Priču o sinu pročitala u Americi: Biološka majka želi upoznati Alena Muhića

Bošnjakinja silovana tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pristala da upozna sina kojeg se odrekla poslije poroda, o kojem je snimljen film.

 

Alena je rodila ratne 1993. godine u goraždanskoj Ratnoj bolnici, a nakon toga ga je napustila.

Nakon 22 godine biološka majka je iskazala želju i volju da se susretne sa svojim sinom kojeg je ostavila ratne ‘93. godine.

Nakon premijere dokumentarno-igranog filma “Stupica nevidljivog djeteta”, režisera Šemsudina Gegića, o sudbini Alena Muhića, Gegića je kontaktirala Alenova biološka majka.

“Mi se inače znamo još od rata kada ga je ona rodila, ostavila i iz Goražda došla u Sarajevo. Ona je u Americi. Pročitala je informaciju o premijeri i svemu što se događalo. Razgovarali smo telefonom i meni je iskazala svoju želju i odlučnost da se susretne sa svojim biološkim sinom”, ispričao je Gegić za AA.

Podsjetio ju je da su oni htjeli i da snime tu scenu, prvog susreta majke i sina, na šta je ona kazala da to nije problem ukoliko ona riješi neke zakonske prepreke, pošto je i ona u sistemu zaštićenih svjedoka. Prema Gegićevim riječima, majka je kazala da nije ni znala da Alen traga za njom dok to nije pročitala u novinama.

“Slučajno se dogodilo da je to pročitala. Rekla mi je da se njoj vraćaju sve te teške slike događaja i doživljaja koje je doživjela tokom silovanja i nakon toga u Foči i Miljevini”, kazao je Gegić.

Gegić je rekao da mu je ona rekla: “Ne želim nikakav grijeh na svojoj duši”.

Pojašnjava da film nije polučio samo tu neku dokumentarnu, informativnu i umjetničku vrijednost nego i humanu dimenziju.

“Nadam se da će uskoro doći do susreta između Alena u njegove biološke majke”, poručio je Gegić.

Govoreći o Alenovoj reakciji na želju biološke majke Gegić kaže da na to ne može dati odgovor i smatra da to mora “proći kroz Alena”. Gegić dodaje da se Alenu treba dati malo vremena.

Alen danas ima 21 godinu. Živi u Goraždu i radi kao medicinski tehničar u istoj bolnici u kojoj je i rođen.

(agencije/mb)

Previous Turska policija uhapsila Duška Dabetića osumnjičenog za ratne zločine u našoj zemlji
Next Crni mart 1992: Pokolj Bošnjaka u Bijeljini, logor smrti Batković

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Pjevač Adnan Hamidović o odlasku na Umru: Kad sam se vratio u Bosnu, osjećao sam se kao da imam krila

Reper Adnan Hamidović Frenkie večeras ima koncert u Sarajevu nakon dugo vremena. Za O kanal je govorio šta publika može očekivati, prokomentarisao je svoj novi album “Stari Frenkie” ali i

ŽIVOT

Dedo Zaim (81) svira i pravi sazove, podučava i mlade (Video)

Dedo Zaim, iako ima godina koje same po sebi nose zdravstvene probleme, kaže da je hvala Bogu dobro. Zaljubljenik je u instrumente prije svega sazove koje i sam izrađuje. Osim

ŽIVOT

Kim iz Južne Koreje: Kako sam se preselio i zavolio Bosnu

  Bosna i Hercegovina privlači mnogo turista iz svih dijelova svijeta. Fascinira ih spoj različitih kultura na jednom mjestu, a rado se ponovo vrate. U Sarajevu teku pripreme za ljetnu