Muslimani u Sloveniji grade IC i džamiju: Prvu džamiju u toj zemlji izgradili su bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu

Gradnja ljubljanskog Islamskog kulturnog centra, za koji je ideja pokrenuta 1969. godine, počet će tokom tekućeg mjeseca.

Centar će biti izgrađen u središnjem dijelu grada, a zauzimat će površinu od oko 13.000 kvadratnih metara, a u kompleks će biti uvrštena džamija, obrazovni centar, stambeni prostori, sportska sala, restoran te drugi popratni objekti.

Projekt gradnje Islamskog kulturnog centra prezentiran je danas u Sarajevu, a istaknuto je da će slovenski muslimani nakon 46 godina dobiti džamiju.

Sekretar Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić kazao je novinarima da je centar ove vrste potreban Ljubljani s obzirom na veliki broj muslimana, koji se povećava.

Podsjetio je da prema popisu iz 2002. godine u Sloveniji živi oko 50.000 muslimana.

“Više se ne provode takve vrste popisa, ali po našim podacima u Sloveniji trenutno živi oko 100.000 muslimana, od toga u Ljubljani 40 posto”, – kazao je Porić.

Naglasio je da će to biti prvi islamski centar, ali druga džamija s obzirom da su prvu izgradili bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu, ali koja je nakon rata srušena.

Porić smatra da bi izgradnja tog centra mogla koštati oko 35 miliona eura, a kazao je da je dosad potrošeno oko osam miliona eura, na kupovinu parcele i na dozvole.

Naglasio je da izgradnju pomaže Katar.

Islamski versko kulturni center, Ljubljana

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je rekao da je izgradnja Islamskog kulturnog centra dokaz zajedništva i poštivanja različitosti.

Podsjetio je da je na početku projekt nailazio na brojne probleme.

“Prije osam godina bilo je čak pitanje da se sprema referendum u Sloveniji protiv gradnje džamije, prošle godine na zadnjoj sjednici kad se potvrđivao zadnji papir za gradnju džamije nijedan gradski savjetnik nije bio protiv, to je ta promjena u razmišljanju”, – potcrtao je Janković.

Naglasio je da je prvobitna ideja bila izgradnja na marginama grada, ali da je i sam tražio da se izgradi u centru Ljubljane.

Istakao je da izgradnju džamije, Islamskog kulturnog centra, očekuje s velikim veseljem i ponosom.

Smatra da bi do sljedeće godine trebala biti završena najmanje prva faza izgradnje.

(FENA)

Previous Vojvođani na ulicama dijelili novine o opsadi Sarajeva: "Da znamo, da pamtimo, da se ne ponovi!"
Next Učenici na ekskurzije odlaze u druge zemlje, a Bosnu i Hercegovinu uopće ne poznaju

You might also like

ŽIVOT

IT inženjer nakon odlaska u Njemačku i pola godine rada, vratio se u Bosnu

Prije nego što odluči da ode u inostranstvo, mlad čovjek treba biti siguran da je dao maksimum i u svojoj zemlji i da je uradio sve što je mogao na

NAŠI DANI

Jovanović: Šta će Srbija da radi sa srebreničkom presudom; kako misle da postoji RS ako je svaki njen lider osuđen za genocid, i politički i vojni

  On je rekao da je izjava poglavara SPC patrijarha Irineja na presudu “duboko nehumana, lišena svake etike, morala i hrišćanskih vrijednosti” i da je “nesretna ona zemlja” u kojoj

NAŠI DANI

Bosanski stećak u srcu Danske

  Kraljevina Danska, kao i Bosna i Hercegovina, ima zanimljivu i bogatu srednjovjekovnu historiju. Uslijed rata u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine veliki broj građana