OBILJEŽAVANJE 23. GODIŠNJICE FORMIRANJA ARMIJE RBiH (FOTO)

OBILJEŽAVANJE 23. GODIŠNJICE FORMIRANJA ARMIJE RBiH (FOTO)

 

– Predstavnici organa i institucija državnog, federalnog, kantonalnog nivoa te brojnih boračkih udruženja danas su položili cvijeće na Šehidskom spomen-mezarju “Kovači” i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH, povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije RBiH i 10. godišnjice Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga (OS) BiH.

Delegacije, predvođene članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i zamjenikom ministra odbrane BiH Emirom Suljagićem, te čelnicima federalnih i kantonalnih organa vlasti, odale su počast šehidima, poginulim i umrlim braniteljima BiH.

Foto: A.KAJMOVIĆ

Stasanja i herojskog puta Armije RBiH prisjetio se član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, istaknuvši da su njeni pripadnici odbranili Bosnu i Hercegovinu i temeljne civilizacijske vrijednosti.

– Armija RBiH je odbranila BiH, njen teritorijalni integritet, cjelovitost i pravo ljudi na život i jednakost. Odbranila je tekovine antifašističke borbe i pravo da svi jednaki živimo u ovoj zemlji – kazao je Izetbegović u izjavi za medije, naglašavajući da bez Armije RBiH ne bi bilo ni BiH.

Potcrtao je da je to učinjeno zahvaljajući vitalnosti, patriotizmu i iznimnoj hrabrosti ljudi, angažiranih u odbrani zemlje, usprkos izuzetno teškim okolnostima.

Foto: A.KAJMOVIĆ

– Ta armija je stasala pod teškim pritiskom nadmoćnog neprijatelja, ostvarila balans snaga sredinom rata, te zatim prešla u kontraofanzivu, a što je omogućilo da se na valjan način završe mirovni pregovori – kazao je Izetbegović, upućujući čestitke u povodu Dana Armije RBiH, 15. aprila i 10. godišnjice Drugog pješadijskog puka OSBiH.

Na značaj dviju godišnjica ukazao je i zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić, podsjećajući da je Armija RBiH jedina oružana sila pod čijom zastavom su se tokom agresije na BiH borili pripadnici svih bh. naroda, te da je ona primarno zaslužna za očuvanje međunarodno priznatih granica BiH.

Foto: A.KAJMOVIĆ

– Danas je prilika i da se prisjetimo ogromnog puta koji smo prešli u reformi sistema odbrane i oružanih snaga u BiH i da se prisjetimo činjenice da OSBiH konkurišu za članstvo u MAP-u (Akcijski plan za članstvo), a potom i u NATO – kazao je Suljagić, navodeći da je put koji je pred BiH, podjednako važan kao i onaj koji je već pređen.

Čestitke u povodu obilježavanja značajnih godišnjica uputio je i komandant Drugog pješadijskog puka OSBiH, brigadir Ferid Mazalović uime vojne formacije koja baštini tradicije Armije RBiH.

 

– Pripadnici Drugog pješadijskog puka OSBiH izuzetno su ponosni na ovaj datum, a vjerujem da i mnogi građani države BiH dijele s nama tu radost – kazao je brigadir Mazalović, naglašavajući odgovornost ovog puka na planu očuvanja i njegovanja vrijednosti koje je u naslijeđe ostavila Armija RBiH.

Foto: A.KAJMOVIĆ

Obilježavanje godišnjica propraćeno je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, postrojavanjem počasnog stroja te vjerskim programom kod mezara rahmetli Alije Izetbegovića.

Delegacije i saborci položili su cvijeće i na sarajevskom groblju “Stadion”, gdje je, također, odata počast pripadnicima Armije RBiH, koji su se nesebično žrtvovali u odbrani BiH.

Programom obilježavanja sutra je predviđena i centralna svečanost u povodu 10. godišnjice Drugog pješadijskog puka OSBiH i 23. godišnjice formiranja Armije RBiH u Mostaru u kasarni OSBiH “Miralem Jugo”.

(Fena)

Foto: A.KAJMOVIĆ

Previous Sead Kolašinac: Jedan je Spaha
Next BOSNA I HERCEGOVINA JE OSMO SVJETSKO ČUDO!

You might also like

NAŠI DANI

Grad koji je osnovao bosanski kralj: Na novoj zastavi Herceg Novog Sahat kula i ljiljani

  Opština Herceg Novi će pored grba, imati i novu zastavu, a na njoj će biti u plavoj, zlatnoj i srebrnoj boji Sat kula sa dva ljiljana sa strane. Iz

NAŠI DANI

Crnogorci se distanciraju od srpskog fašizma: Stop za “Ravnogorski pokret Crne Gore”

Rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore Duško Marković donio je rješenje kojim se zabranjuje ragistracija NVO “Ravnogorski pokret Crne Gore”. “Rješenje o upisu Ravnogorskog pokreta u registar nevladinih udruženja

NAŠI DANI

Šepić: Narod u Bosni i Hercegovini je svjestan da nam treba nova politika

  Našoj zemlji i našem narodu trebaju promjene kakve nudi Nezavisni blok. Narod je svjestan da se u Bosni i Hercegovini mora izgraditi nova politika koja će do kraja transparentno