Muslimani u Sloveniji grade IC i džamiju: Prvu džamiju u toj zemlji izgradili su bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu

Gradnja ljubljanskog Islamskog kulturnog centra, za koji je ideja pokrenuta 1969. godine, počet će tokom tekućeg mjeseca.

Centar će biti izgrađen u središnjem dijelu grada, a zauzimat će površinu od oko 13.000 kvadratnih metara, a u kompleks će biti uvrštena džamija, obrazovni centar, stambeni prostori, sportska sala, restoran te drugi popratni objekti.

Projekt gradnje Islamskog kulturnog centra prezentiran je danas u Sarajevu, a istaknuto je da će slovenski muslimani nakon 46 godina dobiti džamiju.

Sekretar Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić kazao je novinarima da je centar ove vrste potreban Ljubljani s obzirom na veliki broj muslimana, koji se povećava.

Podsjetio je da prema popisu iz 2002. godine u Sloveniji živi oko 50.000 muslimana.

“Više se ne provode takve vrste popisa, ali po našim podacima u Sloveniji trenutno živi oko 100.000 muslimana, od toga u Ljubljani 40 posto”, – kazao je Porić.

Naglasio je da će to biti prvi islamski centar, ali druga džamija s obzirom da su prvu izgradili bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu, ali koja je nakon rata srušena.

Porić smatra da bi izgradnja tog centra mogla koštati oko 35 miliona eura, a kazao je da je dosad potrošeno oko osam miliona eura, na kupovinu parcele i na dozvole.

Naglasio je da izgradnju pomaže Katar.

Islamski versko kulturni center, Ljubljana

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je rekao da je izgradnja Islamskog kulturnog centra dokaz zajedništva i poštivanja različitosti.

Podsjetio je da je na početku projekt nailazio na brojne probleme.

“Prije osam godina bilo je čak pitanje da se sprema referendum u Sloveniji protiv gradnje džamije, prošle godine na zadnjoj sjednici kad se potvrđivao zadnji papir za gradnju džamije nijedan gradski savjetnik nije bio protiv, to je ta promjena u razmišljanju”, – potcrtao je Janković.

Naglasio je da je prvobitna ideja bila izgradnja na marginama grada, ali da je i sam tražio da se izgradi u centru Ljubljane.

Istakao je da izgradnju džamije, Islamskog kulturnog centra, očekuje s velikim veseljem i ponosom.

Smatra da bi do sljedeće godine trebala biti završena najmanje prva faza izgradnje.

(FENA)

Previous Vojvođani na ulicama dijelili novine o opsadi Sarajeva: "Da znamo, da pamtimo, da se ne ponovi!"
Next Učenici na ekskurzije odlaze u druge zemlje, a Bosnu i Hercegovinu uopće ne poznaju

You might also like

NAŠI DANI

KINESKI DOKTORANT GRAƉEVINE U BiH DOPUTOVAO ZBOG BOSANSKIH PIRAMIDA

Bosanska dolina piramida privlači zainteresirane za drevnu prošlost sa svih strana svijeta. Proteklih dana najzanimljiviji je bio susret s mladim Wu Fanom, kineskim doktorantom sa Fakulteta za građevinu u Pekingu,

NAŠI DANI

I to je moguće: Stari most, simbol Mostara i čitave države neće biti na službenom suveniru Mostara!

Službeni suvenir Mostara uskoro će postati dostupan javnosti, a u Turističkoj zajednici HNK-a smatraju da je upravo on nedostajao gradu na Neretvi Mostar je nedavno dobio službeni suvenir, potvrdila je

BLOG

Državni parlamentarac: Bećirović srbijanskom premijeru Vučiću postavio 11 pitanja

Denis Bećirović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH i potpredsjednik SDP BiH postavio je srbijanskom premijeru 11 pitanja povodom otvorenog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH i negiranja suvereniteta države Bosne