Muslimani u Sloveniji grade IC i džamiju: Prvu džamiju u toj zemlji izgradili su bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu

Gradnja ljubljanskog Islamskog kulturnog centra, za koji je ideja pokrenuta 1969. godine, počet će tokom tekućeg mjeseca.

Centar će biti izgrađen u središnjem dijelu grada, a zauzimat će površinu od oko 13.000 kvadratnih metara, a u kompleks će biti uvrštena džamija, obrazovni centar, stambeni prostori, sportska sala, restoran te drugi popratni objekti.

Projekt gradnje Islamskog kulturnog centra prezentiran je danas u Sarajevu, a istaknuto je da će slovenski muslimani nakon 46 godina dobiti džamiju.

Sekretar Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić kazao je novinarima da je centar ove vrste potreban Ljubljani s obzirom na veliki broj muslimana, koji se povećava.

Podsjetio je da prema popisu iz 2002. godine u Sloveniji živi oko 50.000 muslimana.

“Više se ne provode takve vrste popisa, ali po našim podacima u Sloveniji trenutno živi oko 100.000 muslimana, od toga u Ljubljani 40 posto”, – kazao je Porić.

Naglasio je da će to biti prvi islamski centar, ali druga džamija s obzirom da su prvu izgradili bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu, ali koja je nakon rata srušena.

Porić smatra da bi izgradnja tog centra mogla koštati oko 35 miliona eura, a kazao je da je dosad potrošeno oko osam miliona eura, na kupovinu parcele i na dozvole.

Naglasio je da izgradnju pomaže Katar.

Islamski versko kulturni center, Ljubljana

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je rekao da je izgradnja Islamskog kulturnog centra dokaz zajedništva i poštivanja različitosti.

Podsjetio je da je na početku projekt nailazio na brojne probleme.

“Prije osam godina bilo je čak pitanje da se sprema referendum u Sloveniji protiv gradnje džamije, prošle godine na zadnjoj sjednici kad se potvrđivao zadnji papir za gradnju džamije nijedan gradski savjetnik nije bio protiv, to je ta promjena u razmišljanju”, – potcrtao je Janković.

Naglasio je da je prvobitna ideja bila izgradnja na marginama grada, ali da je i sam tražio da se izgradi u centru Ljubljane.

Istakao je da izgradnju džamije, Islamskog kulturnog centra, očekuje s velikim veseljem i ponosom.

Smatra da bi do sljedeće godine trebala biti završena najmanje prva faza izgradnje.

(FENA)

Previous Vojvođani na ulicama dijelili novine o opsadi Sarajeva: "Da znamo, da pamtimo, da se ne ponovi!"
Next Učenici na ekskurzije odlaze u druge zemlje, a Bosnu i Hercegovinu uopće ne poznaju

You might also like

NAŠI DANI

Tuzla: Potpisivanje peticije za liječenje djece iz budžeta i plaćanje političara SMS-ovima

  Na Trgu slobode u Tuzli danas je počelo potpisivanje peticije ˝Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama pa ko uplati-uplati˝, a cilj je obezbijediti finansijska sredstva

NAŠI DANI

POTPREDSJEDNIK F BiH ODAO POČAST GORANU ČENGIĆU: HEROJI NE SMIJU BITI ZABORAVLJENI!

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović posjetio je danas Gradsko groblje Bare u Sarajevu, te polaganjem cvijeća odao počast Goranu Čengiću koji je nastradao u junu 1992. godine u

NAŠI DANI

JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!

Poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić , obraćajući se poslanicima Federalnog parlamenta,  pozvao ih  da budu dio promjena historije Bosne i Hercegovine te učine sve da građani napokon „ugledaju svjetlo