanice. Međutim, već obavlja važne dužnosti u

Ekonomija/Biznis

NEVRA, voda iz srca bosanskih planina pije se i na Bliskom istoku

  Ako je po čemu Bosna i Hercegovina poznata, uz njezinu bogatu historiju i kulturnu baštinu, svakako su prirodni resursi i na prvom mjestu – voda za piće. Naša zemlja