ŽUČ: 24 godine od pogibije ‘Zlatnih ljiljana’ – Fadile Odžaković i Muje Šejte

ŽUČ: 24 godine od pogibije ‘Zlatnih ljiljana’ – Fadile Odžaković i Muje Šejte

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je danas cvijeće na mezar heroine odbrane grada Sarajeva Fadile Odžaković Žute koja je prije 24 godine preminula od posljedica ranjavanja, tokom borbe na brdu Žuč. Na mezarju Lav, gdje je ukopana, djeca su danas pročitala stihove pjesme koji su posvećeni ovoj hrabroj ženi, a u kojima se između ostalog kaže: “ratnike si svoje ohrabriti znala za slobodnu Bosnu život si dala…”

“Naša heroina je rođena 14. marta 1958. godine u Goraždu, voljela je Sarajevo i poklonila mu ono najvrednije što je posjedovala, svoj život, zbog čega je njeni saborci i danas u sjećanju čuvaju kao istinsku heroinu i patriotkinju”, kazao je ovom prilikom ministar Fišo.

Iako je ranjena dva dana ranije, 18. septembra, Sarajevo je 20. septembra 1992. godine potresla vijest iz sarajevske Državne bolnice da je Žuta nažalost preminula.

image-0-02-01-3613a7e5585ed460978f56b399db854d344859152f274a6de7fc38da28ddb1f4-v.jpg

Jedna od najhrabrijih kćeri Bosne i Hercegovine bila je pripadnica Prve slavne 111. viteške brigade. Godinu dana nakon pogibije odlikovana je najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“, dok je 1994. godine nagrađena i „Ordenom zlatnog grba s mačevima“.

Ova sarajevska heroina na početku agresije Armiji RBiH priključila se kao medicinarka te je postala pripadnica pofalićko-velešićke brigade.

Obilježena 24 godišnjica Bitke za Žuč i pogiblje komadanta Muje Šejte

-U organizaciji Udruženja RVI Vogošća te uz podršku Općine  Vogošća u nedjelju 18. septembra je obilježena 24. godišnjica Bitke za Žuč. Tog 18. septembra 1992. godine  u borbi sa „Niškim specijalcima“ poginuo je „Zlatni ljiljan“ komadant Mujo Šejto. Na lokalitetu Tri bukve obilježena je i godišnjica stradanja logoraša u živom štitu.

Brojne delegacije su se okupile kod Spomen obilježja šehidima Ugorskog gdje su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali počast svim šehidima i poginulim borcima. Nakon toga, su u povodu obilježavanja tog značajnog datuma pješačeći do Žuči i spomen obilježja Muji Šejti odale počast svim poginulim borcima na tom prostoru.

(MiruhBosne)

Previous Muhamed Šaćirbegović (Sacirbey): Odbio sam poziv predsjednika Izetbegovića da budem njegov nasljednik
Next Sefer Halilović svojim stavovima o RS izazvao gnjev Beograda (Video)

You might also like

NAŠI DANI

UN: Uzgoj opijuma u Afganistanu 2023. godine opao je za 95 posto nakon zabrane droge

Uzgoj opijumskog maka u Afganistanu opao je za oko 95 posto nakon zabrane droge koju su de facto vlasti uvele u aprilu 2022., prema novom istraživačkom izvještaju Ureda Ujedinjenih naroda

NAŠI DANI

Pripadnik OS BiH kojeg su optuživali za ‘atentat na Vučića’, na sudu dobio spor protiv ‘Srne’

Pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Mehdin Jakupović našao se na udaru određenih medija lani, a optuživali su ga za napad na srbijanskog predsjednika u Potočarima. Ovom istaknutom vojniku nije

NAŠI DANI

Plenković: ‘HDZ sada ide s osmorkom, ne bi li s njima se napravilo ono što se očito nije moglo napraviti sa SDA’

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u centralnom Dnevniku HTV-a govorio je i o našoj državi… U vezi s Bosnom i Hercegovinom i dodjele našoj državi statusa kandidata za članstvo u EU,